Dieta cu gutui
Inca din Antichitate, fructele si semintele gutuiului au fost folosite in medicina si bucataria populara Grecii ofereau gutui la nunti intr-un ritual ce avea ca provenienta zona Orientului. Unele legende mentioneaza faptul ca Paris ar fi oferit o gutuie Afroditei, care apoi a dus la inceperea Razboilului Troian. Romanii foloseau gutuia pentru a prepara diferite delicatese culinare care erau pregatite pentru personalitatile importante din acea perioada.
31.10.2016
Timp estimat de citire:
1 minut, 55 secundeGutuiul este cultivat in zonele unde verile sunt lungi si calde, in special in zonele central si de sud ale Europei. Indiferent de modul in care sunt consumate – coapte, fierte, uscate sau crude, gutuile isi pastreaza proprietatile. Sunt fructe versatile care pot fi facute dulceata, gem, compot sau marmelada.
Gutuile – ce beneficii aduc organismului
Chiar daca nu sunt la fel de populare precum merele sau perele, gutuile sunt poate cele mai aromate fructe ale sezonului. Acestea contin vitamina A, vitamina C, vitamina B3, acid folic, calciu, fosfor, magneziu, toate necesare organismului.
100 grame de gutui contin:
- Calorii 50
- Carbohidrati 6,3 g
- Fibre 6,4 g
- Calciu 14 mg
- Magneziu 6 mg
- Potasiu 200 mg
- Vitamina C 13 mg
Gutuile contin fibre care impiedica asimilarea grasimilor la nivelul tubului digestiv si ajuta la detoxifierea organismului, astfel incat o dieta cu gutui te poate scapa si de cateva kilograme nedorite.
Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale gutuilor includ capacitatea antioxidanta ridicata, imbunatatirea sistemului digestiv, reducerea colesterolului, cresterea rezistentei sistemului imunitar, reducerea inflamației, creșterea starii de sănătate a pielii. De asemenea, gutuile ajuta la scaderea tensiunii arteriale, previn reactiile alergice si stimuleaza circulatia in sistemul cardiovascular.
Cum se mai pot consuma
- Gutuii sunt cultivati mai ales pentru fructele comestibile, insa si florile se pot consuma.
- Doar anumite soiuri de gutui sunt comestibile, cele care au o coaja moale si crescute intr-un climat cald.
- Fructul poate fi utilizat in produse mixte, inclusiv in sucuri (cidru, vin, lichior) sau ca jeleuri sau marmelada, datorita aromei puternice.
- Sucul de gutuie se poate amesteca si cu alte sucuri naturale.
- In Bosnia, din gutui se face coniac.
- Vinul din gutuie a fost popular in Marea Britanie in secolul XIX si se considera ca era benefic pentru bolnavii de astm.
Daca vei consuma o gutuie, aceasta te va ajuta la prevenirea racelii sau inflamatiilor la nivelul gatului. Totusi, ai grija pentru ca semintele de gutui pot contine urme de cianuri.
Marius Vasilescu
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024