Dieta tip piramida
O dieta echilibrata joaca un rol major in mentinerea supletii si sanatatii corpului. Pe baza unor cercetari medicale, a fost realizat un regim ce distribuie grupele alimentare dupa modelul piramidei. Dieta tip piramida este mai degraba un ghid care ne invata ce si cat sa mancam si sa evitam factorii daunatori, cum sunt grasimile, colesterolul, zaharurile si alcoolul in exces.
01.07.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 11 secundePiramida este simbolul stabilitatii, armoniei si structurii perfecte, are o baza puternica iar fiecare nivel este suportul urmatorului. Cu exceptia varfului, toate treptele trebuie sa ramana intacte pentru a pastra stabilitatea structurii. Exact pe acelasi principiu ar trebui sa functioneze si o dieta sanatoasa.
Dieta tip piramida prevede ca grupele alimentare sa fie distribuite conform numarului de portii necesare. De exemplu, grupa cerealelor este baza, pentru ca numarul de portii zilnice prevazute este cel mai mare. Urmatorul nivel este cel al fructelor si legumelor, cu un necesar mai mic de portii, si asa mai departe. De retinut, ca nicio grupa nu este mai importanta decat cealalta si este nevoie sa consumati zilnic produse de la fiecare nivel. Desigur, putem elimina „varful” pentru ca nu va afecta cu nimic stabilitatea dietei.
Pentru a stabili clar marimea si continutul fiecarei portii, tineti cont de cateva reguli: 3/4 din alimente trebuie sa fie cereale, legume si fructe, si numai 1/4 carne sau peste. Reduceti grasimile si asigurati-va ca asimilati cantitatea potrivita de elemente nutritive.
Primul nivel in dieta tip piramida – baza
Painea, cerealele, orezul sau pastele obtinute din grau integral asigura organismului o cantitate mare de energie. Datorita continutului mare de fibre, aceste produse trebuie consumate zilnic, distribuite in cel putin patru portii. Alegeti alimentele sarace in grasimi si zaharuri si evitati prajiturile, fursecurile sau pateurile. Totodata, nu este recomandat sa asezonati pastele sau orezul cu smantana sau crema de branza.
Nivelul al doilea al regimului tip piramida
Fructele si legumele sunt sarace in grasimi si bogate in vitamine, minerale si fibre. De-a lungul unei zile, trebuie sa variati legumele si fructele consumate, deoarece fiecare ofera elemente nutritive diferite. Asigura-te ca maninci cel putin doua portii de fructe si minimum trei de legume zilnic.
Nivelul al treilea al dietei
Acest nivel cuprinde doua grupe alimentare: prima grupa este alcatuita din lapte, iaurt si branza, iar cea de-a doua din carne slaba (pui sau vitel), peste, oua, fasole uscata si nuci. Toate aceste alimente sunt bogate in proteine, calciu, fier si zinc, necesare dezvoltarii optime a organismului. Consumati de maximum doua ori pe zi lapte, iaurt sau branza degresata si pana la trei portii zilnice de produse din cea de-a doua grupa. Alimentele trebuie mancate fierte sau la gratar. De asemenea, nu uitati ca ouale sunt bogate in colesterol: mancati numai un galbenus pe zi. Nucile si semintele au un continut ridicat de grasimi, de aceea trebuie consumate in cantitati moderate.
Varful piramidei alimentare
Grasimile, uleiurile si zaharurile formeaza cel mai inalt nivel al piramidei. Aici gasim dulciurile, uleiul, smantana, untul etc. Daca eliminam aceste alimente, dieta nu va fi afectata in niciun fel, deoarece aduc un aport mare de calorii si sunt sarace in elemente nutritive. Asadar, consumati-le cat mai rar cu putinta.
Nu uitati sa numarati caloriile daca tineti dieta tip piramida
Daca veti respecta cantitatea de alimente recomandata si consumati produse de la fiecare nivel al piramidei, veti asimila cantitatea potrivita de carbohidrati, proteine si grasimi. Nu uitati! Grasimile nu trebuie sa depaseasca 30% din numarul total de calorii permise zilnic. Cum ramane insa cu restul de 70%? In cazul unui adult, intre 10% si 20% din calorii trebuie sa provina din proteine, iar intre 50% si 60% din carbohidrati. Totodata, adaptati numarul de portii zilnice la cel al caloriilor. Pentru un proces de slabire mai accelerat, nu depasiti numarul de portii minim al fiecarei grupe nutritionale, insa nu uitati sa mentineti echilibrul. Evitati grasimile si faceti exercitii fizice zilnic.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
„Ce să mănânc ca să slăbesc?” - reguli general valabile
11.09.2024