Dieta vegana: beneficii pentru sanatate si slabit
Spre deosebire de alimentatia vegetariana, in dieta vegana este interzis consumul oricarui tip de produs de provenienta animala. Daca te hotarasti sa devii vegan, trebuie sa fii pregatit sa elimini din dieta carnea, pestele, ouale, lactatele si orice alt aliment ce contine derivate provenite de la animale. In schimb, vei obtine o sanatate mai buna si vei reusi sa dai jos kilogramele in plus!
23.04.2014
Timp estimat de citire:
4 minute, 59 secundeAfla cum sa urmezi dieta vegana si ce beneficii are pentru sanatate si silueta!
Ce beneficii are dieta vegana pentru sanatate? Este dieta vegana buna pentru slabit?
Inainte de a incepe orice dieta, trebuie sa te documentezi si sa afli daca este sau nu potrivita pentru tine. Dieta vegana este recomandata persoanelor care doresc sa-si schimbe viata si sunt dispuse sa renunte la orice produs de origine animala, inclusiv la peste, oua si lactate. Esti pregatit sa faci aceste schimbari? Inainte de a-ti raspunde la aceasta intrebare, haideti sa descoperim beneficiile acestui regim alimentar!
In ultimii 20 de ani, numeroase studii au demonstrat ca dieta vegana este o alegere sanatoasa, acesta fiind si motivul pentru care a devenit atat de populara, inclusiv in randul unor vedete de prim rang, precum Gwyneth Paltrow, Beyonce si Jay-Z, Olivia Wilde, Bryan Adams, Alicia Silverstone sau Brad Pitt.
Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale dietei vegane:
- Dieta vegana este buna pentru slabit. Studiile stiintifice arata ca veganii tind sa consume mai putine calorii, iar plantele, in sine, au in general mai putine calorii decat carnea. Daca urmezi dieta vegana intr-un mod sanatos si iti umpli farfuria cu nuci, seminte, salate si fructe, vei consuma multe fibre, ce te ajuta sa ai o digestie mai buna si sa slabesti. Daca adaugi si 30 de minute de miscare zilnic, vei reusi sa ajungi la o silueta armonioasa – cel putin asta arata un studiu publicat in revista Obesity. 60 de femei supraponderale aflate in postmenopauza au fost impartite in doua grupuri – un grup a urmat o dieta vegana, celalalt o dieta saraca in grasimi. Dupa un an, femeile care au tinut dieta vegana au slabit, in medie, 5 kg, in timp ce al doilea grup a pierdut, in medie, 2 kg.
- Dieta vegana poate preveni si controla diabetul. Kilogramele in plus sunt unul dintre factorii majori de risc pentru instalarea diabetului de tip 2, asa ca, daca slabesti renuntand la produsele de origine animala, iti protejezi sanatatea. Un studiu publicat acum cativa ani in revista Diabetes Care arata ca persoanele cu diabet de tip 2 care urmeaza o dieta vegana isi pot ameliora vizibil starea de sanatate. Mai precis, 43% dintre veganii care au participat la studiu au redus cantitatea de medicamente impotriva diabetului, datorita efectelor pozitive ale dietei vegane.
- Dieta vegana iti mentine sanatatea cardiovasculara. O dieta pe baza de fructe si legume, saraca in grasimi si sare, este considerata cea mai buna metoda de a tine sub control nivelul de colesterol din sange si tensiunea arteriala. Un studiu de mari dimensiuni, cu o durata de 12 ani, in care au fost analizati 6.000 de vegetarieni si 5.000 de persoane care consuma carne, arata ca veganii au un risc mai mic cu 57% de a suferi afectiuni cardiovasculare ischemice. Veganii aveau cel mai mic nivel de colesterol “rau” (LDL) in sange, spre deosebire de vegetarieni (cei care consuma oua si lactate) si omnivori.
Alimente recomandate in dieta vegana
Odata ce te obisnuiesti cu principiile acestui stil de viata, este posibil sa iti dai seama ca dieta vegana este nu numai usor de urmat, ci este chiar delicioasa. Poti prepara alimentele permise intr-o multitudine de modalitati, pentru ca, spre deosebire de dieta raw-vegana, dieta vegana permite prepararea termica a alimentelor.
Surse de proteine recomandate in dieta vegana: tofu, tempeh (produs pe baza de soia ce inlocuieste carnea in preparatele culinare), edamame, naut, fasole, diferite tipuri de nuci (arahide, nuci, fistic, alune de padure), unt de arahide, caju, diferite tipuri de seminte, quinoa.
Surse de grasimi pentru dieta vegana: uleiuri vegetale, margarina, unt de arahide, unt preparat din diferite tipuri de seminte, avocado, cocos.
Poti consuma zilnic: fructe, legume, verdeturi, nuci, diferite preparate pe baza de soia. Nu ar trebui sa faci excese de niciun fel si este important sa ai o alimentatie cat mai diversificata, chiar daca este vegana.
Regulile lui Dr. Oz pentru dieta vegana
Dr. Oz este unul dintre sustinatorii dietei vegane, de aceea ofera cateva reguli ce te vor ajuta sa urmezi mai usor dieta vegana:
- Ia zilnic un supliment cu vitamina B12. Produsele de origine animala sunt sursa noastra principala de vitamina B12, iar veganii sunt supusi riscului de a suferi un deficit de vitamina B12. Acest deficit poate cauza anemie, schimbari bruste de dispozitie si capacitate scazuta de concentrare. Pentru a-ti mentine un nivel sanatos de vitamina B12 in sange, veganii ar trebui sa ia in fiecare zi 25 mcg de vitamina B12, dupa ce au consultat medicul de familie.
- Adopta dieta vegana treptat. Schimbarile pe care trebuie sa le faci pentru a trece la dieta vegana sunt majore, asa ca este o idee buna sa le adopti treptat. De exemplu, poti incepe prin a deveni vegan part-time – consuma alimente vegane pana la ora 18, apoi ia o cina in care sa incluzi cantitati moderate de peste, oua si lactate. Continua asa timp de o luna.
- Nu te hrani numai cu alimente vegane ambalate. Multe dintre alimentele vegane din comert sunt “bombe” de ingrediente artificiale, sodiu si calorii, asa ca invata sa-ti prepari singur mancarea sau verifica intotdeauna etichetele si nu manca preparate vegane ambalate mai des de o data pe saptamana.
- Nu uita de proteine. Alternativele vegane de proteine sunt numeroase, asa cum ti-am aratat mai sus. Include surse de proteine in alimentatia ta zilnica!
- Nu manca doar alimente crude. In unele cazuri, legumele, cerealele si leguminoasele (fasole, mazare) preparate termic sunt mai usor de digerat si ne ofera mai multi nutrienti decat in stare cruda. Nu te limita sa consumi doar alimente crude sau doar alimente preparate termic – combina-le pentru a avea o alimentatie echilibrata.
Raluca Baciu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cum să slăbești fără să renunți la dulciuri. Ghid de slăbit pentru pofticioși
06.09.2024