De ce sunt cireșele atât de scumpe?
A devenit parcă o obișnuință ca, în fiecare an, în luna mai, să ne mirăm de prețul uriaș al cireșelor și să auzim tot felul de știri și de glume pe tema asta. Desigur, la început de sezon, prețul astronomic nu se justifică. Dar este ușor de observat că acesta nu scade la valori mici până când cireșele dispar de pe piață. De ce se întâmplă acest lucru?
19.05.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 37 secundeSezonul scurt este principalul motiv
Cele mai multe fructe și legume au sezoane extinse, timp în care ele apar pe piață, dispărând treptat. Prețul scade pe măsură ce sezonul trece. Să luăm ca exemplu pepenii. La începutul sezonului, când pepenii românești sunt departe de a se fi copt, kilogramul se poate vinde cu 10 lei sau mai mult. În lunile iulie și august, prețul scade cu mai bine de 50%. Este un tipar urmat de toate fructele de vară, mai puțin de cireșe. În scurta perioadă în care se găsesc pe piață, prețul rămâne relativ mare. Când primele cireșe românești apar la vânzare, sezonul lor mai ține doar două-trei săptămâni.
Cireșii cresc doar în anumite zone climatice
Țara noastră este privilegiată din acest punct de vedere. Cu toate astea, nu în toate curțile românești se găsește un cireș. Nici pe departe. Cireșul este un pom fructifer pretențios. Cum cireșii cresc doar în anumite zone climatice de pe glob, acest lucru influențează lanțul cerere-ofertă. Și oamenii care locuiesc în zone reci ale globului vor să se bucure de gustul inconfundabil al cireșelor, cererea fiind mare și pentru că cireșele sunt fructe foarte sănătoase. Deși unii fermieri încearcă să recreeze artificial climatul perfect pentru producerea cireșelor, acest lucru nu le face neapărat mai ieftine.
Fungicidele sunt necesare
Nu toate cireșele vor fi organice. De fapt, pentru cireșe provenite din culturi bio va trebui să plătești extra. Dacă într-un sezon plouă mult, este foarte probabil ca cireșii să dobândească o ciupercă (un mucegai). Un fungicid va fi necesar pentru a proteja fructele. Pentru a folosi un fungicid eficient, fermierul va trebui să investească. Costul producției va crește și se va reflecta în costul produsului.
Vremea este un factor esențial
În principiu, pentru a avea o recoltă bogată de cireșe, vremea trebuie să fie aproape perfectă. Și cum rar se întâmplă acest lucru, ploaia abundentă, înghețul, seceta, grindina sunt factori care pot reduce calitatea și cantitatea producției. Evident, în cazul în care producția este afectată, fermierul va trebui să crească prețul pentru a încerca să-și recupereze investiția.
Păsările sunt o pacoste
Sunt destul de multe păsări care se hrănesc cu fructe. Dintre acestea, graurii (Sturnus vulgaris) sunt deosebit de dăunători. Graurul este o pasăre migratoare, de dimensiuni mici spre medii, având un cioc drept și lung. Zboară în stoluri mari, aproape de sol, dar se deplasează cu ușurință și pe pământ, furișându-se. Graurii se hrănesc cu viermi, moluște, insecte, dar și cu fructe coapte – cireșe, afine, struguri etc. O livadă atacată de un stol mare de grauri poate fi devastată aproape complet. Pentru combaterea eficientă a graurilor, fermierii trebuie să investească în plase de protecție, echipamente care generează sunete puternice (tunuri de speriat păsări, petarde etc.) sau chiar în păsări răpitoare dresate. Prețul final al cireșelor trebuie să acopere și pierderile cauzate de păsări.
Fructele din import sunt mai scumpe
Pentru că la început de mai cireșele vin de peste mări și țări, în special din Grecia și din Turcia, prețul acestora trebuie să acopere și costul transportului.
Așadar, un preț mai mare al cireșelor față de alte fructe se justifică. Însă nu unul aberant, cum vedem la începutul fiecărui mai. Dacă vrei să te bucuri de gustul și de calitățile cireșelor și în extra-sezon, acestea se pot congela și, bineînțeles, pot fi transformate în gem.
Mure - beneficii pentru sănătate și recomandări de consum
23.07.2024