Dieta calugarilor budisti
Cred ca noi toti ne gandim la calugarii din manastirile budiste ca fiind persoane ascetice, care se hranesc cu multa, multa moderatie, care postesc des si sunt foarte sanatoase pana la varste inaintate. Banuiesc ca aceste idei preconcepute ne-au fost inoculate de numeroase seriale sau filme artistice care, de-a lungul timpului, au fost prezentate pe marile si micile ecrane. Viziunea descrisa, insa, este mai degraba una romantica si ea are destul de putin in comun cu realitatea, asa cum vom vedea in continuare.
02.10.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 40 secundeAfla mai multe despre dieta calugarilor budisti si despre programele de sanatate asiatice!
Ca de obicei, filmele ne spun povesti frumoase, insa povestile nu se confirma si in viata de zi cu zi. Din pacate, in zilele noastre pana si calugarii asiatici ajung sa se confrunte cu probleme ridicate de bolile cronice degenerative, cu supraponderalitatea, cu o calitate a vietii modificate de un stil de viata care… poate fi perfectibil!
Programe de sanatate publica speciale pentru calugarii budisti
Am aflat de curand ca exista chiar programe de sanatate publica in Asia, programe ce-i au ca tinta exact pe calugari si care urmaresc sa corecteze obiceiurile alimentare si nivelul de efort fizic pe care acesti calugari il presteaza in fiecare zi. Stilul de viata s-a modificat atat de profund in lumea contemporana, incat iata ca elemente negative ale acestuia au ajuns sa dea jos pana si redutele, aparent inexpugnabile, ale unui asezamant de calugari din Thailanda sau Taiwan… Suna de-a dreptul inspaimantator, mai ales pentru noi, cetateni de rand, care nu beneficiem de protectia unui strai de calugar.
Deci, ce-au facut calugarii?! Programul care li se adreseaza a avut doua componente. Prima s-a adresat calugarilor, cealalta, persoanelor care doneaza mancarea. Calugarii budisti se hranesc exclusiv din ofrandele credinciosilor. Acestia umplu bolul calugarului, dictand, practic, dieta sa. De aici necesitatea celor doua componente ale programului.
Componenta 1
A cuprins sfaturile uzuale de modificare comportamentala, completate de niste elemente practice, care sa ii ajute pe acestia sa isi monitorizeze mai bine statusul ponderal:
– dupa cum stim, o imagine face mai mult decat o mie de cuvinte. Deci calugarii au primit calendare, postere si o agenda cu sfaturi nutritionale si privind efortul fizic. Mai mult, li s-a furnizat si un cordon gradat. In mod obisnuit, calugarii isi prind straiul specific, portocaliu, cu un cordon impletit. Cordoanele oferite in cadrul programului au avantajul da a permite celui care le poarta sa isi masoare circumferinta abdominala prin intermediul gradatiilor de pe cordon. In acest fel a fost simplu ca fiecare sa-si dea seama ca slabeste sau, din contra, ca se ingrasa. Mai mult, pentru ca multi calugari sunt aproape analfabeti, au fost instruiti ca circumferinta abdominala trebuie sa nu depaseasca jumatate din inaltime (usor de masurat cu ajutorul cordonului furnizat). Celor cu mai multa scoala li s-a spus ca circumferinta abdominala trebuie sa fie mai mica de 85 de cm (atentie, asiaticii sunt mai mici in inaltime decat europenii!). Dictonul care a insotit introducerea „cordonului intelept” a fost: „Creste burta, scade sanatatea!”
– primele sfaturi directe au privit alimentatia. Dieta calugarilor budisti este destul de putin variata, deci li s-a recomandat sa incerce sa se limiteze la maximum trei boluri de orez pe zi, sa adauge legume intr-o cantitate cel putin egala cu cea de orez, sa manance peste de cel putin trei ori pe saptamana si sa nu puna in mancare mai mult de trei linguri de lapte de cocos.
– la categoria „bauturi”, li s-a recomandat sa consume bauturi cu continut mare de proteine, cum ar fi laptele de vaca si iaurtul.
– la capitolul „miscare”, li s-a comunicat un dicton similar celui de la cordon: „Mergi mai mult, ai sanatate mai multa!”. Chiar daca unii calugari sunt oameni in varsta, ei trebuie sa mearga minimum 40 de minute pe zi, sa se implice cat mai mult in activitati fizice de curatentie in templu (maturat), sa mediteze in timpul activitatilor fizice (nu stand pe loc) si sa nu faca economie la miscari, indiferent de natura acestora.
Componenta 2
Componenta pentru calugari nu ar fi fost suficienta, atata timp cat alimentatia lor se bazeaza pe ceea ce primesc in dar. Deci celor care fac donatii li s-au facut urmatoarele recomandari:
– Sa doneze un bol format din orez alb si brun (in cantitati echivalente), pentru a asigura sanatatea inimii si a intestinelor.
– Sa adauge cat mai multe legume si peste, pentru a feri calugarii de cancer.
– Sa doneze mai mult peste, mai ales fiert la aburi, cu lamai, chilly si vegetale.
– Sa doneze si lapte de vaca, iar la gatit sa puna nu numai lapte de cocos, ci si lapte de vaca, acesta asigurand sanatatea oaselor.
– Sa aleaga bauturi sanatoase, cu un nivel mare de proteine (lapte, iaurt) si cu putin zahar, evitand intotdeauna sa ofere bauturi racoritoare cu zahar („Scade zaharul, creste sanatatea!”).
– Sa ofere portii sanatoase de mancare, formate din alimente bogate in proteine, din legume si cu un nivel redus de grasimi („Ofranda sanatoasa, care lungeste viata calugarului!”).
In concluzie, se poate vedea ca ne aflam in fata unor sfaturi de pe urma carora poate beneficia oricine vrea sa evite bolile cronice, care scad calitatea vietii noastre, indiferent de tara in care traim. Sa nu uitam ca acesti calugari au, in plus, un trai senin, lipsit de stres, nu beau, nu fumeaza, au un orar zilnic fix si regulat. Deci poate ca e util sa ne inspiram din sfaturile de mai sus si sa traim mai sanatos.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024