logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023

          Cum ajutăm pancreasul cu probleme – dieta în pancreatita cronică

          martie 3, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Cruciferele, o comoara nutritionala accesibila

Una dintre cele mai sanatoase grupe de legume este constituita din crucifere. Ea cuprinde varza, conopida, broccoli, guliile, ridichiile, varza de Bruxelles, dar si hreanul. Contributia acestor legume (cu exceptia verzei) la alimentatia romanilor este adesea ignorata, iar atunci cand sunt consumate, sunt preparate astfel incat sunt distruse atat aroma, cat si principiile nutritive.

03.12.2012

Dr. Lacramioara Brinduse

11280

Timp estimat de citire:

5 minute, 3 secunde

Cruciferele sunt foarte bogate in vitamine si compusi ce pot stopa agentii cauzatori de cancer. Au un continut bogat de enzime, printre care glutationul si chinona, cu proprietatea de a elimina substantele nocive din organism. Studiile au aratat ca persoanele care consuma crucifere se supun unor riscuri mult mai mici de a se imbolnavi de diverse forme de cancer, mai ales cancerele aparatului digestiv si cancerele de san si de prostata, datorita interactiunii substantelor continute de acestea cu metabolismul estrogenului.

Cruciferele reprezinta o sursa importanta de vitamina C, betacaroten, acid folic, potasiu si fibre, cu un continut caloric scazut. La modul ideal, ar trebui sa mancam cel putin trei portii de legume crucifere pe saptamana, iar pentru a retine o cantitate cat mai mare din nutrientii benefici din aceste legume, ar trebui sa le consumam cat mai proaspete!

Varza
Este o leguma cu un continut caloric foarte scazut. Se numara printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Varza este, de asemenea, foarte bogata in vitamina E, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul. Provitamina A (sau carotenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Varza contine si vitamine din grupa B: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa. Continutul in minerale este foarte variat (calciu, magneziu, fier), la fel si cel in oligoelemente (iod, cupru, mangan, sulf).
Fibrele alimentare sunt abundente in varza, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Fibrele alimentare sunt capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia, ceea ce contribuie la efectul protectiv in cancerul de colon.

In anul 1948, in varza s-a descoperit o substanta antiulceroasa: vitamina U, care protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului si contribuie la tratarea ulceratiilor.

Varza murata
Contine multe vitamine, microelemente si saruri minerale, acid ascorbic, vitamina C, acid folic (mai ales in frunzele verzi exterioare), magneziu (restabileste vitalitatea persoanelor suprasolicitate). Bacilii acidolactici produsi in procesul de fermentare o imbogatesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9. Varza murata este unicul produs alimentar vegetal care contine vitamina B12, care inlatura oboseala si anemia si ajuta in combaterea imbatranirii.Carenta de vitamina B12 se inregistreaza cel mai des la vegetarienii stricti si la persoanele varstnice.

Varza rosie
Este diferita de cea alba nu doar prin aspect, ci si prin compozitie. Contine o cantitate de vitamina C de opt ori mai mare decat cea alba, ceea ce o califica printre cele mai bune surse. Pigmentii rosii pe care aceasta ii detine contribuie la prevenirea degenerarii celulei nervoase, ceea ce o face utila in combaterea bolilor degenerative ale sistemului nervos, de tipul bolii Alzheimer. Este utila si in combaterea alergiilor, antioxidantii in cantitati mari pe care ii contine regland reactia organismului la impactul cu factorii externi.

Conopida
Poate fi un aliat de nadejde in lupta organismului cu substantele toxice, ceea ce contribuie la reducerea riscului de aparitie a diverselor forme de afectiuni maligne. Consumul constant de conopida scade riscul de aparitie a cancerului de colon, prostata, san si vezica. De asemenea, contribuie la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, scazand nivelul trigliceridelor si colesterolului.
Conopida contine cantitati importante de vitamina C, vitamine din complexul B, cum ar fi folati, acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) si tiamina (vitamina B1), niacina (B3), precum si vitamina K. Aceste vitamine sunt esentiale, organismul necesitand aport extern pentru refacerea rezervelor necesare bunei functionari.
.
Broccoli
Este o leguma cu o valoare nutritionala exceptionala, care poate ajuta la mentinerea unei vieti lungi si sanatoase. Broccoli contine o cantitate importanta de glucosinolat, care este transformat in organism in sulforafan, care are effect dovedit in stoparea inmultirii celulelor canceroase. De asemenea, sulforafanul are efect de indepartare a toxinelor din celulele pulmonare, eliminand compusii nocivi din agentii poluanti si fumul de tigara.
In plus, studiile arata ca sulforafanul distruge bacteria Helicobacter pylori, raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Sulforafanul este de mare ajutor diabeticilor, reducand nivelul glicemiei, dar si in prevenirea leucemiilor, cancerului de san, de prostata, cancerului gastric. Continutul mare de carotenoizi pe care il are broccoli ajuta la acuitatea vizuala si preventia cataractei.

Se recomanda consumul de broccoli crud sau cat mai putin procesat, oparit sau la aburi, pentru mentinerea principiilor nutritive pe care le contine.

Varza de Bruxelles
 „Sora” verzei obisnuite arata ca o varza in miniatura. Este foarte bogata in substante nutritive, fiind in primul rand o buna sursa de vitaminele C si K. Are in compozitie saruri minerale (mai ales mangan, potasiu, calciu, fier), folati, vitamina A, vitamine din complexul B, toate insotind o mare cantitate de fibre. Varza de Bruxelles poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea a numeroase afectiuni: artrita reumatoida, boli cardiovasculare, tulburari ale sistemului digestiv. La fel ca celelalte legume din familia cruciferelor, contine sulforafan.

Hreanul 
Este apreciat pentru gustul dulceag si foarte iute, fiind frecvent utilizat cu salata de sfecla rosie (combinatie care aduce organismului pe perioada iernii principii nutritive valoroase), dar si impreuna cu preparatele din carne. De la hrean se pot utiliza frunzele tinere si radacina. Radacina de hrean este foarte bogata in vitamina C, substante fitoncide, saruri minerale, enzime, aminoacizi, cantitati moderate de complex B si carotenoizi. Hreanul are efecte asupra tractului respirator datorita compusilor volatili, este foarte bogat in vitamina C (10 g de hrean asigura necesarul zilnic), are proprietati antibiotice si stimulente asupra metabolismuluisi glandelor suprarenale, scade tensiunea arteriala, are efect vermifug si diuretic. Datorita efectelor sale, hreanul se recomanda in infectiile respiratorii, astm bronsic si alergii, infectiile urinare, pentru reglarea metabolismului si a digestiei, in hipertensiune arteriala, astenie, oboseala.

Dr. Lacramioara Brinduse
Medic specialist sanatate publica

Etichete:

broccoli, conopida, hrean, varza de bruxelles

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte… acest lucru e doar un dezidera..

09.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

09.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Fructele și legumele violete te protejează de o afecțiune cronică gravă

08.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare

07.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Cele mai importante 10 minerale - funcțiile lor în organism, surse alimentare

06.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Lista alimentelor bogate în vitamina C și zinc

17.02.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Cât de rele sunt glucidele „rele”?

10.02.2023

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031164
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345164
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348132
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294437
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159993

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Sanatate Vedete Reviste

Recomandări din alte categorii

Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect
Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Retete de sanatate de la Naturalis
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne