De ce sunt importanti carbohidratii in dietele de slabit?
Cantitatea de carbohidrati pe care o consumam zilnic este esentiala, deoarece ea reprezinta "carburantul" necesar muschilor pentru a arde cat mai multe calorii. Cu cat muschii ard mai multe calorii, cu atat reusim sa ne pastram greutatea corporala in limite normale. Carbohidratii se regasesc in tot ceea ce mancam, fie ca este vorba de dulciuri, fie de fructe si legume.
18.11.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 17 secunde
Ce sunt carbohidratii?
Toti carbodidratii sunt formati din zaharuri, care se regasesc sub diverse forme: fructoza- in fructe; lactoza- in produsele lactate; maltoza- in bere. Este foarte usor sa ne dam seama dupa gust care carbohidrati contin o cantitate mare de zaharuri. De exemplu, o tableta de zahar ne satisface mai repede pofta de dulce, decat …un biscuite graham. Carbohidratii trasforma aceste zaharuri in glucoza, sursa de energie preferata a organismului nostru. Majoritatea zaharurilor sunt digerate, absorbite si convertite in glucoza.
Carbohidratii complecsi
Carbohidratii complecsi sunt zaharuri simple, depozitate impreuna, sub forma unui lant. Enzimele digestive trebuie sa “rupa” aceste lanturi pentru a le pune la discretia organismului. Din acest motiv, digestia ( procesul prin care organismul nostru extrage zaharul din carbohidrati si il transforma in “carburant”, pe care il ardem sau il stocam) dureaza mai mult timp. Aceasta absorbtie lenta impiedica depozitarea zaharurilor transformate in grasimi.
Alimente care contin carbohidrati complecsi
Tarate, grau, orz,porumb, faina de ovaz, paste, macaroane, spaghete, orez brun, rosii, paine neagra, terci de ovaz,muesli, fasole, linte.
Digestia incepe in gura, cand saliva descompune fiecare imbucatura, si se continua in stomac.
Carbohidratii simpli
Carbohidratii simpli sunt niste molecule mici de zahar digerate rapid, deoarece enzimele digestive ajung foarte usor la ele. Din pacate, absorbtia rapida creste sansele ca zaharul sa fie transformat in ceea ce ne dorim mai putin, si anume…in grasimi.
Alimente care contin carbohidrati simpli
Mere, coacaze, afine, cirese, grepfut, kiwi, lamai, pepene, portocale, piersici, pere, prune, capsuni. Aceste fructe sunt constituite in mare parte din carbohidrati simpli, dar au o cantitate redusa de zaharuri. Foarte multi carbohidrati sunt in : zahar, biscuiti, gem, ciocolata, bomboane, miere, bauturi dulci, budinca etc. in afara de faptul ca aceste alimente contin foarte multe zaharuri, ele sunt bogate si in calorii, fapt pentru care sunt de evitat in curele de slabire.
Cati carbohidrati am voie sa mananc?
Unele persoane care doresc sa slabeasca pot obtine rezultate satisfacatoare de pe urma consumului de alimente care contin putini carbohidrati.
Iata cum ar trebui sa arate meniul pe o zi:
6 portii de grane si cereale (paine, paste si orez);
3-4 portii de legume;
2 sau mai multe portii de fructe.
De retinut!
Fibrele pot incetini absorbtia zaharului, deoarece, pentru a ajunge la zahar, stomacul trebuie mai intai sa il separe de fibre.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024