De ce apare răul de mișcare si cum poate fi prevenit?
Răul de mișcare este o problemă destul de frecventă, care afectează aproximativ un sfert din populația globului și se manifestă cu precădere în timpul călătoriilor lungi cu mașina sau autobuzul. Nu sunt excluse însă nici alte mijloace de transport, inclusiv cele din aer și de pe apă, fiecare persoană având propriile sensibilități.
12.07.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 52 secundeCu toate că nu pun în pericol sănătatea, simptomele răului de mișcare sunt supărătoare și pot transforma orice călătorie într-un coșmar. În multe cazuri, răul de mișcare se manifestă începând de la vârste fragede dar dispare treptat odată cu înaintarea în vârstă, însă există și numeroase situații în care simptomele persistă și la vârsta adultă.
Dacă și tu te confrunți cu o astfel de problemă sau ai copii ori cunoscuți care suferă de rău de mișcare, în acest articol îți vom arăta care sunt cauzele, mecanismele care duc la declanșarea simptomelor, precum și cele mai eficiente metode de a preveni disconfortul specific.
Cum se manifestă răul de mișcare
Răul de mișcare se caracterizează printr-o stare de disconfort accentuat, ce apare preponderent în timpul călătoriilor pe pământ, pe apă și în aer, dar și ca urmare a vizionării unor imagini 3D, a folosirii îndelungate a dispozitivelor cu ecran și a oricăror activități care presupun mișcări intense.
În funcție de condițiile în care se manifestă, răul de mișcare este de mai multe tipuri, cel mai frecvent fiind răul de mașină. Există însă și rău de avion, rău de mare, rău de debarcare și rău de tren, acesta fiind o formă mai rară. De asemenea, și răul de înălțime este tot o formă de rău de mișcare, iar odată cu avansul tehnologic a apărut și răul de mișcare digital, determinat de interacțiunea prelungită cu tabletele, telefoanele smart sau ecranele calculatoarelor.
Simptomele specifice ale răului de mișcare se manifestă prin amețeală, stări de greață însoțite deseori de vărsături, transpirașie rece, dureri de cap, respirație îngreunată și salivație abundentă.
Un caz aparte îl constituie răul de mișcare digital, ale cărui simptome sunt mai blânde și se manifestă preponderent la nivel ocular. Mai exact, ochii devin iritați și uscați, apare oboseala oculară iar aceste simptome determină și dureri de cap.
Care sunt cauzele răului de mișcare
Răul de mișcare apare ca urmare a unei reacții eronate a sistemului neurovegetativ, care coordonează funcțiile organelor și nu poate fi controlat voluntar. Această reacție eronată își are originea în creier și este consecința faptului că acesta primește semnale distorsionate de la sistemul vestibular responsabil cu menținerea echilibrului și de la ochi, care transmit informații vizuale.
Mai exact, imaginile care se succed cu repeziciune prin fața ochilor în stare de repaus sau în condiții de activitate redusă, contrastează cu semnalele receptate de stimulii de mișcare, iar informațiile care ajung în creier creează un dezechilibru.
Acest dezechilibru determină reacția eronată a sistemului neurovegetativ și astfel se explică manifestările specifice răului de mișcare.
Copiii sunt mai predispuși riscului de a suferi de rău de mișcare, din cauza faptului că sistemul lor vestibular este încă insuficient dezvoltat și astfel tinde să fie mai ușor „păcălit” și să transmită semnale eronate către creier. Cu cât călătoresc mai des și cu cât înaintează în vârstă, copiii scapă treptat de răul de mișcare, însă există și situații în care problema persistă și la vârstă adultă.
De asemenea, există și o serie de factori favorizanți pentru apariția răului de mișcare, iar printre aceștia se numără sarcina, infecțiile sau bolile specifice la nivelul urechii interne, migrenele, oboseala și lipsa de confort în timpul călătoriei.
Cum să previi răul de mișcare
Nu există un tratament care să vindece răul de mișcare, însă poți să apelezi la diferite metode pentru a preveni apariția simptomelor deranjante sau, cel puțin, pentru a le ameliora. În cele ce urmează ți le prezentăm pe cele mai eficiente dintre ele, cu speranța că astfel te vom scuti de o serie de neplăceri în călătoriile viitoare.
Odihnește-te bine
Așa cum am precizat mai devreme, oboseala favorizează răul de mișcare, iar din acest motiv se impune să te odihnești bine înainte de apleca la drum. Încearcă să dormi cel puțin 8-9 ore în noaptea dinaintea călătoriei, iar dacă urmează să pleci la drum mai spre seară, ar fi de folos alte 2-3 ore de somn la prânz. Dacă nu poți să dormi la amiază, cel puțin odihnește-te și evită activitățile solicitante.
Asigură-ți tot confortul
Indiferent că vei călători cu mașina, autobuzul trenul sau avionul, este important ca locul pe care vei sta să fie cât mai comod. Reglează scaunul astfel încât să îți poți sprijini spatele și capul stând într-o poziție lejeră, cu suficient loc și la picioare. De asemenea, dacă trebuie să porți centură de siguranță regleaz-o astfel încât să nu fie foarte strânsă și „să te lase să respiri”.
Privește înainte
Nu este un mesaj motivațional, așa cum ar părea la prima vedere, ci un sfat practic pentru a evita neplăcerile provocate de răul de mișcare. Dacă îți place să admiri peisajele prin geam în timp ce călătorești, încearcă să o faci privind în față, către linia orizontului, și nu în lateral. În cazul în care călătorești cu mașina, este bine să alegi locul din față, pentru că astfel poți privi mai ușor înainte. Și în autobuz poți face asta dacă reușești să prinzi un loc mai în față, iar în tren poți să-ți sprijini capul de geam cu privirea ațintită în față.
Nu sta „pe telefon”
Telefonul sau tableta nu te ajută deloc să-ți abați atenția de la drum în ideea că astfel vei scăpa de răul de mișcare. Din contră, utilizarea acestor dispozitive în timpul călătoriei poate determina apariția manifestărilor specifice și poate amplifica intensitatea acestora.
Deși pare o activitate mai liniștitoare și mai captivantă nici măcar cititul nu ajută dacă ai rău de mișcare, pentru că amplifică senzația de amețeală și lipsă a echilibrului.
Mănâncă puțin
Când suferi de rău de mișcare nu e cea mai bună idee sa pleci la drum cu stomacul plin și nici să mănânci alimente grele înainte. Mesele copioase și mâncărurile picante sau cu multă grăsime favorizează apariția disconfortului abdominal și amplifică senzația de greață. De asemenea, cu un stomac plin sunt șanse mari ca greața să fie însoțită și de vărsături abundente.
Se recomandă gustări ușoare înainte de a pleca la drum, iar pe cât posibil, încearcă să eviți să mănânci pe timpul călătoriei.
Bineînțeles, dacă pleci la drum lung va trebui să mănânci la un moment dat, iar în acest caz sunt recomandate tot alimente ușoare, în cantități mici.
Există și o serie de remedii pentru a combate sau ameliora manifestările neplăcute ale răului de mișcare, atunci când acestea apar. În astfel de situații ai la dispoziție o gamă variată de medicamente dar și remedii naturale cu ar fi ghimbirul sau menta, ceaiul de mușețel sau uleiurile esențiale de portocale, citrice și lavandă.
Ce este acidoza metabolică si cum îți poate afecta sănătatea?
03.10.2024