Cum să nu iei în greutate de Sărbători
Piftie, fripturi, sarmale, prăjituri, cozonac... E greu să reziști în fața atâtor ispite culinare. Cu toate astea, nu e imposibil! Îți prezentăm o serie de sfaturi istețe care te vor ajuta să nu-ți compromiți silueta în perioada sărbătorilor. Iată ce trebuie să faci!
21.11.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 59 secundeStudiile arată că de Sărbători suntem tentați să mâncăm mai mult și să creștem în greutate cu aproape un kilogram. Din păcate, persoanele supraponderale tind să se îngrașe și mai mult în această perioadă. Nutriționiștii mai spun că temperaturile scăzute pot contribui la creșterea apetitului pentru alimentele bogate în calorii (în sezonul rece, corpul folosește mai multă energie din alimente pentru a-și menține temperatura normală). Așa să fie oare? Nu chiar în totalitate… Atunci când autocontrolul alimentar lipsește cu desăvârșire, scuzele nu mai au nicio valoare…
Prepară mâncăruri festive cu ingrediente “light”
Ce zici dacă anul acesta ți-ai prepara mâncărurile de Sărbători din ingrediente “light”? Iată câteva exemple! La salate folosește uleiul extravirgin de măsline, înlocuiește carnea de porc de la sarmale, cu cea de curcan, scade cantitatea de unt din cozonaci, prepară antreurile festive cu brânză dietetică în loc de cașcaval și decorează-le cu legume proaspete (salată verde, morcov, castraveți, ardei, roșii) în loc de murături sărate, schimbă mezelurile din comerț cu feliuțe de carne pregătite de tine la cuptor sau la grătar. Asezonează fripturile cu piper și boia iute. După cum poate știai deja, condimentele iuți accelerează arderea grăsimilor în corp.
Consumă responsabil!
Mesele în familie sunt de cele mai multe ori un prilej de “dezmăț” alimentar. Nu și pentru tine! Înainte cu o oră, pentru a-ți domoli apetitul alimentar, delectează-te cu o gustare îmbietoare compusă dintr-o bucată de carne la grătar (de preferat pui, curcan, vită, iepure sau pește) și o salată. Aceastea îți vor diminua apetitul, iar la masa cea mare nu vei mai fi tentat să mănânci chiar atât de mult. Cu toate astea, evită antreurile cu unt sau cu maioneză, ciorbele cu smântână și prăjiturile cu creme grase. Și încă ceva! Înlocuiește pâinea albă cu cea neagră de secară (e foarte gustoasă!).
Continuă programul de exerciții fizice
Chiar dacă e iarnă, păstrează-ți bunul obicei de a face mișcare în aer liber. Așa că, îmbracă-te adecvat și mergi în parc. Aici poți alerga sau poți face cu plăcere o serie de exerciții fizice. Dacă vremea nu-ți permite acest lucru, antrenează-te acasă. Mai mult, un studiu recent arată că mișcarea scade considerabil pofta de mâncare. Este vorba despre scăderea nivelului de grelina, un hormon responsabil cu declanșarea senzației de foame la nivelul creierului.
Bea apă plată cu lămâie
Un pahar cu apă plată și lămâie, băut înainte cu 10 minute de masă, îți diminuează apetitul. Astfel vei putea reduce semnificativ cantitatea portiilor de mâncare. De asemenea, lămâia ajută la topirea rotunjimilor și are rol detoxifiant. Încă ceva! Înlocuiește băuturile carbogazoase cu apă minerală. Poți bea vin sau șampanie, însă, atenție, toate cu măsură.
Mănâncă până în ora 18:00
Spre seară, metabolismul scade. De aceea, este bine să mănânci până în ora 18:00. Dacă totuși pleci la o petrecere și acolo vei gusta ceva, e bine să te fereșți de mâncărurile bogate în carbohidrați (antreuri cu pâine albă, pizza, paste făinoase cu sos, orez alb, prăjituri). De ce? Energia pe care ne-o oferă aceste alimente nu mai este consumată ca-n timpul zilei și, astfel, apar depozitele de grăsime. Poți mânca, în schimb, în cazul în care gazda le face disponibile, o salată proaspătă de crudități cu carne sau o bucată de pește gătită la cuptor.
Top 10 reguli pentru dieta de Sărbători ale celebrului medic nutriționist german Detlef Pape
- Ține cont de cele trei mese principale ale zilei. Între acestea trebuie să faci o pauză de patru-cinci ore.
- Consumă alimente bogate în carbohidrați doar la micul dejun și niciodată seara. Un smoothie de banane sau o porție de cereale cu lapte te vor energiza rapid.
- Mănâncă doar o singură felie de tort sau de cozonac pe zi.
- Condimentează-ți mâncărurile cu piper și ardei iute. Acest lucru stimulează arderea grăsimilor.
- Realizează un plan zilnic de mișcare, chiar dacă ești în vacanță. Între mesele principale, este ideal să faci 3.000 de pași.
- Bea doi litri de apă plată pe zi. O jumătate din această cantitate poate fi înlocuită cu sucuri preparate în casă de fructe sau de rădăcinoase. Acestea scad considerabil pofta de dulciuri.
- La cină, consumă doar alimente bogate în proteine, nici mai mult, nici mai puțin de 250 g carne slabă (pește sau pui).
- Evită pe cât posibil consumul de alcool. Îți sunt permisi doar 250 ml de vin sau 0,5 l de bere pe zi.
- Scapă de stres! Distrează-te alături de familie! Dacă ești la munte, bucură-te cât mai mult de peisaj și de aerul curat. Practică un sport de iarnă (ski, patinaj, snowboarding etc.).
- Pune-te în pat înainte de miezul nopții. Dormi opt ore pe noapte. În acest timp, corpul se reface celular, consumând o mare parte din caloriile acumulate peste zi.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024