Descoperă puterea ceaiului de dafin: beneficii remarcabile pentru sănătate
Cunoscut mai ales ca ingredient culinar, dar și datorită simbolisticii sale, dafinul are și o serie de beneficii pentru sănătate despre care se vorbește mai puțin, dar care nu trebuie trecute cu vederea. Acestea beneficii pot fi puse în valoare prin intermediul ceaiului de dafin - o băutură despre care mulți dintre cititorii noștri probabil că aud acum pentru prima oară.
24.08.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 13 secundeÎntr-adevăr ceaiul de dafin nu este la fel de cunoscut precum celelalte băuturi „consacrate”, din aceeași categorie, însă tocmai de aceea ne-am decis să îi acordăm atenția cuvenită și să îi dedicăm articolul de față.
Prin urmare, dacă vrei să afli cum se prepară ceaiul de dafin, ce proprietăți are și care sunt beneficiile sale pentru sănătate, te anunțăm că ai ajuns în locul potrivit și te invităm să parcurgi rândurile următoare!
Care sunt caracteristicile ceaiului de dafin
Ceaiul de dafin are o aromă aparte și un gust distinctiv, cu note lemnoase, ușor picante și puțin amărui. Se prepară din frunzele de dafin, care sunt partea cea mai des folosită a plantei, tocmai datorită aromelor specifice, care conferă și ceaiului o notă distinctivă.
Culoarea este asemănătoare cu cea a ceaiului verde, variind de la o nuanță ușor aurie, până la verde închis – în funcție de cantitatea de frunze folosită și de timpul de infuzare – iar lichidul este limpede și transparent.
În ceea ce privește compoziția, ceaiul de dafin conține uleiuri volatile, flavonoide, polifenoli, fitonutrienți, taninuri, eugenol – care se găsește și în uleiul de cuișoare – și linalool, care îi conferă aroma specifică și despre care vom mai vorbi puțin mai târziu.
Acestor substanțe li se adaugă și mici cantități de vitamina A, vitamina B6 și vitamina C, dar și minerale precum potasiu, calciu sau magneziu.
Ceaiul de dafin: mod de preparare
Așa cum am precizat, ceaiul de dafin se prepară din frunzele plantei, care trebuie să fie uscate precum cele folosite în bucătărie. Pentru o cană de ceai de dafin e nevoie de 1-2 frunze – în funcție de cât de aromată vrei să fie băutura – și, evident, apă fierbinte.
Nu trebuie decât să torni o cană de apă într-un ibric pe care să îl lași pe foc până când lichidul începe să dea în clocot. După ce ai oprit focul, se adaugă frunzele uscate, pe care le poți mărunți sau le poți lăsa întregi dacă vrei să obții o băutură mai limpede. Important este să nu le consumi odată cu ceaiul, iar dacă vei parcurge acest articol până la final, vei afla și de ce.
Vasul se acoperă apoi cu o farfurioară sau un capac, iar frunzele se lasă la infuzat între 5 și 7 minute. Cu cât timpul de infuzare este mai lung, cu atât ceaiul de dafin va fi mai aromat, așa că îți poți prepara băutura conform propriilor preferințe.
Tot după preferințe, poți adăuga în ceaiul de dafin o linguriță de miere sau alt îndulcitor precum și câteva picături de zeamă de lămâie.
Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de dafin
Acum, că ai aflat care sunt proprietățile ceaiului de dafin și cum se prepară, e timpul să îți dezvăluim și care sunt beneficiile pentru sănătate pe care le poate avea această băutură. Așadar, nu ne mai întindem cu vorba și trecem direct la subiect:
Îmbunătățirea digestiei
Ceaiul de dafin conține substanțe care stimulează secreția de enzime digestive, ceea ce ușurează digestia și scade riscul de disconfort abdominal. Datorită acestor enzime, se eficientizează procesul de descompunere a alimentelor și cel de cel absorbție a nutrienților în sânge.
Totodată, ceaiul de dafin poate preveni sau ameliora anumite probleme digestive cum ar fi balonarea, indigestia, crampele abdominale sau diareea, atât prin faptul că îmbunătățește digestia, dar și datorită proprietăților sale calmante, antispastice și antiinflamatorii.
Sprijin în curele de slăbire
Dacă vrei să slăbești, ceaiul de dafin te poate ajuta să scapi mai ușor de cele câteva kilograme în plus. Unii compuși pe care îi conține stimulează metabolismul să ardă caloriile mai eficient, însă aceasta nu înseamnă că poți să slăbești doar consumând ceai de dafin și așteptând ca organismul să topească singur grăsimea.
Pentru aceasta este nevoie faci mai multă mișcare, astfel încât organismul să aibă nevoie de mai multă energie și astfel să fie nevoit să ardă mai multe calorii. În acest caz, ceaiul de dafin acționează ca un stimulent și, mai mult de atât, menține senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Controlul glicemiei
Ceaiul de dafin ar putea fi benefic și în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 2, întrucât ajută la reglarea glicemiei și menținerea unui nivel optim de glucoză în sânge. Anumite substanțe din compoziția ceaiului de dafin se pare că îmbunătățesc sensibilitatea celulelor la insulină și astfel facilitează absorbția glucozei din sânge, evitând creșterea glicemiei.
În același timp, există indicii că ceaiul de dafin ar putea avea o influență și asupra secreției de insulină, însă managementul diabetului este mult mai complex, bazându-se în mod special pe alimentație și mișcare.
Susținerea sistemului imunitar
Datorită conținutului său de compuși fitochimici și antioxidanți, ceaiul de dafin poate oferi o anumită susținere și sistemului imunitar. Mai precis, vitaminele și mineralele din compoziția ceaiului de dafin sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului imunitar, în timp ce substanțele cu efect antioxidant și antiinflamator îi oferă un sprijin suplimentar.
Îmbunătățirea calității somnului
Dacă ai insomnii sau somnul tău este agitat, o cană de ceai de dafin băută înainte de culcare te poate ajuta să te odihnești și să iți refaci rezervele de energie.
Am precizat mai devreme că ceaiul de dafin conține linalool – un compus organic aromatic din clasa alcoolilor. Acesta are proprietăți relaxante și calmante acționând asupra sistemului nervos.
Datorită acestui compus, ceaiul de dafin poate contribui la îmbunătățirea calității somnului, dar și la reducerea stresului și a anxietății.
Contraindicații și precauții
La fel ca în cazul oricărui produs natural folosit în scopuri terapeutice, există și câteva contraindicații și precauții cu privire la consumul de ceai de dafin.
Acestea se adresează în primul rând femeilor însărcinate și celor care alăptează, care sunt sfătuite să nu consume ceai de dafin înainte de a consulta un medic în această privință. Explicația constă în faptul că anumite substanțe din compoziția ceaiului pot avea un efect nociv asupra fătului. Încă nu există suficiente dovezi că ceaiul de dafin este complet inofensiv pentru făt sau pentru nou-născuți, cum nu există nici dovezi clare că acesta ar putea fi nociv, iar în această situație este recomandată prudența.
Efectul relaxant asupra sistemului nervos are beneficiile sale, însă în cazul persoanelor care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale, acestea sunt cu mult depășite de riscuri. Mai precis, substanțele relaxante din ceaiul de dafin pot să interfereze cu cele administrate pentru anestezie, ceea ce nu este de dorit în cazul unei operații. Din acest motiv, se recomandă evitarea consumului de ceai cu cel puțin două săptămâni înaintea unei operații sau oricărei intervenții care necesită anestezie.
Aceleași substanțe cu efect relaxant pot interfera și cu anumite medicamente, cum ar fi sedativele. În acest caz, combinația de sedative și ceai de dafin poate provoca o stare accentuată de somnolență.
Ca măsură de precauție, ar mai fi de adăugat faptul că trebuie să evitat consumul frunzelor de dafin, întrucât nu se digeră și pot provoca leziuni în tractul digestiv. Riscul este cu atât mai mare daca frunzele sunt consumate întregi, pentru că acestea pot rămâne blocate în gât, însă probleme pot crea și frunzele măcinate.
Din acest motiv, este de preferat ca ceaiul de dafin să fie bine strecurat înainte de a fi băut.
Ce beneficii are apa cu semințe de chia?
19.11.2024