Farfurii mai mici pentru a manca mai putin: da si nu
Marimea farfuriei poate influenta perceptia cantitatii de mancare oferita, dar impactul poate fi diametral opus de la o persoana la alta. Studiile anterioare sugerau ca asezarea alimentelor in farfurii mai mici creeaza impresia unor portii mai mari si, drept urmare, ne-ar putea determina sa mancam mai putin. Potrivit unui recent studiu american realizat la Universitatea din Connecticut, lucrurile nu stau tocmai asa, fiind mult mai nuantate.
10.07.2015
Timp estimat de citire:
0 minute, 57 secundeCerecetatorii au selectat un grup de adolescente, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, in functie de incidele de masa corporala (IMC), iar apoi le-au cerut sa evalueze cantitatea de mancare prezentata pe farfurii de dimensiuni diferite. Ce au aratat rezultatele? Ca efectul „dimensiunii farfruriei” este cu adevarat real in randul fetelor cu o greutate satisfacatoare, dar mult mai putin evident in cazul celor supraponderale. In situatia lor, influenta acestui joc vizual asupra perceptiei dimensiunii portiei de mancare este relativ redusa.
Cu alte cuvinte, cercetarea a demonstrat ca acest „truc” poate functiona in cazuri particulare si nu putem pretinde o aplicare generalizata. Este o confirmare a faptului ca slabirea si controlul greutatii este un proces eminamente personal.
Sursa: www.passionsante.be
Natalia Talmacec
Atenție la curele de slăbire: efectul yo-yo crește riscul cardiac
19.11.2024