logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023

          Noi dovezi privind eficiența celui mai în vogă medicament de slăbit. Are efecte incredibile în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă

          august 25, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta militara

          Dieta militară, scurtă și eficientă

          septembrie 23, 2023
          Dieta Dukan

          Dieta Dukan – provocări și limite

          septembrie 23, 2023

          Cum să slăbești sănătos, evitând capcanele dietelor extreme

          septembrie 20, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Dieta cu alimente integrale – cum îți poate schimba viața și greutatea

          septembrie 22, 2023
          Mituri despre alimente

          Adevărat sau fals despre alimente

          septembrie 21, 2023
          Adevarat sau fals despre alimente

          Adevărat sau fals despre alimente

          septembrie 21, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate

          septembrie 22, 2023

          3 idei de rețete dietetice cu dovleac. O să îți surprinzi familia și musafirii

          septembrie 19, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • La 73 de ani, Anna Wintour are o formă de invidiat. Iată ce mănâncă într-o zi una dintre cele mai faimoase femei din industria modei

          septembrie 19, 2023

          Are 74 de ani, dar arată ca în tinerețe! Este unul dintre cei mai cunoscuți designeri din lume

          septembrie 13, 2023

          Soția lui Zuckerberg, sătulă de obsesia soțului pentru MMA

          august 29, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
retete

Din secretele bucatariei moleculare cu Razvan Alexandru, fost concurent la Top Chef

Spaghete cu gust de capsune, caviar de cafea sau ravioli transparente... totul este posibil in spectaculoasa gastronomie moleculara! Cum se obtin aceste preparate, daca sunt periculoase pentru sanatate si multe alte lucruri despre acest mod inedit de a gati am aflat de la Razvan Alexandru, singurul bucatar roman care a lucrat cu parintele gastronomiei moleculare, Ferran Adria, la faimosul restaurant El Bulli. 

07.03.2013

tonica

6892

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

4 minute, 0 secunde

SG: Cum ai ajuns sa lucrezi la cel mai mai bun restaurant din lume, El Bulli din Spania?

RA: De cand mi-am descoperit pasiunea pentru bucatarie, visul meu a fost sa lucrez cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de sase ani, a fost cel mai bun din intreaga lume. Aici daca sunai azi ca vrei sa mananci, trebuia sa astepti mai bine de doi ani ca sa-ti vina randul. Stiu ca pare fantastic, dar asa era. Am fost ales dintre zeci de mii de bucatari care isi doreau sa faca stagiul de pregatire la El Bulli. Acolo totul functioneaza perfect, de la cele mai mici detalii; vin controale cel putin o data pe saptamana pentru a verifica daca cele trei stele Michelin sunt respectate, asa ca nu iti puteai permite nici cea mai mica greseala.

SG: Te-am putut vedea la TopChef. Cum a fost aceasta experienta pentru tine?

RA: In momentul in care am aflat de preselectiile Top Chef, eram Corporate Head Chef la o companie multinationala. Sefii nu au fost de acord sa lipsesc in aceasta perioada, asa ca am fost nevoit sa demisionez pentru a-mi urma drumul. Nu regret nicio secunda alegerea mea. Experienta mi-a fost foarte benefica. Am avut ocazia sa stau alaturi de cei mai buni bucatari romani. A fost un schimb fantastic de experienta, pe care l-as putea numi chiar un  stagiu de pregatire.

SG: Nu putem sa nu te intrebam despre Ferran Adria, unul dintre cei mai faimosi bucatari din lume, cum este sa lucrezi cu el?

RA: Ferran Adria este „parintele” bucatariei moleculare si totodata idolul meu. Este un om extraordinar, cu niste principii foarte clare, de la care nu se abate orice ar fi: risc, inovatie si libertate. A implementat un sistem in care nota 9 este un adevarat dezastru. Totul trebuie sa fie absolut perfect.

SG: Spune-ne ce inseamna de fapt conceptul de bucatarie moleculara si cum a luat nastere…

RA: Cel care a inventat conceptul de bucatarie moleculara este fizicianul englez de origine maghiara Nicholas Kurti. Cea mai simpla defininitie a bucatarie moleculare este „schimbarea structurii alimentelor”. Pentru un om care nu este in domeniu, o astfel de denumire il duce mai degraba cu gandul la nesanatos sau chimicale sintetice, poate tocmai din cauza faptului ca aceasta bucatarie se bazeaza pe azotul lichid. Adevarul este ca aceste substante sunt toate de origine biologica si, chiar daca au fost tratate, originarea materiei prime nu poate fi contestata. Mai ales ca acesti aditivi sunt utilizati in cantitati foarte, foarte mici si in deplina conformitate cu standardele UE.

SG: Bucataria moleculara vrea de fapt sa transforme gastronomia in arta, pune mult accent pe aspectul estetic. Are astfel gustul de suferit?

RA: Cu siguranta, nu! Cea mai mare grija a mea este sa pastrez intact gustul, doar structura se transforma. O sa dau un exemplu simplu: extractele de alge sunt insipide si incolore, iar in reactie cu alimentul sunt si inodore. Procedeul chimic este de cele mai multe ori spectaculos. Atunci cand prepar un cocktail, de exemplu, am nevoie de un costum de protectie, si asta pentru ca lucrez cu azot lichid la -196 de grade Celsius. Nu iti poti permite nici cea mai mica greseala.

SG: Gasesti in Romania ingredientele de care ai nevoie pentru astfel de preparate?

RA: Intr-adevar, nu e simplu, insa exista un magazin specializat in astfel de ingrediente in Bucuresti. Este acolo de ceva ani, semn ca merge bine.

SG: Da-ne exemplu de cateva procedee folosite in bucataria moleculara, cu rezultate spectaculoase. Cum poti face de exemplu inghetata de caipirinha sau spaghete cu gust de capsune?

RA: Pentru inghetate si sorbetto-uri folosesc azot lichid. Rolul lui este de a ingheta instantaneu orice materie. Stim cu totii ca alcoolul nu ingheata la o temperatura produsa de un congelator normal, insa la -196 grade acest lucru e posibil. Cat despre spaghete, se face cu un gelifiant numit „agar agar”, iar pentru forma folosesc si un tub special in care acest compozit devine cilindric.

SG: Tehnicile si ingredientele folosite in bucataria moleculara pot fi nesanatoase sau pot face ca alimentele sa-si piarda calitatile nutritionale?

RA: Nici vorba de asta! Daca ar fi fost doar o mica suspiciune, nu se mai regaseau in cele mai prestigioase restaurante ale lumii. Ingredientele sunt, de fapt, extracte de diferite alge marine care se gasesc in apele reci din Noua Zeelanda si Irlanda.

Bianca Badescu

Etichete

Etichete:

bucatarie moleculara, razvan alexandru, top chef

Articole recomandate din categoria Retete

3 idei de rețete dietetice cu dovleac. O să îți surprinzi familia și musafirii
Încet, încet se apropie sezonul dovlecilor. Cei mici au luat exemplul american și se bucură să..

19.09.2023

Miruna Purcel
retete
Prăjitură cu mere: 3 rețete dietetice

18.09.2023

tonica
retete
Îți plac pastele dar nu vrei să iei în greutate? Iată trei rețete de paste delicioase sub 500 kcal porția. Sunt irezistibil de bune

15.09.2023

Miruna Purcel
retete
Bucătăria italienească - Bucate și bucate

15.09.2023

Olivia Dutu
retete
Micul dejun - cea mai importantă masă a zilei

11.09.2023

Dr. Laura-Margareta Bara
retete
Opțiuni alimentare sănătoase - ce mâncăm dimineața, la prânz și seara

08.09.2023

Dr. Ruxandra Plesea
nutritie sanatoasa
Multe vedete de peste ocean consumă acest aliment zilnic. Are numeroase beneficii și este și gustos. Tu l-ai consuma?

31.08.2023

Miruna Purcel
retete

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033811
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348044
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350502
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296260
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 165874

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sport Vedete Psihologie Noutati

Recomandări din alte categorii

Operația de liposucție și riscurile pe care le implică
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Dieta militară, scurtă și eficientă
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
La 73 de ani, Anna Wintour are o formă de invidiat. Iată ce mănâncă într-o zi una dintre cele mai faimoase femei din industria modei
3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne