Helicobacter pylori, de la simptome la diagnostic și tratament
Helicobacter pylori, sau simplu H. pylori, este printre cele mai răspândite infecții bacteriene. Nu-i niciun secret că poate crea probleme. Helicobacter pylori este considerată principalul agent patogen responsabil pentru dezvoltarea ulcerului gastric și a ulcerului duodenal, precum și pentru alte afecțiuni stomacale, cum ar fi gastrita cronică și, în cazuri rare, cancerul gastric.
10.05.2024
Timp estimat de citire:
7 minute, 44 secundeDar să nu-ți faci însă griji prea multe! Chiar dacă se găsește în stomacul a mai mult de jumătate dintre oamenii de pe planetă (estimată între 50% și 75% din populație), cei mai mulți nici nu simt că este acolo, pentru că majoritatea persoanelor infectate nu prezintă simptome evidente.
Cine se poate infecta cu Helicobacter pylori
Helicobacter pylori sunt bacterii care pot provoca o infecție la nivelul stomacului sau duodenului (prima parte a intestinului subțire). Ele sunt, de obicei, vinovatele principale când vine vorba de ulcerul peptic și pot irita mucoasa stomacului, provocând acea senzație neplăcută de gastrită. Netratată pe termen lung, infecția poate evolua și crește riscul de cancer gastric, deși acesta e un scenariu destul de rar.
Oricine se poate infecta cu Helicobacter pylori. Totuși, anumiți factori de mediu, precum igiena precară, condițiile de locuit aglomerate sau accesul limitat la servicii medicale, ar putea crește riscul de infecție în anumite comunități.
Infecția este mai des întâlnită la copii. Din acest motiv, specialiștii plasează copiii care locuiesc în case insalubre și aglomerate pe primul loc în lista de risc.
Cum te poți infecta cu Helicobacter pylori
Infecția cu Helicobacter pylori este încă un subiect de cercetare, sunt mai sunt multe aspecte legate de modul exact de transmitere care nu sunt pe deplin înțelese.
Există însă câteva modalități clare prin care cineva se poate infecta cu H. Pylori:
- Contact oral – transmiterea bacteriei poate avea loc prin contactul direct cu saliva unei persoane infectate, de exemplu, prin sărut.
- Contact cu vărsăturile – Helicobacter pylori poate fi transmisă și prin contactul cu vărsăturile unei persoane infectate, de obicei, în timpul copilăriei.
- Consum de apă sau alimente contaminate cu materii fecale infectate cu Helicobacter pylori.
Este contagioasă? Da, infecția cu Helicobacter pylori poate fi considerată contagioasă, în sensul că se poate transmite de la o persoană la alta prin contactul direct cu saliva, vărsăturile sau materiile fecale. Totuși, nu este contagioasă în aceeași măsură ca o răceală sau gripă, unde transmiterea se face mai rapid și mai ușor prin aer, tuse sau strănut. Transmiterea Helicobacter pylori este mai probabilă în situații de contact direct sau prin ingestia alimentelor sau a apei contaminate cu bacterii H. pylori.
Simptome care indică prezența infecției cu Helicobacter pylori
Multe persoane infectate cu Helicobacter pylori nu prezintă simptome evidente. Cea mai frecventă problemă este o durere surdă sau arzătoare în zona stomacului. Apare mai des la câteva ore după masă și noaptea și poate dura de la minute la ore. Nu luați medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru durere, deoarece vă pot deteriora mucoasa stomacului!
Alte simptome simple care pot fi asociate cu infecția cu Helicobacter pylori includ:
- Senzație de arsură
- Balonare și disconfort după masă
- Greață
- Regurgitare cu gust acru-amărui
- Indigestii frecvente
- Scăderea poftei de mâncare
În cazurile grave, când este necesară prezentarea urgentă la medic, simptomele asociate infecției cu Helicobacter pylori pot include:
- Sângerare gastrointestinală manifestată prin vărsături cu sânge sau fecale de culoare închisă (melena).
- Durere abdominală severă sau crampe intense care nu cedează.
- Vărsături persistente sau repetate.
- Pierdere semnificativă în greutate fără o cauză aparentă.
- Anemie sau simptome asociate cu anemia, cum ar fi oboseala excesivă sau paloare la nivelul pielii și mucoaselor.
- Puls rapid, tensiune arterială scăzută și stare de confuzie sau slăbiciune.
Diagnosticarea infecției cu Helicobacter pylori
Descoperirea unei eventuale infecții cu Helicobacter pylori poate implica câteva etape.
În primul rând, medicul vă va întreba despre simptomele pe care le experimentați, despre istoricul medical, personal și familial, și despre orice medicamente sau suplimente pe care le luați. Urmează examenul fizic, iar acesta ar putea include verificarea abdomenului pentru umflare, sensibilitate sau durere. Abia apoi, pentru a confirma infecția cu H. pylori, medicul ar putea recomanda unele teste suplimentare, cum ar fi:
- Teste de scaun. Acestea presupun simpla colectare a unei mostre de fecale, iar apoi aceasta este testată pentru a vedea dacă conține antigeni specifici bacteriei H. pylori. Nu necesită nicio procedură invazivă și pot fi efectuate cu ușurință, fie la domiciliu, fie într-un laborator medical.
- Test de respirație cu uree. Acest test implică inhalarea unei soluții care conține uree și un izotop de carbon. Dacă H. pylori este prezent în stomac, acesta va descompune ureea și va elibera carbonul, care poate fi detectat în respirația pacientului. Este o modalitate simplă și nedureroasă de a detecta prezența bacteriei.
- Test serologic. Acest test constă în simpla recoltare a unei probe de sânge pentru a măsura nivelurile de anticorpi împotriva bacteriei H. pylori. Rezultatele pot oferi indicii despre prezența unei infecții anterioare, dar nu pot confirma cu precizie dacă infecția este activă în momentul testării.
Pentru a examina prezența ulcerelor, medicul dumneavoastră poate recomanda și:
- Endoscopie gastrointestinală superioară. Este cea mai bună modalitate de a identifica și evalua ulcerele, iar procedura poate fi efectuată în mod confortabil sub anestezie locală sau generală.
- Teste GI superioare, cum ar fi radiografiile cu bariu, care pot ajuta la vizualizarea ulcerelor și la evaluarea stării lor.
- Tomografie computerizată (CT). Aceasta poate fi utilizată pentru a detecta și evalua ulcerele, precum și pentru a investiga complicațiile asociate, cum ar fi sângerarea sau perforația.
Tratamentul pentru infecția cu Helicobacter pylori
Tratamentul pentru infecția cu Helicobacter pylori este, în principal, o combinație de antibiotice și medicamente care reduc aciditatea stomacului. Ei bine, acest lucru înseamnă că, pe lângă lupta împotriva bacteriei în sine, tratamentul ajută și la vindecarea ulcerelor și la reducerea disconfortului stomacal.
Uneori, se pot adăuga și alte medicamente care să protejeze mucoasa stomacului și să prevină iritarea. În plus față de medicamente, medicul poate sugera și modificări ale dietei sau ale stilului de viață pentru a te ajuta să te simți mai bine.
Se poate vindeca H. pylori cu ușurință? Este una dintre cele prezente întrebări de pe forumurile medicale în secțiunea bolilor gastrointestinale. Iar în răspunsurile lor, specialiștii confirmă că simptomele unei infecții cu H. Pylori pot fi tratate cu succes cu antibiotice, inhibitori ai pompei de protoni (IPP) și blocanți H-2, un tratament ce durează aproximativ 2 săptămâni. Și, odată ce bacteriile dispar, există șanse mici ca infecția să revină, dacă sunt respectate bunele practici de igienă.
Remedii naturale ce pot fi utile în gestionarea infecției cu Helicobacter pylori
Există însă și unele remedii naturale ce pot ajuta în gestionarea infecției cu Helicobacter pylori, cum ar fi consumul unor produse ca:
- Alimentele bogate în probiotice, de exemplu iaurt, kefir sau varză murată.
- Mierea de Manuka, o miere cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii și pentru care s-a demonstrat că poate ajuta la combaterea infecției cu Helicobacter pylori.
- Extractul de propolis, un produs cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, ce poate fi util în gestionarea infecției cu H. Pylori.
În plus, este recomandat să evitați alimentele care pot irita stomacul, cum ar fi alimentele picante, grase sau acide, și să consumați alimente care ajută la protejarea mucoasei gastro-intestinale, cum ar fi legumele bogate în antioxidanți ori fructele.
Cum previi infectarea cu H. Pylori
Pentru a vă proteja împotriva infecției cu Helicobacter pylori, puteți urma aceleași practici de igienă pe care le utilizați pentru a preveni alte infecții bacteriene:
- Spălați-vă bine mâinile după ce folosiți toaleta și înainte de a pregăti sau consuma alimente. Încurajați și copiii să facă același lucru, pentru a preveni răspândirea bacteriilor.
- Evitați consumul de alimente sau apă care ar putea fi contaminate. Asigurați-vă că alimentele sunt gătite corespunzător pentru a distruge eventualele bacterii.
- Fiți atenți la igiena persoanelor care pregătesc și servesc mâncarea. Evitați consumul de alimente pregătite de persoane care nu respectă regulile de igienă personală.
Cercetările arată că, pe lângă igienă, dieta poate juca un rol important în riscul de infectare cu Helicobacter pylori. De exemplu, un studiu citat de WebMD arată că persoanele ale căror diete erau bogate în fructe și legume proaspete, cereale integrale, nuci și semințe au prezentat riscuri mai mici de infectare cu H. pylori. În schimb, cei ale căror diete erau bogate în carbohidrați, cereale și carne procesate, zaharuri și sare, aveau mai multe șanse de a dezvolta infecții cu H. Pylori.
Surse:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/helicobacter-pylori
https://www.webmd.com/digestive-disorders/h-pylori-helicobacter-pylori
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21463-h-pylori-infection
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024