Glezna umflată după exerciții – cum să îți revii rapid pentru următoarea sesiune de antrenament
Cu toate că beneficiile pe care le aduce depășesc cu mult riscurile, activitatea fizică poate duce și la apariția unor mici accidente datorate de cele mai multe ori lipsei de experiență, suprasolicitării sau unui moment de neatenție. Pentru că alergarea, drumețiile, fotbalul, baschetul și alte sporturi care solicită intens picioarele se numără printre activitățile preferate de cei care fac mișcare, glezna umflată este una dintre problemele întâlnite cel mai des.
22.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 13 secundeExistă o serie de cauze care fac să te trezești cu glezna umflată după o sesiune de exerciți, iar în cele ce urmează îți vom oferi cele mai elocvente exemple, împreună cu câteva staturi în ceea ce privește tratamentul și prevenirea.
Glezna umflată – factori determinanți
Te poți alege cu glezna umflată chiar și în urma unui antrenament ușor, fără ca aparent să existe vreo explicație pentru acest lucru, spre deosebire de situațiile în care suferi o accidentare severă. Daca ai trecut printr-o astfel de experiență sau dacă ai început recent să faci mișcare, îți prezentăm cele mai frecvente cauze pentru glezna umflată.
Leziunile și traumatismele
Cel mai adesea, glezna umflată apare în urma unei lovituri suferite în timpul antrenamentelor – așa cu se întâmplă frecvent la fotbal, de exemplu – sau ca urmare a unei accidentări soldate cu o luxație sau o entorsă. De asemenea, pot apărea și fracturi în urma unor astfel de accidentări, iar glezna umflată este una dintre manifestările nelipsite în astfel de cazuri.
Suprasolicitarea
Chiar dacă dai dovadă de multă atenție în timpul antrenamentelor pentru a evita astfel de accidente, te poți alege cu glezna umflată și dacă soliciți articulațiile mai mult decât e necesar și ignori perioadele de recuperare. Suprasolicitarea provoacă leziuni la nivelul ligamentelor, cartilajelor și mușchilor, care declanșează un proces inflamator și astfel se explică glezna umflată în astfel de situații.
Excesul de alimente sărate
Dacă preferi alimente sărate și obișnuiești să le consumi înainte de antrenament, nu trebuie să te miri că ai glezna umflată chiar și după o sesiune de exerciții ușoare. De această dată, cauza este retenția de apă determinată de sodiul din sare, care îngreunează eliminarea lichidelor din organism. Acestea se acumulează în țesuturile moi, iar glezna umflată este rezultatul unei astfel de acumulări de apă în zona inferioară a piciorului.
Insuficiența venoasă
Deși mișcarea este benefică pentru circulația sanguină și previne apariția unei astfel de probleme, insuficiența venoasă poate fi o altă posibilă cauză pentru glezna umflată. Această afecțiune se manifestă preponderent la nivelul membrelor inferioare și se datorează slăbirii valvelor venoase care trebuie împiedice sângele să se scurgă în vene în sens invers celui normal. În mod normal, sângele în venele picioarelor circulă de jos în sus, către inimă, iar in cazul insuficienței venoase forța gravitațională îl atrage în jos fără ca valvele respective să îl mai poată opri. Sângele se acumulează astfel în zona inferioară a picioarelor iar una dintre consecințele acestei disfuncții este glezna umflată.
Cum se tratează glezna umflată
Ar fi total greșit să crezi că există un remediu universal pentru glezna umflată, cu ajutorul căruia să poți rezolva rapid problema până la viitorul antrenament. În primul rând, atât timp cât ai glezna umflată este recomandat să îți iei o pauză de la antrenamente chiar dacă nu simți un disconfort major la piciorul afectat, pentru că orice forțare poate înrăutăți lucrurile.
În ceea ce privește tratamentul pentru glezna umflată, acesta se stabilește în funcție de cauză, care poate fi mai gravă sau banală și lipsită de riscuri majore. Evident că în cazul unei accidentări severe în urma căreia te-ai ales cu o fractură, luxație sau entorsă, glezna umflată constituie un detaliu mai puțin important întrucât este doar o consecință a unei situații mult mai grave. Se impune o vizită la medicul ortoped, iar în funcție de cele constatate va fi nevoie de imobilizarea articulației cu aparat ghipsat, a unei orteze sau a unui bandaj elastic.
Dacă glezna umflată este rezultatul suprasolicitării, se recomandă un repaus prelungit, timp în care inflamația și durerea pot fi ameliorate cu ajutorul compreselor reci, medicamentelor antiinflamatoare și a unor unguente aplicate pe zona afectată.
Retenția de apă poate fi cauzată atât de consumul exagerat de sare dar și de anumite afecțiuni, astfel că în cazul în care glezna umflată este însoțită și de apariția unor edeme in alte zone ale corpului îți recomandăm să consulți un medic. De asemenea, pentru a scăpa de retenția de apă, evită alimentele sărate și consumă banane, citrice, cartofi, spanac și avocado. Aceste alimente conțin potasiu care anulează efectul sodiului din sare și astfel permit eliminarea pe cale naturală lichidului acumulat în țesuturi.
Glezna umflată însoțită de amorțeală, furnicături sau modificarea aspectului pielii după antrenamente poate indica o problemă circulatorie sau neurologică, iar in acest caz se recomandă de asemenea o vizită la medic pentru o consultație și un set de investigații, dacă este cazul.
Glezna umflată – modalități de prevenire
În majoritatea cazurilor, glezna umflată în urma exercițiilor fizice este rezultatul unor accidentări mai mult sau mai puțin serioase pe fondul neatenției, suprasolicitării, utilizării de echipament neadecvat și folosirii unor suprafețe care predispun la astfel de incidente nedorite.
Pentru a le preveni, este important ca fiecare sesiune de antrenament să o începi cu o încălzire de aproximativ 15 minute, constând în exerciții ușoare care pregătesc mușchii și articulațiile pentru efortul mai intens ce urmează. Astfel se reduce riscul de accidentări și totodată se îmbunătățește performanța și rezistența la efort.
De asemenea, evită să te antrenezi pe suprafețe dure precum asfaltul sau betonul, pentru că acestea generează un șoc mai puternic la nivelul articulațiilor și cresc riscul de accidentare. Ideale pentru antrenament sunt pistele de tartan, suprafețele acoperite cu iarbă sau potecile de pământ din parcuri și zonele împădurite.
Un alt element important își constituie pantofii sport pe care îi folosești, care trebuie să fie special creați pentru sportul pe care îl practici. Aceștia trebuie să fie bine fixați pe picior și să aibă o talpă suficient de moale și elastică pentru a absorbi șocurile. De asemenea, este importantă și protecția la nivelul gleznei mai ales în cazul unor sporturi cum ar fi baschetul sau fotbalul.
Chiar dacă simți că ești în formă, nu prelungi sesiunile de antrenament mai mult decât e necesar și nu te suprasolicita atunci când simți că ai atins deja limita maximă.
După antrenament nu pleca acasă înainte de a face o sesiune de stretching ce constă în întinderea mușchilor și articulațiilor și este la fel de importantă în prevenirea accidentărilor precum încălzirea.
Nu în ultimul rând, acordă-ți timp suficient pentru recuperare, luând o pauză de 1-2 zile între sesiunile de antrenament, pentru a-i da organismului posibilitatea să se refacă după efort.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024