Hepatita A: cauze, simptome și modalități de prevenire
Hepatita A fost supranumită și „boala mâinilor murdare”, cu o trimitere explicită la modul predilect de transmitere. Vorbim de o boală contagioasă cauzată de un virus care afectează ficatul și care se transmite forate ușor pe cale orală, în special din cauza nerespectării unei măsuri elementare de igienă, așa cum este spălatul mâinilor.
10.07.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 48 secundeHepatita A se poate transmite însă și pe alte căi și are contagiozitate ridicată, fapt pentru care de foarte multe ori apare sub formă de epidemie. Cu toate acestea, este considerară a fi cea mai ușoară dintre toate formele de hepatită, întrucât în cazul copiilor sub 6 ani se manifestă de cele mai multe ori asimptomatic, iar în cazul copiilor mai mari și adulților nu provoacă leziuni hepatice pe termen lung.
Pericolul reprezentat de hepatita A nu trebuie însă ignorat și de aceea îi acordăm și noi atenția cuvenită în acest articol, din care poți afla care sunt cauzele, simptomele specifice, tratamentul și principalele modalități de prevenire a bolii mâinilor murdare.
Hepatita A – Cauze și mecanism de transmitere
Așa cum am precizat și în introducere, hepatita A este cauzată de virusul hepatitic A (VHA) care, odată ajuns în organism, se localizează la nivelul ficatului și determină inflamarea acestuia.
Transmiterea virusului care provoacă hepatita A se face de la o persoană infectată la alta sănătoasă, pe cale fecal-orală. Da, știm, sună destul de straniu, însă îți vom explica imediat care este mecanismul de transmitere, iar lucrurile vor fi mult mai clare și ușor de înțeles.
Persoanele infectate elimină virusul hepatitei A prin materiile fecale, iar dacă acestea nu se spală foarte bine pe mâini după ce folosesc toaleta, pot contamina diferite suprafețe sau alimente cu care intră în contact. De cealaltă parte, persoanele sănătoase pot lua virusul pe mâini de pe aceste suprafețe sau pot consuma alimentele contaminate, iar acesta este primul pas către hepatita A.
De asemenea, contactul direct cu o persoană infectată crește riscul de îmbolnăvire dacă nu sunt respectate cu mare strictețe regulile de igienă.
O altă cale de transmitere a hepatitei A este apa, care poate fi contaminată în urma contactului cu fecalele provenite de la o persoană purtătoare a virusului. Se întâmplă adesea în zonele cu o infrastructură deficitară și în zonele în care nu există rețele de apă și canalizare.
Nu în ultimul rând, hepatita A se poate transmite și în urma întreținerii de raporturi sexuale între o persoană infectată și o alta sănătoasă.
Persoanele infectate pot transmite boala după aproximativ o săptămână de la contaminarea cu virusul hepatitei A, iar acesta are nevoie de o perioadă de incubație de circa 4 săptămâni.
Hepatita A – simptome și manifestări
În multe cazuri, hepatita A se poate manifesta asimptomatic, însă acesta nu este un lucru atât de îmbucurător precum pare la prima vedere. Mai exact, persoanele infectate nu au cunoștință de acest lucru și nici cele din anturajul lor, ceea ce le face să fie mai puțin precaute, crescând astfel riscul de îmbolnăvire.
Atunci când acestea se fac simțite, simptomele hepatitei A variază în intensitate de la ca la caz, iar manifestările nu sunt aceleași la fiecare pacient în parte.
- Oboseală și slăbiciune – în primă fază, persoanele infectate pot manifesta stări de oboseală și slăbiciune, determinate de inflamarea ficatului și de răspunsul imunitar al organismului la infecție. De asemenea, hepatita A afectează funcționarea normală a ficatului, iar aceasta este o altă cauză a oboselii și stării de slăbiciune.
- Icter – unul dintre semnele distinctive ale hepatitei A este colorarea în galben a ochilor și a pielii – fenomen cunoscut sub denumirea de icter. Acesta este rezultatul acumulării în organism a unei cantități mari de bilirubină – un pigment galben-maroniu produs în mod normal în procesul de eliminare a celulelor roșii vechi din sânge. În cazul pacienților cu hepatita A, ficatul nu mai poate procesa bilirubina în mod eficient, ceea ce duce la colorarea galbenă a pielii și a ochilor.
- Greață și vărsături – aceste simptome pot fi cauzate de inflamația ficatului și de tulburările digestive asociate. În unele cazuri, greața și vărsăturile pot contribui și la deshidratare, iar aceasta poate fi considerată o altă manifestare a hepatitei A.
- Apetit scăzut și pierdere în greutate – afectarea funcțiilor hepatice poate determina o instalare rapidă a senzației de sațietate care, coroborată și cu greața de care am amintit mai devreme, duce la scăderea și chiar pierderea apetitului. Prin urmare, o consecință firească este și scăderea în greutate.
- Dureri abdominale – în cazul pacienților cu hepatita A, durerea este localizată în zona superioară a abdomenului, putând fi resimțită ca o senzație de presiune sau disconfort în zona ficatului. Acest simptom se datorează inflamării ficatului, care crește în dimensiune și forțează capsula hepatică, în pereții căreia există terminații nervoase.
- Ficatul mărit – rămânând la ideea menționată mai sus, o altă manifestare a hepatitei A este ficatul mărit, care poate fi ușor simțit la palpare, de către un medic specialist.
Tratamentul hepatitei A
Hepatita A se numără printre bolile pentru care nu există un tratament anume și care se vindecă de la sine dacă sunt bine gestionate. Spre deosebire de alte virusuri hepatitice, virusul hepatitei A nu reprezintă un grad ridicat de pericol și foarte rar provoacă leziuni permanente ale ficatului.
Organismul are capacitatea de a lupta singur împotriva acestui virus, astfel că în perioada de tratament acesta trebuie doar susținut să facă față bolii. În cazurile asimptomatice, pacienții cu hepatita A trec prin boală fără ca măcar să-și dea seama, însă cei care resimt simptomele menționate mai sus trebuie să respecte anumite recomandări.
Acestea vizează gestionarea simptomelor și facilitarea vindecării naturale a ficatului. Cel mai important este regimul alimentar, care trebuie adaptat astfel încât alimentele consumate să solicite cât mai puțin ficatul. Se recomandă evitarea grăsimilor și prăjelilor, precum și a alimentelor care pot provoca balonare. În schimb, pacienții cu hepatita A pot consuma fructe și legume proaspete, cereale integrale, lactate degresate și proteine slabe, precum carnea de pasăre (fără piele) sau peștele.
De asemenea, este total contraindicat consumul de alcool, care poate agrava leziunile hepatice.
Dacă este cazul, medicul poate recomanda administrarea unor suplimente alimentare pentru susținerea ficatului sau a unor medicamente pentru ameliorarea grețurilor și vărsăturilor.
Pacienților cu hepatita A li se recomandă și multă odihnă în perioada bolii, precum și evitarea efortului fizic. Nu în ultimul rând, este foarte importantă și hidratarea, precum și monitorizarea medicală până la vindecarea completă.
Cazurile ușoare se tratează în ambulatoriu, însă este necesară scoaterea pacientului din colectivitate pentru o anumită perioadă, în vederea evitării riscului de răspândire a bolii, care este una foarte contagioasă.
Hepatita A – măsuri preventive
O metodă sigură pentru prevenirea hepatitei A este vaccinarea, care se recomandă tuturor copiilor odată ce au împlinit vârsta de un an, pentru a beneficia de o protecție pe termen lung. De asemenea, vaccinul este recomandat persoanelor care locuiesc în zone defavorizate, unde nu există rețele centralizate de apă și canalizare, iar condițiile de igienă sunt precare.
Totodată, pacienții cu afecțiuni hepatice cronice ar trebui să apeleze la vaccinare ca metodă de protecție pentru e evita posibilele complicații generate de infecția cu virusul hepatitei A.
Fiind vorba de „boala mâinilor murdare”, e lesne de înțeles că o altă metodă de prevenire constă în spălarea mâinilor cu apă și săpun, iar ca măsură suplimentară de siguranță, folosirea unui dezinfectant pentru mâini scade și mai mult riscul de contaminare. Această măsură este recomandată mai ales după folosirea toaletei, înainte de masă și după ce ai intrat în contact cu suprafețe folosite de un număr mare de persoane.
Pentru că virusul se poate transmite și prin alimente sau apă contaminată, o altă modalitate eficientă de a preveni îmbolnăvirea este consumul acestora din surse sigure. Mai exact, evită să mănânci în spații în care condițiile de igienă lasă de dorit sau să consumi alimente susceptibile de a fi întrat în contact cu persoane infectate.
Apa din fântâni, sau alte surse naturale are mai multe „șanse” de a fi contaminată, în comparație cu apa de la robinet sau apa îmbuteliată, astfel că e de preferat să apelezi la aceste două variante.
Sexul protejat este o altă modalitate de prevenire a infectării cu virusul hepatitei A, mai ales în cazul persoanelor care nu au un partener sau parteneră stabil/ă.
Nu în ultimul rând, se recomandă evitarea contactului cu persoanele infectate, iar în situațiile în care sunt semnalate cazuri de îmbolnăvire în colectivități, se impune de urgență dezinfectarea spațiilor comune și izolarea pacienților încă de la primele semne de boală.
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024