logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Echipa de fotbal Catena Racing Team, campioana Ligii I a Campionatului Companiilor 2021 – 2022

          iulie 11, 2022

          Produse din portofoliul Catena, premiate la Gala Votat Produsul Anului 2022

          iunie 17, 2022
          Anca Vlad (dreapta), alături de Otilia Ostrotki, director general Tonica Group, si Alina Marinescu, director general Catena

          Anca Vlad, președinta Fildas-Catena, premiată la Gala femeilor remarcabile

          iunie 16, 2022

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          iunie 14, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta Zodiac – sau cum să slăbești în funcție de zodie

          august 12, 2022

          Extracte din plante pentru slăbit și detoxifiere

          august 4, 2022

          Exemple de mese vegetariene corecte și echilibrate

          iulie 29, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Cât de mult îngrașă dulciurile? Există dulciuri „bune”?

          august 3, 2022

          Eticheta alimentară – la ce trebuie să fim atenți

          iulie 29, 2022

          Consumul de ouă în cazul persoanelor care suferă de colesterol mărit

          iulie 21, 2022
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Impactul kilogramelor în plus asupra articulațiilor

          august 3, 2022

          Semne ale deshidratării pe care nu ar trebui să le ignori

          iulie 19, 2022

          Indicele glicemic – cum ne poate ajuta?

          iulie 15, 2022
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021

          Provocare de 30 de zile: tonifiere totală

          iunie 14, 2021

          Mituri explicate despre activitatea fizică

          iunie 10, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2021

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Dieta periculoasă a lui Sylvester Stallone. Nu e pentru oricine!

          iulie 12, 2022

          Cele cinci alimente pe care Beyonce le evită! Așa a ajuns să arate uimitor la cei 40 de ani

          iulie 11, 2022

          Dieta lui Jennifer Lopez: cele 5 reguli pe care diva le respectă cu strictețe

          iunie 10, 2022
  • Terapii alternative
        • Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

          5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor

          mai 11, 2022

          Talasoterapia, sănătate la malul mării

          iunie 25, 2021
retete

Diabetic? Descoperă dulciuri pe care le poți mânca

A avea diabet nu înseamnă că s-a terminat cu plăcerea gustului sau că trebuie să renunți definitiv la tentațiile dulci. Există o mulțime de dulciuri pentru diabetici pe care le poți include în meniu fără teama unor hiperglicemii. Desigur, în cantități moderate. Sunt nenumărate rețete de prăjituri pentru diabetici, care nu se lasă mai prejos față de cele convenționale.

21.01.2021

Natalia Talmacec

23280

Timp estimat de citire:

9 minute, 43 secunde
Cuprins
1. Diabetul și restricțiile alimentare pe care le impune
2. Fără zahăr în diabet și nu numai!
3. Dulciuri recomandate diabeticilor
4. Prăjituri pentru diabetici și alte dulciuri făcute în casă
5. Alte sfaturi pentru diabetici

Viața cu diabet poate fi o provocare. Nu e deloc simplu să te ții glicemia sub control, când ia tinde s-o ia la galop. E nevoie de multă autodisciplină, dar și de un obligatoriu proces de autoeducare în ceea ce privește alimentația. Lucrurile nu trebuie privite cu groază însă. Cu puțină inspirație și un pic mai multă atenție, viața cu diabet permite destule oportunități pentru răsfățul papilelor gustative. Drept dovadă stă multitudinea de dulciuri și rețete de prăjituri pentru diabetici care au fost create de-a lungul timpului.

Diabetul și restricțiile alimentare pe care le impune

În diabetul zaharat, fie că este tipul 1 fie că este tipul 2, o parte foarte importantă a tratamentului este reprezentată de regimul alimentar. Conform ghidului Standars of MedicAL Care in Diabetes¹, apărut online la sfârșitul anului trecut, elementele comune ale diferitelor obiceiuri alimentare ale pacienților cu diabet ar trebui să fie:

  • Consumul adecvat de legume
  • Consumul în cantități cât mai mici de zaharuri adăugte și cereale rafinate
  • Consumul de cereale integrale (pâine, paste, orez – toate de tip integral) în detrimentul celor procesate, mergând până la excluderea acestora din urma  (1).

„În linii mari, recomandările pentru persoanele cu diabet se regăsesc și în cazul celor care își doresc să mențină un stil de viață sănătos. Pacientul cu diabet poate adopta un regim alimentar de tip mediteraneean sau de tip low-carb sau vegetarian. S-a demonstrat că adoptarea acestora au rezultate pozitive în managementul diabetului. În final, însă, medicul diabetolog nutriționist trebuie să țină cont de preferințele alimentare și nevoile fiecărui pacient în parte, personalizând regimul alimentar”, explică dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii SmartNutrition, din București.

Vorbind de restricții, medicul a subliniat că acestea sunt valabile în cazul oricărui pacient care vrea să mențină un stil de viață sănătos, nu numai în cazul diabeticului:

  • evitarea alimentelor prăjite;
  • consumul cât mai rar al alimentelor cu  adaos de zahar/îndulcitori calorici:  produse de cofetărie, patiserie sau cele făcute în casă;
  • folosirea de produse cu cereale integrale;
  • evitarea mezelurilor și includerea în dietă a cărnurilor slabe;
  • reducerea consumul de lactate și brânzeturi grase, preferându-se cele semidegresate.

Fără zahăr în diabet și nu numai!

O persoană cu diabet care consumă zahăr va observa o creștere imediată a valorilor glicemiei. Tocmai de aceea, zahărul este primul pus la index. În timp, un diabet necontrolat se va însoți de complicații la nivelul ochilor, inimii, picioarelor, rinichilor.

„În cazul diabetului, scopul tratamentului este evitarea complicațiilor, iar excluderea zahărului reprezintă o parte importantă din strategia de management al bolii. Ea vine la pachet cu beneficii pe termen lung. Mare atenție însă, când vorbim de prezența zahărului în alimentație, trebuie să ținem cont că ne referim atât la cel pe care îl punem în cafea, ceai, limonadă sau alte băuturi, dar și la cel pe care îl folosim în rețete de prăjituri și diverse alte dulciuri. Mai trebuie luate în calcul și sursele «ascunse» de zahăr, așa cum sunt mezelurile, conservele, cerealele pentru mic dejun etc”, atenționează dr. Posea.

Înlocuitori artificiali ai zahărului

Îndulcitorii artificiali au o putere de îndulcire foarte mare, uneori și de 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceștia sunt obținuți pe cale chimică. Cei mai folosiți sunt: zaharina (Sweet’n low), aspartamul (Nutrasweet, Equal), sucraloza (Splenda), acesulfamul de potasiu (acesulfame K, Sunett, Sweet One), cyclamate (Sucaryl, Sugar Twin), steviol glycozide (Stevia);

Înlocuitori naturali ai zahărului

Îndulcitorii naturali sunt substanțe extrase din plantele existente în natură și sunt de tip poliol (alcooli naturali ai zahărului). Dintre aceștia, cei mai cunoscuți sunt: erytrithol, isomalț, lactitol, xylitol, maltitol, manitol, sorbitol, glicerol.

„De multe ori, pacienții cu diabet apelează, pentru îndulcire, la miere, sirop de arțar, sirop de agave sau melasă. Este important să se rețină că aceste variante nu sunt lipsite de calorii. De asemenea, acestea sunt considerate zaharuri adăugate. De aceea, folosirea lor în diferite preparate (dulciuri, prăjituri de casă) trebuie atent supravegheată, astfel încât consumul total de zaharuri adăugate, pe întreaga zi, să nu depășească rația recomandată de 25- 30 g /zi sau sub 10% din totalul energetic zilnic”, precizează medicul diabetolog.

Pentru mentinerea glicemiei in limite normale incearca GlucoSuport de la Naturalis. Este un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din dud alb, Gymnema Sylvestre și scortișoară. Cromul contribuie la metabolismul normal al macronutrienților și la menținerea concentrațiilor normale ale glucozei din sânge. Zincul și extractul din frunze de dud alb contribuie la metabolismul normal al carbohidraților. Extractele de scorțișoara și de ymnema Sylvestre sustin mentinerea nivelurilor normale de glucoza din sange.

Dulciuri recomandate diabeticilor

Pentru momentele în care lovește pofta de „ceva dulce”, medicul recomandă ca primă opțiune fructele. „Este bine să se opteze pentru fructe proaspete sau preparate (de obicei coapte în cuptor sau în compoturi fără adaos de zaharuri). Fructele uscate, așa ca stafidele, smochinele, curmalele, merișoarele etc – pot fi consumate și ele, dar în cantități mici, cât încap într-un pumn, nu toată punga”, punctează dr. Mihaela Posea.

Fără panică! Lista cu recomandări de dulciuri pentru diabetici nu se încheie aici. Medicul lasă undă verde și pentru consumul altor delicii și prăjituri pentru diabetici făcute în casă: „Desigur, se pot prepara, ocazional, și dulciuri în casă, folosind făina integrală, de preferat cu îndulcitori, astfel încât impactul asupra glicemiei, dar și asupra greutății să fie minim.”

Prăjituri pentru diabetici și alte dulciuri făcute în casă

Ca să nu rămâi cu pofta-n cui, îți propunem în continuare câteva rețete de dulciuri rapide și sănătoase și prăjituri pentru diabetici. Se prepară simplu și sunt fără zahăr adăugat.

Prăjitură 1 pentru diabetici: Chec cu mălai și fructe de pădure

Ingrediente necesare:

  • 2 ouă
  • 200 g de iaurt
  • 100 g brânză dulce de vaci
  • 50 g unt moale
  • 200 g faină de mălai
  • 5 g praf de copt
  • 20 picături de Stevie rebaudiana
  • 1 banană și 1 cartof dulce copt
  • 150 g de fructe de pădure proaspete sau congelate (afine, zmeură, coacăze etc.)

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
  2. Într-un castron, folosind un mixer, bate un pic ouăle, apoi amestecă brânza și untul. Ulterior, presară praful de copt în făină și adaug-o porționat în compoziție, alternativ cu iaurtul. Mixează până la omogenizare.
  3. Pasează banană și cartoful dulce. Folosind o spatulă, încorporează piureul obținut în compoziție, la fel și jumătate din fructele de pădure.
  4. Tapetează cu hârtie de copt o tavă de chec și toarnă compoziția în ea. Distribuie deasupra fructele de pădure rămase.
  5. Se coace, fără ventilație, timp de 40 de minute până când capătă o frumoasă crustă aurie. Gând e gata, se scoate din cuptor și se lasă la răcit.

Prăjitură 2 pentru diabetici: negresă fără zahăr

Ingrediente necesare:

  • 150 g de iaurt grecesc
  • 100 g de unt moale
  • 200 g de ciocolată amăruie (minimum 70% cacao)
  • 80 g de pudră de cacao
  • 65 g de făină integrală
  • 4 ouă
  • 250 g de îndulcitor Green Sugar
  • 10 g de praf de copt

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
  2. Topește ciocolată la bain-marie, împreună cu untul.
  3. Într-un castron încăpător, amestecă făina cu îndulcitorul, cacao și praful de copt.
  4. Toarnă deasupra mixul de unt și ciocolată topită și amestecă bine, apoi încorporează și iaurtul. Separat, bate bine ouăle, apoi înglobează-le în compoziția densă, cu ajutorul unei spatule.
  5. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și toarnă aluatul în ea, nivelând cu spatula.
  6. Prăjitura se coace circa 30 de minute, cât să fie crocantă la exterior și să aibă o textură moale la interior.
  7. Când e gata, se scoate din cuptor și se lasă la răcit în tavă, apoi se transferă cu tot cu hârtia de copt pe masă și se porționează.

Biscuiți din fulgi de ovăz și banane

Ingrediente necesare pentru 20 de bucăți:

  • 400 g de banane foarte coapte
  • 130 g de fulgi de ovăz
  • 130 g de stafide
  • scorțișoară
  • esențe, la alegere

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
  2. Într-un castron, pasează bananele cu furculița, pun ovăzul și stafidele  și amestecă până la omogenizare.
  3. Cu o lingură de înghețată (sau o lingură normală), ia din compoziție și pune pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și apasă un pic compoziția (să fie plată, nu rotundă).
  4. Dă tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute. După ce se răcesc, se păstrează într-o caserolă închisă, ca să nu se întărească.

Informații nutriționale: 60 kcal și 14 g de carbohidrați/biscuit

Înghețată de casă cu lapte

Ingrediente necesare pentru 6 porții:

  • 400 g de banane foarte coapte
  • 200 g de mango
  • 150 ml de lapte 1.5 %
  • esență, la alegere

 Mod de preparare:

  1. Taie bananele felii și dă-le la congelator pentru a îngheța.
  2. Într-un bol, mixează bananele congelate, mango, tăiat bucăți, laptele și esența.
  3. Se poate servi imediat sau se pune în forme/pahare de unică folosință și se păstrează la congelator.

Informații nutriționale: 97 kcal și 23 g de carbohidrați/porție

Clătite cu banane și căpșune

Ingrediente necesare pentru 20 de porții:

  • 280 g faina integrală
  • 500 ml de apă minerală
  • 100 ml de lapte 1,5 %
  • 20 g de zahăr brun
  • 6 oua
  • 100 g de banane
  • 100 g de căpșune

Mod de preparare:

  1. Amestecă ingredientele ca la clătitele obișnuite.
  2. Coace-le pe o tigaie non-aderentă, pulverizată cu spray de gătit.
  3. Pasează fructele pentru a obține un piure care se va folosi în loc de dulceață/gem, ca umplutură.

Informații nutriționale: 83 kcal și 13 g de carbohidrați/porție.

Alte sfaturi pentru diabetici

Excluderea zahărului din rețete nu este întotdeauna suficientă, pentru a ține glicemia sub control. Chiar dacă sunt etichetate drept dulciuri sau prăjituri pentru diabetici, nu omite să analizezi cu atenție celelalte ingrediente. „În ultima vreme, foarte mulți pacienți au venit îngrijorați că au glicemiile mai mari, deși au consumat dulciuri fără zahăr sau dulciuri pentru diabetici. În controlul glicemiei este importantă cantitatea totala de carbohidrați/glucide pe care o consumă la fiecare masă, zahărul fiind doar unul dintre carbohidrații care influențează glicemia. Îi sfătuiesc să verifice eticheta nutrițională și să-și calculeze câte glucide are preparatul respectiv, chiar dacă este fără zahăr”, subliniază dr. Posea.

  1. Association, American Diabetes. Standards of Medical Care in Diabetes- Facilitating Behavior Change and Well-being to Improve Health Outcomes. s.l.: Diabetes Care, 2021. pp. S53-S72.

 

Etichete:

diabet zaharat, dulciuri pentru diabetici, indulcitori, negresa fara zahar, prajituri pentru diabetici

Articole recomandate din categoria Retete

Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!
Putem să spunem că pepenele verde este sinonim cu vara! Și mai ales când plănuiți un g..

05.08.2022

Mariș Adelina
retete
5 retete de sosuri dietetice pentru salate si fripturi

04.08.2022

tonica
retete
Supă de castraveți, gata în 10 minute!

15.07.2022

Mariș Adelina
retete
Rețetă de clătite americane fără zahăr

23.05.2022

Mariș Adelina
retete
4 rețete de salată de vară: gata în câteva minute!

23.05.2022

Mariș Adelina
retete
Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun

17.12.2021

tonica
retete
Supe aromate pentru serile racoroase de octombrie

08.10.2021

tonica
retete

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1028021
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 342379
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 346075
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 292259
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 156031

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Psihologie Noutati Sanatate Evenimente

Recomandări din alte categorii

Retete de sanatate de la Naturalis
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Impactul kilogramelor în plus asupra articulațiilor
Echipa de fotbal Catena Racing Team, campioana Ligii I a Campionatului Companiilor 2021 – 2022
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2022
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne