Dieta economica Subtiaza-ti silueta, nu portofelul!
Se stie ca cele mai sanatoase alimente sunt si cele mai scumpe. Fileul de somon, fructele exotice sau cele de padure, branzeturile ecremate sau unele fructe oleaginoase nu sunt la indemana tuturor, mai ales in aceasta perioada extrem de complicata din punct de vedere financiar. Va oferim o dieta de 5 zile, care poate fi ulterior repetata atat cat veti considera ca este necesar.
01.03.2011
8869


Timp estimat de citire:
4 minute, 42 secundeDesigur, dieta poate fi imbogatita in timp si de alte preparate care va sunt pe plac, cu conditia ca valoarea lor calorica sa nu depaseasca necesarul zilnic, iar compozitia sa fie echilibrata din punct de vedere nutritional. „Secretul” acestei diete este faptul ca e compusa exclusiv din alimente autohtone. Daca locuim la oras si nu ne putem bucura de roadele pamantului cultivat de noi insine, vom putea macar sa fim siguri ca tot ce este prevazut in dieta poate fi cumparat la preturi modice si/sau preparat acasa. La anumite feluri de mancare se va urmari reteta de la final. Va uram succes si va asiguram ca silueta perfecta poate fi dobandita si fara subtierea simultana a… portofelului!
Ziua 1
Mic dejun: lapte degresat 1,5%, 250 ml, 1 lingura fulgi de ovaz, 1 lingurita de miere
Ora 11: un mar mic
Pranz: 100 g fasole uscata batuta (vezi reteta), 2-3 castraveti murati, varza murata, 4-5 nuci
Ora 16: 3 prune uscate
Seara: supa de legume (vezi reteta) cu o lingura de iaurt de casa
Ziua 2
Mic dejun: o cana de ceai verde, 1 lingurita de miere, 50 g urda de vaca, o felie de paine integrala
Ora 11: 5 nuci
Pranz: mancare de spanac (vezi reteta), 1 ou romanesc, 2 cuburi de ciocolata amaruie
Ora 16: 100 g iaurt de casa (vezi reteta) cu 5-6 capsuni/visine congelate
Seara: ciorba de varza (vezi reteta)
Ziua 3
Mic dejun: 150 g iaurt de casa, 2-3 nuci taiate marunt, 2-3 prune uscate, taiate marunt
Ora 11: o para
Pranz: 200 g varza cu carne (vezi reteta)
Ora 16: gustare cu cereale germinate (vezi reteta)
Seara: 150 g mamaliguta cu branza de vaci degresata
Ziua 4
Mic dejun: o cana de ceai verde, 1 lingurita de miere, un ou fiert, o felie de paine Graham
Ora 11: 50 g orez cu lapte
Pranz: 150 mancare de fasole verde (vezi reteta) cu 100 g gratar de piept de pui, un mar copt
Ora 16: limonada (cu zaharina)
Seara: supa de radacinoase cu o lingura de iaurt de casa
Ziua 5
Mic dejun: lapte degresat 1,5%, 250 ml, 20 g telemea de vaca, 1 felie de paine integrala
Ora 11: 3-4 nuci
Pranz: salata de radacinoase, un macrou la cuptor (vezi reteta)
Ora 16: un mar mic
Seara: ciorba de varza
Retete economice cu produse autohtone
Ciorbele, supele de legume (inclusiv varza): se folosesc legume aflate la indemana (proaspete sau congelate), cu exceptia cartofilor. Cantitatea de legume se fierbe rapid, in maximum 15 minute, intr-o cantitate de trei ori mai mare de apa. La final, dupa ce stingem focul, se adauga o lingura de ulei vegetal la 500 ml supa, sare si condimente dupa gust (inclusiv usturoi, ardei iute etc.). Daca avem la dispozitie, putem toca patrunjel sau leustean verde. La ciorba se adauga cantitatea dorita de bors sau otet. O portie reprezinta 250 ml din produsul final.
Varza cu carne: se toaca varza proaspata sau murata (in acest caz spalam varza bine pentru a indeparta excesul de sare). Se unge o cratita cu 2 linguri de ulei si se scade varza, adaugandu-se 2-3 cani cu apa in care s-au dizolvat 2 linguri de pasta de tomate. Se lasa sa fiarba aproximativ 15 minute, apoi se adauga carne slaba (de vitel sau pulpa de porc) si se mai tine pe foc pana cand este bine patrunsa si carnea. Cantitatea de carne trebuie sa fie aproximativ 1/3 din cantitatea de varza.
Fasole uscata: se pune cantitatea dorita de fasole la fiert intr-o cantitate de trei ori mai mare de apa. Se adauga o ceapa si un morcov mic. Daca dispuneti de o cratita pentru fiert sub presiune, este momentul cel mai potrivit sa o folositi. La final, adaugati o lingura de ulei vegetal la 500 g de fasole fiarta. Evident, se pot adauga sare si condimente dupa gust.
Mancare de spanac: se brunifica o lingura de faina intr-o tigaie uscata, impreuna cu o ceapa mica, tocata fin. Faina si ceapa se pun peste spanacul curatat si oparit (se poate folosi si spanac congelat) si amestecul se fierbe foarte scurt. Se pune si o lingura de pasta de tomate. La final, se adauga o lingura de ulei vegetal la jumatate de kilogram de spanac fiert, dar si sare si condimente.
Mancare de fasole verde: se aplica exact aceeasi metoda ca la mancarea de spanac. Nu uitati sa adaugati mujdei de usturoi. Este sanatos si substituie cu succes eventualul gust fad, specific mancarurilor preparate fara multa grasime. ~n mod similar puteti prepara mazare, amestec mexican de legume, urzici, stevie etc.
Peste la cuptor: curatati pestele sau folositi un fileu/portie. Dati cu putina sare si cu piper proaspat macinat, adaugati o felie de lamaie cu coaja cu tot si inveliti in folie de aluminiu. Preparati la cuptor pana este bine patruns.
Gustare cu cereale germinate: folositi grau de la care nu s-a scos germenele. Se pune la incoltit cu putina apa, in bucatarie. Il lasati un interval variabil, o zi si jumatate pana la trei, depinde de cat de cald este. Apoi se mixeaza (sau nu) si se combina cu nuci tocate si miere sau magiun de prune (¼ magiun, 3/4 grau).
Iaurt de casa: folositi numai lapte degresat. Insamantati-l cu o lingurita de la un iaurt, sana, kefir preparate anterior, acoperiti-l si lasati-l sa se prinda pe marginea aragazului. Dintre toate variantele, cea mai gustoasa este cea a kefirului, dar va trebui sa faceti rost de cultura specifica de drojdii.
Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase
15.03.2023