Fructele de kumquat, deliciul exotic dulce-acrisor
Daca vei face o incursiune printre rafturile celor mai cunoscute hipermarketuri si nu numai, iti va fi imposibil sa nu observi tot felul de fructe exotice, pe care nu prea stii cum sa le consumi, si nici macar daca se mananca cu sau fara coaja. Din aceeasi categorie fac parte si fructele de kumquat, insa in ceea ce priveste misterul lor, randurile de mai jos iti vor clarifica orice nedumerire.
01.10.2011
17613


Timp estimat de citire:
2 minute, 19 secundeOriginare din China, fructele de kumquat sunt rotunde sau ovale, avand culoarea rosie, portocalie sau galbena, in functie de soi, si fac parte din familia citricelor. Seamana foarte mult cu portocalele, doar ca sunt mult mai mici… un fel de baby oranges. Aceste fructe se cultiva atat in Japonia, cat si in Statele Unite, iar in Europa, in Grecia, cu precadere insula Corfu – este principalul loc in care se intalnesc arbustii de kumquat.
Cum consumam fructele
Fructele de kumquat au un gust dulce-acrisor si se pot consuma in numeroase feluri. De obicei, in varianta fresh, pot fi folosite ca garnitura pentru pui sau peste, si pot fi un ingredient excelent in salate. Coaja lor nu se mananca, insa se pot pune la murat, se pot face prajituri de genul tartelor sau se pot servi alaturi de inghetata si in salatele de fructe. De asemenea, se pot pastra foarte bine daca sunt confiate, fiind extrem de gustoase… si unice. Tot din fructele de kumquat se fac jeleuri, gemuri si sosuri, iar corfiotii prepara o bautura locala, specifica insulei Corfu, si anume lichiorul de kumquat, aromat si dulce. Exista si o versiune mai aparte a acestui lichior, imbogatit cu cristale speciale, iar orice fel de alcool turnat in sticlele de lichior, dupa ce continutul s-a terminat, va capata gustul de kumquat, dupa o anumita perioada de timp.
Beneficii pentru sanatate
Fructele proaspete sunt un adevarat boom de vitamine, deoarece sunt o sursa de vitamina C, E si A, dar contin si flavonoizi, acei pigmenti care dau fructelor tonurile de rosu, portocaliu sau galben. Flavonoizii sau fitonutrientii, au proprietati antioxidante, iar pielita fructului este foarte bogata in uleiuri esentiale si este foarte sanatoasa. Sunt foarte indicate pentru a ne proteja impotriva cancerului, diabetului si a altor infectii. De asemenea, aceste fructe contin si un complex de B-uri, care ajuta la reglarea metabolismului. Nu trebuie sa neglijam nici continutul de minerale, precum magneziu, fier, calciu, seleniu, zinc sau potasiu, ultimul stabilizand tensiunea arteriala.
Continutul scazut de calorii este un alt plus al fructelor de kumquat, 100 de grame de fructe proaspete avand doar 71 de calorii, asadar le poti introduce cu succes in dieta ta. Asa ca… indrazneste sa gusti si tu din miezul dulce, parfumat si aromat al fructelor de kumquat. Sunt excelente pentru orice ocazie, iti vor aduce numai beneficii, si iti vor mangaia simturile.

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
19.08.2021