logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • durere de spate

          Studiu: Cât trebuie să mergi pe jos pentru a evita durerea cronică de spate

          iulie 15, 2025
          Secretul unui somn mai bun, mai simplu decât ne-am fi putut imagina

          Secretul unui somn mai bun, mai simplu decât ne-am fi putut imagina

          iulie 3, 2025
          sisteme de grupe de sange

          Oamenii de știință au descoperit o nouă grupă de sânge

          iunie 23, 2025
          lumina emisă de creier

          Lumina secretă a creierului: o nouă frontieră în înțelegerea sănătății mintale

          iunie 18, 2025
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Lista de alimente bogate în proteine și sărace în calorii

          Lista de alimente bogate în proteine și sărace în calorii

          iulie 11, 2025
          Jeleurile de slăbit: ce sunt, ce conțin, precauții

          Jeleurile de slăbit: ce sunt, ce conțin, precauții

          iunie 20, 2025
          Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          Idei de smoothie-uri verzi, pentru detoxifiere și slăbit

          iunie 10, 2025
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Beneficiile pe care ți le oferă consumul de cartof dulce

          Beneficiile pe care ți le oferă consumul de cartof dulce

          iulie 11, 2025
          Exemple de alimente sănătoase, bogate în fosfor

          Exemple de alimente sănătoase, bogate în fosfor

          iulie 11, 2025
          Beneficiile consumului de clementine

          Beneficiile consumului de clementine

          iulie 11, 2025
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023
          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021
          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020
          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Salate de vară: idei creative și nutritive pentru toate gusturile

          Salate de vară: idei creative și nutritive pentru toate gusturile

          iunie 25, 2025
          Idei de deserturi fără coacere. Opțiuni delicioase și răcoritoare

          Idei de deserturi fără coacere. Opțiuni delicioase și răcoritoare

          iunie 20, 2025
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • tensiunea arterială la femei

          Tensiunea arterială la femei: care sunt valorile normale în funcție de vârstă

          iulie 11, 2025
          semne că ai cortizol crescut

          Cortizol crescut: semne pe care corpul nu le poate ascunde

          iulie 1, 2025
          obiceiuri care afectează ficatul

          5 obiceiuri zilnice care îmbolnăvesc ficatul

          iunie 20, 2025
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • plimbarea zilnică

          4 metode prin care îți poți transforma plimbarea zilnică într-un antrenament eficient 

          aprilie 25, 2025
          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          Exerciții ușoare în caz de hernie de disc (video)

          aprilie 8, 2025
          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          Alergarea: ghid pentru începători și avansați

          aprilie 7, 2025
  • Psihologie
        • imaginea corporală și stima de sine

          Gras sau slab? Echilibru sau extreme?

          mai 23, 2025
          ce este anorexia

          Anorexia – între mituri și realitate

          mai 7, 2025
          noul an 2025

          2025, anul noilor pro(porții)

          decembrie 31, 2024
          cum sa reduci stresul si anxietatea

          10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea

          noiembrie 11, 2024
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • actrița Julia Roberts

          Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine

          martie 4, 2025
          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          Restricții estetice pentru Otilia Bilionera, din cauza unei probleme de sănătate

          aprilie 4, 2024
          actrița Olivia Munn

          Actrița Olivia Munn și lupta sa cu cancerul mamar

          martie 14, 2024
  • Terapii alternative
        • capsule de salvie pentru slăbit

          Ce trebuie să știi despre capsulele de salvie pentru slăbit?

          februarie 27, 2025
          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de frunze de dafin pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 26, 2025
          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          Cele mai bune 3 ceaiuri asociate cu slăbitul. Ce spun studiile?

          februarie 10, 2025
          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          Ceai de cimbru pentru slăbit: mit sau realitate?

          februarie 10, 2025
retete

Din secretele bucatariei moleculare cu Razvan Alexandru, fost concurent la Top Chef

Spaghete cu gust de capsune, caviar de cafea sau ravioli transparente... totul este posibil in spectaculoasa gastronomie moleculara! Cum se obtin aceste preparate, daca sunt periculoase pentru sanatate si multe alte lucruri despre acest mod inedit de a gati am aflat de la Razvan Alexandru, singurul bucatar roman care a lucrat cu parintele gastronomiei moleculare, Ferran Adria, la faimosul restaurant El Bulli. 

07.03.2013

tonica
Din secretele bucatariei moleculare cu Razvan Alexandru, fost concurent la Top Chef
Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

4 minute, 0 secunde
Distribuie pe WhatsApp Distribuie pe Facebook

SG: Cum ai ajuns sa lucrezi la cel mai mai bun restaurant din lume, El Bulli din Spania?

RA: De cand mi-am descoperit pasiunea pentru bucatarie, visul meu a fost sa lucrez cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de sase ani, a fost cel mai bun din intreaga lume. Aici daca sunai azi ca vrei sa mananci, trebuia sa astepti mai bine de doi ani ca sa-ti vina randul. Stiu ca pare fantastic, dar asa era. Am fost ales dintre zeci de mii de bucatari care isi doreau sa faca stagiul de pregatire la El Bulli. Acolo totul functioneaza perfect, de la cele mai mici detalii; vin controale cel putin o data pe saptamana pentru a verifica daca cele trei stele Michelin sunt respectate, asa ca nu iti puteai permite nici cea mai mica greseala.

SG: Te-am putut vedea la TopChef. Cum a fost aceasta experienta pentru tine?

RA: In momentul in care am aflat de preselectiile Top Chef, eram Corporate Head Chef la o companie multinationala. Sefii nu au fost de acord sa lipsesc in aceasta perioada, asa ca am fost nevoit sa demisionez pentru a-mi urma drumul. Nu regret nicio secunda alegerea mea. Experienta mi-a fost foarte benefica. Am avut ocazia sa stau alaturi de cei mai buni bucatari romani. A fost un schimb fantastic de experienta, pe care l-as putea numi chiar un  stagiu de pregatire.

SG: Nu putem sa nu te intrebam despre Ferran Adria, unul dintre cei mai faimosi bucatari din lume, cum este sa lucrezi cu el?

RA: Ferran Adria este „parintele” bucatariei moleculare si totodata idolul meu. Este un om extraordinar, cu niste principii foarte clare, de la care nu se abate orice ar fi: risc, inovatie si libertate. A implementat un sistem in care nota 9 este un adevarat dezastru. Totul trebuie sa fie absolut perfect.

SG: Spune-ne ce inseamna de fapt conceptul de bucatarie moleculara si cum a luat nastere…

RA: Cel care a inventat conceptul de bucatarie moleculara este fizicianul englez de origine maghiara Nicholas Kurti. Cea mai simpla defininitie a bucatarie moleculare este „schimbarea structurii alimentelor”. Pentru un om care nu este in domeniu, o astfel de denumire il duce mai degraba cu gandul la nesanatos sau chimicale sintetice, poate tocmai din cauza faptului ca aceasta bucatarie se bazeaza pe azotul lichid. Adevarul este ca aceste substante sunt toate de origine biologica si, chiar daca au fost tratate, originarea materiei prime nu poate fi contestata. Mai ales ca acesti aditivi sunt utilizati in cantitati foarte, foarte mici si in deplina conformitate cu standardele UE.

SG: Bucataria moleculara vrea de fapt sa transforme gastronomia in arta, pune mult accent pe aspectul estetic. Are astfel gustul de suferit?

RA: Cu siguranta, nu! Cea mai mare grija a mea este sa pastrez intact gustul, doar structura se transforma. O sa dau un exemplu simplu: extractele de alge sunt insipide si incolore, iar in reactie cu alimentul sunt si inodore. Procedeul chimic este de cele mai multe ori spectaculos. Atunci cand prepar un cocktail, de exemplu, am nevoie de un costum de protectie, si asta pentru ca lucrez cu azot lichid la -196 de grade Celsius. Nu iti poti permite nici cea mai mica greseala.

SG: Gasesti in Romania ingredientele de care ai nevoie pentru astfel de preparate?

RA: Intr-adevar, nu e simplu, insa exista un magazin specializat in astfel de ingrediente in Bucuresti. Este acolo de ceva ani, semn ca merge bine.

SG: Da-ne exemplu de cateva procedee folosite in bucataria moleculara, cu rezultate spectaculoase. Cum poti face de exemplu inghetata de caipirinha sau spaghete cu gust de capsune?

RA: Pentru inghetate si sorbetto-uri folosesc azot lichid. Rolul lui este de a ingheta instantaneu orice materie. Stim cu totii ca alcoolul nu ingheata la o temperatura produsa de un congelator normal, insa la -196 grade acest lucru e posibil. Cat despre spaghete, se face cu un gelifiant numit „agar agar”, iar pentru forma folosesc si un tub special in care acest compozit devine cilindric.

SG: Tehnicile si ingredientele folosite in bucataria moleculara pot fi nesanatoase sau pot face ca alimentele sa-si piarda calitatile nutritionale?

RA: Nici vorba de asta! Daca ar fi fost doar o mica suspiciune, nu se mai regaseau in cele mai prestigioase restaurante ale lumii. Ingredientele sunt, de fapt, extracte de diferite alge marine care se gasesc in apele reci din Noua Zeelanda si Irlanda.

Bianca Badescu

Data publicarii: 07.03.2013Data ultimei actualizari: 07.11.2016

Etichete

Etichete:

bucatarie moleculara, razvan alexandru, top chef

Articole recomandate din categoria Retete

Idei de deserturi fără coacere. Opțiuni delicioase și răcoritoare
Idei de deserturi fără coacere. Opțiuni delicioase și răcoritoare
Când temperaturile cresc și cuptorul este ultimul lucru pe care ai vrea s..

20.06.2025

Elena Cornelia Dobre
retete
Supe reci de vară: idei gustoase și sănătoase pentru zilele caniculare
Supe reci de vară: idei gustoase și sănătoase pentru zilele caniculare

19.06.2025

Elena Cornelia Dobre
retete
Cea mai bună rețetă de sangria făcută în casă
Cea mai bună rețetă de sangria făcută în casă

13.06.2025

Cătălin Țânțăreanu
retete
Rețete de smoothie proteic, ideale pentru micul dejun sau pentru gustarea de după antrenament
Rețete de smoothie proteic, ideale pentru micul dejun sau pentru gustarea de după antrenament

12.06.2025

Cătălin Țânțăreanu
retete
Rețete de limonadă de casă
Rețete de limonadă de casă

10.06.2025

Ecaterina Lupașcu
retete
Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate
Salate pentru masa de Paște. Idei creative pentru mese echilibrate

14.04.2025

Elena Cornelia Dobre
retete
îndulcitori cu stevie
Beneficiile consumului de stevie, rețete sănătoase cu stevie

08.04.2025

Ecaterina Lupașcu
retete

Cele mai vizualizate articole

  1. Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie
    21.01.2025
    0
  2. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306
  3. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182
  4. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181
  5. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150
  6. Am slăbit 12 kg într-o lună!
    19.10.2006
    66

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Retete Vedete Psihologie

Recomandări din alte categorii

Tensiunea arterială la femei: care sunt valorile normale în funcție de vârstă
Salate de vară: idei creative și nutritive pentru toate gusturile
Cina preferată a Juliei Roberts: doar 3 ingrediente și multe proteine
Lista de alimente bogate în proteine și sărace în calorii
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
tonica group
facebook
instagram
youtube
GALENUS SRL
Nr. Registrul Comerţului: J1999005916407
CUI: RO 11906760
Activitate principala: 5811
Adresă sediu social: Bucureşti, Bdul. Unirii, nr. 15, bl. B3, mezanin, sect. 4
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2025
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne