Cum influenteaza bolile tiroidei greutatea

Dr. Alin Popescu, medic primar medicina sportiva

Timp estimat de citire2 minute, 22 secunde

Este cunoscut de foarte mult timp ca afectiunile glandei tiroide au repercusiuni asupra greutatiii si a metabolismului. Nu putini sunt cei care se adreseaza endocrinologului pentru variatii mai mari sau mai mici ale indicelui de masa corporala pe care le pun pe seama tulburarilor glandei tiroide.

Nu putem nega ca exista o legatura intre greutate si afectarea functiei tiroidiene, insa realitatea este ca, pe langa aceasta, exista foarte multi factori legati de stilul de viata (obiceiuri alimentare, sedentarism) care pot avea o influenta asupra greutatii.

Afectarea glandei tiroide – simptome nespecifice

Fie ca este vorba despre hipertiroidie (exces de hormoni tiroidieni) fie ca este vorba despre hipotiroidie (insuficienta hormonilor tiroidieni) semnele si simptomele acestor afectiuni pot fi foarte variate si nespecifice. Oboseala, tulburarile de concentrare, insomnia, variatiile in greutate, tulburarile ciclului menstrual la femei, constipatia sau diareea pot fi cu usurinta puse pe seama altor afectiuni sau ignorate si lasate pe un plan secund. Recomandarile medicale prevad efectuarea testelor hormonale pentru tiroida la orice modificare a starii generale, avand in vedere ca aceste afectiuni se numara printre cele mai frecvente la noi in tara (si nu numai). Pe langa dozarea hormonilor tiroidieni este necesara si evaluarea markerilor autoimuni, avand in vedere ca atat hipertiroidia, cat si hipotiroidia pot avea drept cauza o afectiune cu substrat autoimun.

Hipertiroidia

Excesul hormonilor tiroidieni in circulatie sau hipertiroidia reprezinta una din cauzele posibile ale unui metabolism bazal accelerat. Pacientii care se confrunta cu aceasta problema scad in greutate in conditiile unui apetit pastrat sau chiar crescut. Cu cat aceasta afectiune este neglijata terapeutic, cu atat pierderea in greutate este si mai severa. De asemenea, hipertiroidismul mai asociaza in cortegiul de semne si simptome: oboseala, accelerarea tranzitului intestinal, insomnii, agitatie, transpiratii profunde, cresterea in volum a glandei tiroide, palpitatii, tahicardie si uneori tulburari oculare (exoftalmie). In cazul in care va confruntati cu acest tablou clinic mergeti la endocrinolog pentru efectuarea testelor specifice si a ecografiei de tiroida. Odata hipertiroidia tratata, problemele legate de greutate se remit, marea majoritate a pacientilor ajungand la indicele de masa corporala anterior acestei afectiuni.

Hipotiroidia

Hipotirodia se caracterizeaza printr-o scadere a functiei tirodiene cu o insuficienta a hormonilor tiroidieni in organism. La fel ca hipertiroidia, aceasta afectiune poate avea o sumendenie de semne si simptomene specifice (oboseala, piele uscata, caderea parului, bradicardie, constipatie, tulburari de concentrare) care o pot face usor de confundat cu alte boli. Un nivel scazut al hormonilor tiroidieni are drept consecinta incetinirea arderilor si a metabolismului bazal, motivpentru care poate sa apara o crestere in greutate. De asemenea, pacientii cu hipotiroidie nu reusesc sa scada in greutate in ciuda unei diete hipocalorice. Tratamentul hipotiroidismului presupune administrarea de hormoni tiroidieni (doza fiind stabilita de catre medicul endocrinolog in functie de analizele pacientului si de tabloul clinic). In urma tratamentului substitutiv pacientii pot sa revina la greutatea initiala.

Dr. Alin Popescu

www.dralinpopescu.ro

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic primar medicina sportiva

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate