Cura de slabit si infrumusetare cu struguri
Rosii, albi, zemosi, cu coaja mai tare sau moale, strugurii romanesti numara zeci de soiuri aromate, numai bune pentru vin sau de pus pe masa. Romania este pe locul 10 in lume ca suprafata cultivata cu vita-de-vie, asa ca avem toate motivele sa alegem strugurii bine copti autohtoni si sa... ii punem la munca in folosul nostru. Ai auzit de cura detoxifianta cu struguri? Haide sa descoperim de ce este buna si care-i sunt regulile!
30.08.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 34 secundeAfla cum sa integrezi strugurii in dieta ta, cum poti sa slabesti cu ajutorul lor si cum sa faci o cura de infrumusetare.
In Franta, in regiunea Bordeaux, exista un SPA faimos in care strugurii sunt utilizati in numeroase terapii de infrumusetare, dar si intern, sub forma unei cure de detoxifiere cu rezultate vizibile. Poti face si tu o astfel de cura de infrumusetare si slabit chiar la tine acasa, cu costuri mult mai mici si cu rezultate de care te vei bucura in aceasta toamna!
Printre cele mai cunoscute soiuri de struguri cultivate la noi se numara francusa, sange de taur (cultivat inca din 1744), negru de Dragasani, babeasca neagra sau tamaioasa romaneasca.
Buni la gust si pentru sanatate
Pe langa ca sunt deliciosi, strugurii sunt si foarte sanatosi! Trecem in revista, pe scurt, beneficiile principale pentru sanatate ale strugurilor:
- Sunt surse excelente de vitamine si minerale – mangan, vitaminele B1, B6, C, K si potasiu.
- Toate soiurile de struguri contin o multime de fitonutrienti, dintre care cei mai importanti sunt antioxidantii (carotenoide, resveratrol). Cea mai mare concentratie de antioxidanti se gaseste in pulpa strugurelui, insa coaja si semintele au, de asemenea, importanta lor nutritiva. Per ansamblu, strugurii au o capacitate antioxidanta uimitoare si contribuie la protectia celulelor de deteriorarea cauzata de radicalii liberi, dar si la diminuarea biomarkerilor de stres oxidativ.
- Anumite componente din struguri si in special resveratrolul joaca un rol important in mentinerea tineretii pentru mai mult timp.
- De asemenea, consumul de struguri are un efect pozitiv asupra sanatatii cardiovasculare: reduce tensiunea arteriala, nivelul de colesterol rau (LDL) si riscul de adeziune al celulelor la peretii vaselor de sange.
- Exista studii ce au demonstrat ca anumite tipuri de cancer (de san, colon si prostata) pot fi prevenite cu ajutorul consumului mare de struguri, in special rosii si negri.
Cum se tine cura cu struguri
Populara in special in Europa, cura cu struguri este o mono-dieta ce permite doar consumul de struguri timp de 1-3 zile si chiar timp de 7 zile, insa o perioada atat de indelungata poate ridica probleme de sanatate. Cu toate ca teoriile variaza, se pot consuma intre 1 si 3 kg de struguri pe zi, fara a include niciun alt aliment in meniu. Fiind in plin sezon al strugurilor, preturile sunt mici si te poti bucura de aceasta dieta detoxifianta la cele mai mici preturi din intregul an!
Daca nu sunt de provenienta organica, bio, strugurii sunt stropiti cu multe pesticide, asa ca trebuie sa ii cureti foarte bine. Unele pesticide sunt rezistente la apa (pentru a proteja bobul si atunci cand ploua), asa ca spala strugurii in apa cu multa sare timp de 10 minute, apoi clateste-i cu apa de la robinet.
Cura cu struguri este eficienta in tratamentul obezitatii, intrucat elimina toxinele din organism. De aceea, in prima zi, te poti confrunta cu dureri de cap sau senzatie de slabiciune, din cauza procesului de detoxifiere. Intrucat contin multi antioxidanti cu efect miraculos asupra tenului (in special resveratrolul) vei observa dupa cateva zile de dieta ca tenul tau este mai luminos si cu aspect mai tanar.
3 tratamente pe baza de struguri pentru frumusetea ta
In timp ce pulpa de struguri reprezinta o baza buna pentru masti si tratamente cosmetice preparate in casa, uleiul din samburi de struguri este si el o sursa excelenta de antioxidanti. Uleiul din samburi de struguri era utilizat in timpuri stravechi pentru a vindeca afectiunile pielii, iar aplicat pe fata confera tenului o nota luminoasa si hidrateaza in profunzime. Poate fi utilizat si in amestecuri de uleiuri pentru masaj, are efect pozitiv asupra vergeturilor si este mai putin gras decat alte tipuri de ulei.
1. Masca tonifianta cu struguri si miere
Aceasta masca de fata are efect tonifiant si antirid, iar aroma placuta te introduce in atmosfera de toamna timpurie. O poti aplica si pe tot corpul, pentru a-ti tonifia si hidrata pielea in profunzime.
Cum o prepari: Decojeste 5 boabe de strugure, paseaza pulpa cu o furculita si amesteca piureul cu 1 lingurita de miere. Daca vrei sa aplici masca pe tot corpul, foloseste cantitatile recomandate x 5. Lasa masca sa actioneze 30 de minute, apoi clateste cu apa calda.
2. Scrub anticelulitic cu struguri si cafea
Minunat parfumat cu arome provensale, acest scrub de corp este suficient de bland pentru pielea sensibila si foarte eficient in stimularea circulatiei si eliminarea toxinelor de pe intregul corp.
Cum il prepari: Decojeste si paseaza cu furculita o mana de struguri albi sau rosii, dupa cum preferi. Adauga 2 linguri de zat de cafea, o lingura de ulei de masline si 5 picaturi de ulei esential de lavanda. Amesteca bine compozitia si maseaza zonele afectate de celulita la dus cu acest scrub, de trei ori pe saptamana.
3. Spray cu apa de trandafiri si struguri
Revigorant si foarte hidratant, acest spray combina efectul calmant al apei de trandafiri cu puterea antioxidanta a sucului de struguri!
Cum il prepari: Combina 10 linguri de suc de struguri cu 30 de linguri de apa de trandafiri Naturalis, plus o lingurita de miere si o lingurita de suc de lamaie. Toarna apa astfel obtinuta intr-un pulverizator si pastreaz-o la frigider.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024