logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare

          ianuarie 15, 2021

          O serie de molecule din fructe, ceai sau cacao ajută la scăderea hipertensiunii arteriale

          ianuarie 8, 2021

          Riscul cardiovascular la femei, puternic influențat de etapele vieții reproductive

          ianuarie 5, 2021

          Viitor sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și mental!

          decembrie 23, 2020
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix

          ianuarie 14, 2021
          Dieta Atkins, mananci bine, slabesti rapid

          Dieta Atkins: mănânci bine, slăbești rapid

          ianuarie 13, 2021

          Top cele mai bune diete în 2021

          ianuarie 11, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • alimente pe care sa le eviti in sarcina

          Alimente pe care să le eviți în sarcină

          ianuarie 11, 2021
          Consuma Graviola si bucura-te de beneficii antioxidante din plin

          Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin

          ianuarie 8, 2021

          Surse de vitamina C în sezonul rece

          decembrie 28, 2020
  • Povești de succes
        • Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019

          De la 93 la 78 de kilograme, prin voință și un regim simplu

          septembrie 30, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Dieta Keto: 3 rețete pentru prânz și cină

          ianuarie 14, 2021

          5 idei de cină sănătoasă pentru copii

          ianuarie 13, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este uleiul de pește aliatul sistemului imunitar și al funcționării optime a creierului?

          ianuarie 12, 2021

          Ghid complet de tehnici de remodelare corporală

          ianuarie 5, 2021

          Despre vergeturi: tipuri, tratamente, prevenție

          decembrie 7, 2020
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exercitii cardio pentru acasa

          5 exerciții cardio pentru acasă

          ianuarie 6, 2021

          Cele mai bune brățări fitness din 2020

          decembrie 6, 2020

          Top 5 exerciții de slăbit acasă

          noiembrie 13, 2020
  • Psihologie
        • Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020

          Cum să faci față atacurilor de panică. Ghid practic pentru înțelegerea și vindecarea celor mai epuizante forme de teamă

          octombrie 27, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020

          Halle Berry, în formă maximă la 54 de ani. Uite ce mănâncă și cum antrenează

          octombrie 2, 2020
  • Terapii alternative
        • Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020

          S.O.S., alergii! Cele mai bune substanțe antihistaminice naturale

          octombrie 12, 2020

          Tot ce trebuie să știi despre valeriană

          septembrie 15, 2020

          5 uleiuri esențiale pentru calmarea emoțiilor negative

          aprilie 23, 2020
retete

Din secretele bucatariei moleculare cu Razvan Alexandru, fost concurent la Top Chef

Spaghete cu gust de capsune, caviar de cafea sau ravioli transparente... totul este posibil in spectaculoasa gastronomie moleculara! Cum se obtin aceste preparate, daca sunt periculoase pentru sanatate si multe alte lucruri despre acest mod inedit de a gati am aflat de la Razvan Alexandru, singurul bucatar roman care a lucrat cu parintele gastronomiei moleculare, Ferran Adria, la faimosul restaurant El Bulli. 

07.03.2013

tonica

5801

Timp estimat de citire:

4 minute, 0 secunde

SG: Cum ai ajuns sa lucrezi la cel mai mai bun restaurant din lume, El Bulli din Spania?

RA: De cand mi-am descoperit pasiunea pentru bucatarie, visul meu a fost sa lucrez cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de sase ani, a fost cel mai bun din intreaga lume. Aici daca sunai azi ca vrei sa mananci, trebuia sa astepti mai bine de doi ani ca sa-ti vina randul. Stiu ca pare fantastic, dar asa era. Am fost ales dintre zeci de mii de bucatari care isi doreau sa faca stagiul de pregatire la El Bulli. Acolo totul functioneaza perfect, de la cele mai mici detalii; vin controale cel putin o data pe saptamana pentru a verifica daca cele trei stele Michelin sunt respectate, asa ca nu iti puteai permite nici cea mai mica greseala.

SG: Te-am putut vedea la TopChef. Cum a fost aceasta experienta pentru tine?

RA: In momentul in care am aflat de preselectiile Top Chef, eram Corporate Head Chef la o companie multinationala. Sefii nu au fost de acord sa lipsesc in aceasta perioada, asa ca am fost nevoit sa demisionez pentru a-mi urma drumul. Nu regret nicio secunda alegerea mea. Experienta mi-a fost foarte benefica. Am avut ocazia sa stau alaturi de cei mai buni bucatari romani. A fost un schimb fantastic de experienta, pe care l-as putea numi chiar un  stagiu de pregatire.

SG: Nu putem sa nu te intrebam despre Ferran Adria, unul dintre cei mai faimosi bucatari din lume, cum este sa lucrezi cu el?

RA: Ferran Adria este „parintele” bucatariei moleculare si totodata idolul meu. Este un om extraordinar, cu niste principii foarte clare, de la care nu se abate orice ar fi: risc, inovatie si libertate. A implementat un sistem in care nota 9 este un adevarat dezastru. Totul trebuie sa fie absolut perfect.

SG: Spune-ne ce inseamna de fapt conceptul de bucatarie moleculara si cum a luat nastere…

RA: Cel care a inventat conceptul de bucatarie moleculara este fizicianul englez de origine maghiara Nicholas Kurti. Cea mai simpla defininitie a bucatarie moleculare este „schimbarea structurii alimentelor”. Pentru un om care nu este in domeniu, o astfel de denumire il duce mai degraba cu gandul la nesanatos sau chimicale sintetice, poate tocmai din cauza faptului ca aceasta bucatarie se bazeaza pe azotul lichid. Adevarul este ca aceste substante sunt toate de origine biologica si, chiar daca au fost tratate, originarea materiei prime nu poate fi contestata. Mai ales ca acesti aditivi sunt utilizati in cantitati foarte, foarte mici si in deplina conformitate cu standardele UE.

SG: Bucataria moleculara vrea de fapt sa transforme gastronomia in arta, pune mult accent pe aspectul estetic. Are astfel gustul de suferit?

RA: Cu siguranta, nu! Cea mai mare grija a mea este sa pastrez intact gustul, doar structura se transforma. O sa dau un exemplu simplu: extractele de alge sunt insipide si incolore, iar in reactie cu alimentul sunt si inodore. Procedeul chimic este de cele mai multe ori spectaculos. Atunci cand prepar un cocktail, de exemplu, am nevoie de un costum de protectie, si asta pentru ca lucrez cu azot lichid la -196 de grade Celsius. Nu iti poti permite nici cea mai mica greseala.

SG: Gasesti in Romania ingredientele de care ai nevoie pentru astfel de preparate?

RA: Intr-adevar, nu e simplu, insa exista un magazin specializat in astfel de ingrediente in Bucuresti. Este acolo de ceva ani, semn ca merge bine.

SG: Da-ne exemplu de cateva procedee folosite in bucataria moleculara, cu rezultate spectaculoase. Cum poti face de exemplu inghetata de caipirinha sau spaghete cu gust de capsune?

RA: Pentru inghetate si sorbetto-uri folosesc azot lichid. Rolul lui este de a ingheta instantaneu orice materie. Stim cu totii ca alcoolul nu ingheata la o temperatura produsa de un congelator normal, insa la -196 grade acest lucru e posibil. Cat despre spaghete, se face cu un gelifiant numit „agar agar”, iar pentru forma folosesc si un tub special in care acest compozit devine cilindric.

SG: Tehnicile si ingredientele folosite in bucataria moleculara pot fi nesanatoase sau pot face ca alimentele sa-si piarda calitatile nutritionale?

RA: Nici vorba de asta! Daca ar fi fost doar o mica suspiciune, nu se mai regaseau in cele mai prestigioase restaurante ale lumii. Ingredientele sunt, de fapt, extracte de diferite alge marine care se gasesc in apele reci din Noua Zeelanda si Irlanda.

Bianca Badescu

Etichete:

bucatarie moleculara, razvan alexandru, top chef

Articole recomandate din categoria Retete

5 idei de cină sănătoasă pentru copii
Dacă în familia ta există cel puțin un membru mai mic, cu siguranță în cartea de buca..

13.01.2021

Natalia Talmacec
retete
Detoxifierea organismului necesară după Sărbători

12.01.2021

Liliana Costache
retete
Cea mai bună rețetă de humus

08.01.2021

Natalia Talmacec
retete
Cele mai sănătoase 3 rețete de smoothie

07.01.2021

Natalia Talmacec
retete
Top 5 rețete culinare de sărbătoare

23.12.2020

Natalia Talmacec
retete
Cum alcătuim un prânz sănătos: exemple și sfaturi de la medici

16.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Budincă de chia cu banane

15.12.2020

Marius Vasilescu
retete



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.07.2013
    306 1015953
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 332021
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 337758
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 284360
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 141774



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Psihologie Retete Evenimente

Recomandări din alte categorii

Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare
5 exerciții cardio pentru acasă
Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix
Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne