Exercițiile fizice care combat osteoporoza
Osteoporoza este o boală care constă în compromiterea rezistenței osoase, urmată de creșterea riscului de fracturi. Prin morbiditate, mortalitate și cost, reprezintă una dintre marile probleme mondiale de sănătate. Osteoporoza este definită ca una dintre cele mai importante boli care afectează omenirea, alături de hipertensiunea arterială și diabetul zaharat.
09.11.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 40 secundeFactorii de risc, sedentarismul, fumatul, dieta neechilibrată, consumul abuziv de alcool și de medicamente, contribuie la creșterea incidenței acestei boli scheletice sistemice, proporțional cu creșterea duratei medii de viață.
Redutabila complicație a osteoporozei o reprezintă fracturile, în special cele vertebrale și ale soldului, care provoacă mari suferințe și sunt asociate cu mortalitate ridicată și calitate scăzută a vieții. Prevalența fracturilor cauzate de osteoporoză postmenopauza este foarte mare, fiind mai frecventă decât cazurile de infarct miocardic, cancer de san și accidente vasculare la un loc.
Osteoporoza, clasificare:
Osteoporoza primară
- cea mai frecventă formă;
- include osteoporoza post-menopauză (tip 1) și cea asociată vârstei, fosta senilă (tip 2).
Osteoporoza secundară
- pierderea osoasă cauzată de un agent identificabil sau de o boală inflamatorie, folosirea corticosteroizilor.
Cum se tratează osteoporoza
Tratamentul pentru osteoporoză este în primul rând profilactic și are următoarele obiective:
- obținerea unei densități minerale osoase corespunzătoare în anii creșterii;
- menținerea masei osoase la nivelul maxim posibil;
- scăderea ritmului deperditiei osoase cu înaintarea în vârstă;
- scăderea sau prevenirea pierderii osoase rapide în perioada post-menopauză.
Dintre măsurile non-farmacologice, cele mai importante sunt, alături de aportul adecvat de calciu din alimente, limitarea aportului de fosfați (preparate din carne, mezeluri, dulciuri, cola), un regim alimentar echilibrat, fără proteine în exces, evitarea excesului de sodiu (care crește eliminarea urinară de calciu), renunțarea la fumat și la consumul excesv de alcool, administrarea vitaminei D, vitaminei K (alimente vegetale cu frunze verzi), vitaminei C în cantități suficiente în copilărie și adolescență și practicarea exercițiului fizic din copilărie și adolescență.
Profilaxia osteoporozei începe în copilărie, prin consumul adecvat de calciu și vitamina D, și continuă de-a lungul întregii vieți. Profilaxia este de mare importanță deoarece alternativele terapeutice sunt limitate pentru regresia pierderii masei osoase. Tratamentul medicamentos s-a dovedit eficient până în prezent, însă este costisitor și cu efecte adverse.
Activitatea fizică, tratament al osteoporozei
În numeroase studii s-a arătat că reducerea activității fizice obișnuite reprezintă o cauza importantă a creșterii ratei fracturilor osteoporotice mai ales la nivelul coloanei și soldului. Profilaxia demineralizarii osoase prin practicarea exercițiului fizic și-a demonstrat astfel necesitatea. Măsurile preventive includ astfel efectuarea unei activități fizice adecvate pentru 3-4 h/săptămână, evitarea greutății excesive, evitarea excesului de alcool, consumul adecvat de calciu și vitamina D, acumularea maximală de masă osoasă în timpul creșterii scheletale și maturizării și reducerea sau eliminarea pierderii osoase după măturarea scheletală. În concluzie, mișcarea, exercițiul fizic, ajută la încetinirea progresiei pierderii de masă osoasă, fiind una din principalele arme în tratamentul osteoporozei.
Top exerciții care pot combate osteoporoza
Se pot efectua exerciții în cadrul unor programe de gimnastică medicală care includ corectarea posturii și aliniamentului corect al corpului, creșterea forței și rezistenței musculare, reeducarea echilibrului și coordonării (exercițiile Tai- Chi pot avea un rol extrem de important).
Antrenamentul la efort este de asemenea important și se poate realiza prin:
- simplul mers pe jos;
- mersul pe covorul rulant;
- mersul cu bicicletă;
- alergarea ușoară prin parc;
- prin jocuri sportive cum ar fi: tenis, volei, dans.
Acest tip de efort aerob s-a dovedit a crește densitatea minerală osoasă. În osteoporoză sunt de evitat mișcările bruște, rotațiile trunchiului, exercițiile de creștere a forței musculare cu încărcare mare, anteflexia trunchiului și ridicarea de obiecte grele.
Osteoporoza poate fi prevenită (forma primară cea mai frecventă), cu condiția educației sanitare referitoare la importanță dezvoltării unei mase osoase maximale înainte de menopauză: prin îndepărtarea factorilor de risc, kinetoprofilaxie, adoptarea unui nou stil de viață care să includă activitate fizică regulată.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024