Importanța relaxării psihologice prin sport

Ionut Iamandi, psiholog clinician

Timp estimat de citire3 minute, 1 secunda

Practicarea unei activități fizice este o modalitate foarte bună de relaxare pe care o putem aplica în momente cu încărcătură emoțională puternică în relațiile personale sau la locul de muncă.

Anxietatea și stresul pot avea efecte serioase asupra oricui, atât în plan psihic, cât și în plan fizic, prin somatizare (convertirea unei stări de dezechilibru mintal într-o stare patologică). Legătura dintre minte și corp este foarte importantă. Acordând o atenție sporită acestui fapt, este necesar să conștientizăm modul în care interiorizăm, gestionăm și acționam în urma stărilor emoționale. Practicarea constantă a unei activități fizice ne ajută să reducem emoțiile negative și să reducem stresul. Stările de anxietate și pulsiunile agresive pot fi descărcate prin activități fizice mai intense, iar relaxarea fizică post-efort va determina o stare psihică de bine.

Relaxare mintală și relaxare fizică

În cazul unei activități fizice care vizează relaxarea, foarte importantă este concentrarea atenției pe respirație, lucru care duce la o mai bună oxigenare. Este important să expiri pe efort și să inspiri pe relaxare, mai ales în cazul exercițiilor care implică lucrul cu greutăți. Concentrându-te pe respirație vei ajuta la reducerea gândurilor și emoțiilor negative. Încearcă să iei parte și la clase de yoga sau Pilates și vei vedea ce rol important pot avea tehnicile de respirație.

Prin practicarea unei activități fizice putem învăța să ne concentrăm asupra corpului și asupra psihicului. Ne permite să dezvoltăm abilități de care ne putem ajuta pentru a acționa asupra momentelor stresante într-un mod controlat.

Redirecționarea pulsiunilor

Prin intermediul sportului ne putem redirecționa pulsiunile către sentimente pozitive, lucru care ne creează sentimente de calm interior. Tensiunea acumulată, furia și agresivitatea pot fi descărcate prin intermediul unor activități fizice intense, precum tae-bo, arte marțiale, crossfit etc. Este o modalitate inteligentă de a canaliza și transforma emoțiile negative în beneficii pentru corp și psihic.

Exercițiile fizice ar trebui să facă parte din rutina fiecăruia de gestionare a stresului. Datorită multiplelor beneficii pe care ni le poate aduce activitatea fizică, aceasta este o modalitate de relaxare și întreținere a capacităților fizice. Activitatea fizică ne poate crește sentimentul de bunăstare fizica și psihică și ne ajută la creșterea stimei de sine.

Socializarea

Socializarea este cunoscută ca fiind o modalitate folosită și foarte utilă pentru a trece peste momentele încărcate de stres. Participarea la o activitate sportivă poate oferi un mediu eficient pentru obținerea avantajelor care ne ajută la a stabili contacte sociale. Ai șansa de a-ți face prieteni noi și de a te relaxa activ în compania lor.

Mutarea atenției

Prin concentrarea asupra executării corecte a exercițiilor fizice, mintea este focusată pe acest palier. Nu ne mai gândim la stările de neliniște sau la momentele stresante. Dacă anumite idei îți aduc stări de îngrijorare, mutarea atenției către executarea exercițiilor te poate ține la distanță de probleme, lucru care îți va aduce relaxare psihică.

Sentimentul de a fi util

Practicarea unei activități fizice îți va aduce sentimentul de putere, de valoare, acesta fiind un mecanism puternic pentru ameliorarea anxietății și a stresului. Fiecare set de exerciții dus la bun sfârșit, fiecare scop atins, remodelarea corporală, toate acestea sunt interpretate ca reușite. Iar o reușită nu poate decât să te bucure și să-ți dea energie pozitivă.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

psiholog clinician

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate