Dietele hiperproteice, un pericol pentru sanatate?
Pana acum ni se recomanda ca proteinele sa fie nelipsite din alimentatie, fata de zaharuri si grasimi pe care trebuia oricum sa le evitam. Acum insa a venit si randul lor sa fie acuzate... Sa vedem daca pe buna dreptate sau nu.
05.07.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeStudii recente atrag atentia asupra riscului crescut de deces la persoanele care consuma multa carne, peste, oua, produse lactate si mai putine fibre si carbohidrati. Acesta este un semnal de alarma important cu atat mai mult cu cat dietele hiperproteice sunt acum mai mult ca niciodata folosite pentru a pierde mai repede kilogramele in plus.
Pericolul consta in primul rand in exces
O dieta care consta exclusiv in carne, oua si peste afumat poate duce la blocarea arterelor, crescand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare sau, mai rau, pot aparea unele tipuri de cancer. Una din cauze s-a dovedit a fi hormonul de crestere, IGF 1, din carne care stimuleaza inmultirea celulelor tumorale. Rinichii sunt, de asemenea, suprasolicitati si trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a elimina surplusul de proteine. Femeile cu un sistem limfatic lenes sau insuficienta venoasa pot ramane cu celulita chiar si dupa ce au slabit. Acest lucru se intampla pentru ca sistemul limfatic suprasolicitat nu mai asigura rolul sau de filtrare si anumite proteine animale stagneaza in tesutul gras. Proteinele animale sunt foarte acide pentru pH-ul din corpul nostru si riscam sa se recurga la rezervele noastre de calciu – din oase pentru a echilibra pH-ul. Ceea ce creste riscul de osteoporoza.
Fructele si legumele ne pot fi de un real ajutor
Nu trebuie sa ne grabim sa reducem proteinele din dieta. Un consum de 1 g pe kg corp/zi este esential pentru buna functionare a organismului si nu prezinta riscuri. Proteinele sunt esentiale intr-o dieta echilibrata, deoarece dezvolta musculatura si mentin colagenul. Proteinele constituie piatra de temelie a enzimelor, hormonilor, factorilor imunitari si a multor molecule esentiale pentru organism. Pentru a contracara efectele negative ale acestora trebuie doar sa adaugam in dieta noastra legume, fructe si cereale. Desigur, rezultate nu se vor vedea atat de repede, dar un regim de slabit consta in primul rand intr-o dieta sanatoasa si echilibrata. Pierderea in greutate este un beneficiu secundar.
Proteinele vegetale sunt alternativa sanatoasa
Avem nevoie de proteine, dar si de o alimentatie variata, cu putine proteine animale (carne, peste, oua, produse lactate) – o data pe zi in cantitati mici. Cerealele si legumele sunt si ele o sursa de proteine. Spre deosebire de proteinele de origine animala, cele vegetale nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate. Singurul dezavantaj ar fi ca nu sunt complete, adica nu contin cei opt aminoacizi esentiali de care avem nevoie. Aceasta problema a fost rezolvata insa cu mult timp in urma de vegetarieni. Astfel, graul, orezul, porumbul, hrisca sau quinoa nu contin lizina, iar lintea, fasolea si nautul contin cantitati reduse de metionina. Combinand cele doua tipuri putem reconstrui intregul lant de aminoacizi necesari. La aceeasi masa trebuie doar sa asociem: orez cu linte, fasole si paste, cuscus si naut. Soia, singura leguma care contine toti cei opt aminoacizi esentiali, trebuie sa fie de baza.
Corina Ionescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024