logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare

          ianuarie 15, 2021

          O serie de molecule din fructe, ceai sau cacao ajută la scăderea hipertensiunii arteriale

          ianuarie 8, 2021

          Riscul cardiovascular la femei, puternic influențat de etapele vieții reproductive

          ianuarie 5, 2021

          Viitor sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și mental!

          decembrie 23, 2020
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix

          ianuarie 14, 2021
          Dieta Atkins, mananci bine, slabesti rapid

          Dieta Atkins: mănânci bine, slăbești rapid

          ianuarie 13, 2021

          Top cele mai bune diete în 2021

          ianuarie 11, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • alimente pe care sa le eviti in sarcina

          Alimente pe care să le eviți în sarcină

          ianuarie 11, 2021
          Consuma Graviola si bucura-te de beneficii antioxidante din plin

          Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin

          ianuarie 8, 2021

          Surse de vitamina C în sezonul rece

          decembrie 28, 2020
  • Povești de succes
        • Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019

          De la 93 la 78 de kilograme, prin voință și un regim simplu

          septembrie 30, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Dieta Keto: 3 rețete pentru prânz și cină

          ianuarie 14, 2021

          5 idei de cină sănătoasă pentru copii

          ianuarie 13, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este uleiul de pește aliatul sistemului imunitar și al funcționării optime a creierului?

          ianuarie 12, 2021

          Ghid complet de tehnici de remodelare corporală

          ianuarie 5, 2021

          Despre vergeturi: tipuri, tratamente, prevenție

          decembrie 7, 2020
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exercitii cardio pentru acasa

          5 exerciții cardio pentru acasă

          ianuarie 6, 2021

          Cele mai bune brățări fitness din 2020

          decembrie 6, 2020

          Top 5 exerciții de slăbit acasă

          noiembrie 13, 2020
  • Psihologie
        • Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020

          Cum să faci față atacurilor de panică. Ghid practic pentru înțelegerea și vindecarea celor mai epuizante forme de teamă

          octombrie 27, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020

          Halle Berry, în formă maximă la 54 de ani. Uite ce mănâncă și cum antrenează

          octombrie 2, 2020
  • Terapii alternative
        • Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020

          S.O.S., alergii! Cele mai bune substanțe antihistaminice naturale

          octombrie 12, 2020

          Tot ce trebuie să știi despre valeriană

          septembrie 15, 2020

          5 uleiuri esențiale pentru calmarea emoțiilor negative

          aprilie 23, 2020
nutritie-sanatoasa

Cruciferele, o comoara nutritionala accesibila

Una dintre cele mai sanatoase grupe de legume este constituita din crucifere. Ea cuprinde varza, conopida, broccoli, guliile, ridichiile, varza de Bruxelles, dar si hreanul. Contributia acestor legume (cu exceptia verzei) la alimentatia romanilor este adesea ignorata, iar atunci cand sunt consumate, sunt preparate astfel incat sunt distruse atat aroma, cat si principiile nutritive.

03.12.2012

Dr. Lacramioara Brinduse

10077

Timp estimat de citire:

5 minute, 3 secunde

Cruciferele sunt foarte bogate in vitamine si compusi ce pot stopa agentii cauzatori de cancer. Au un continut bogat de enzime, printre care glutationul si chinona, cu proprietatea de a elimina substantele nocive din organism. Studiile au aratat ca persoanele care consuma crucifere se supun unor riscuri mult mai mici de a se imbolnavi de diverse forme de cancer, mai ales cancerele aparatului digestiv si cancerele de san si de prostata, datorita interactiunii substantelor continute de acestea cu metabolismul estrogenului.

Cruciferele reprezinta o sursa importanta de vitamina C, betacaroten, acid folic, potasiu si fibre, cu un continut caloric scazut. La modul ideal, ar trebui sa mancam cel putin trei portii de legume crucifere pe saptamana, iar pentru a retine o cantitate cat mai mare din nutrientii benefici din aceste legume, ar trebui sa le consumam cat mai proaspete!

Varza
Este o leguma cu un continut caloric foarte scazut. Se numara printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Varza este, de asemenea, foarte bogata in vitamina E, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul. Provitamina A (sau carotenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Varza contine si vitamine din grupa B: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa. Continutul in minerale este foarte variat (calciu, magneziu, fier), la fel si cel in oligoelemente (iod, cupru, mangan, sulf).
Fibrele alimentare sunt abundente in varza, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Fibrele alimentare sunt capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia, ceea ce contribuie la efectul protectiv in cancerul de colon.

In anul 1948, in varza s-a descoperit o substanta antiulceroasa: vitamina U, care protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului si contribuie la tratarea ulceratiilor.

Varza murata
Contine multe vitamine, microelemente si saruri minerale, acid ascorbic, vitamina C, acid folic (mai ales in frunzele verzi exterioare), magneziu (restabileste vitalitatea persoanelor suprasolicitate). Bacilii acidolactici produsi in procesul de fermentare o imbogatesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9. Varza murata este unicul produs alimentar vegetal care contine vitamina B12, care inlatura oboseala si anemia si ajuta in combaterea imbatranirii.Carenta de vitamina B12 se inregistreaza cel mai des la vegetarienii stricti si la persoanele varstnice.

Varza rosie
Este diferita de cea alba nu doar prin aspect, ci si prin compozitie. Contine o cantitate de vitamina C de opt ori mai mare decat cea alba, ceea ce o califica printre cele mai bune surse. Pigmentii rosii pe care aceasta ii detine contribuie la prevenirea degenerarii celulei nervoase, ceea ce o face utila in combaterea bolilor degenerative ale sistemului nervos, de tipul bolii Alzheimer. Este utila si in combaterea alergiilor, antioxidantii in cantitati mari pe care ii contine regland reactia organismului la impactul cu factorii externi.

Conopida
Poate fi un aliat de nadejde in lupta organismului cu substantele toxice, ceea ce contribuie la reducerea riscului de aparitie a diverselor forme de afectiuni maligne. Consumul constant de conopida scade riscul de aparitie a cancerului de colon, prostata, san si vezica. De asemenea, contribuie la prevenirea afectiunilor cardiovasculare, scazand nivelul trigliceridelor si colesterolului.
Conopida contine cantitati importante de vitamina C, vitamine din complexul B, cum ar fi folati, acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) si tiamina (vitamina B1), niacina (B3), precum si vitamina K. Aceste vitamine sunt esentiale, organismul necesitand aport extern pentru refacerea rezervelor necesare bunei functionari.
.
Broccoli
Este o leguma cu o valoare nutritionala exceptionala, care poate ajuta la mentinerea unei vieti lungi si sanatoase. Broccoli contine o cantitate importanta de glucosinolat, care este transformat in organism in sulforafan, care are effect dovedit in stoparea inmultirii celulelor canceroase. De asemenea, sulforafanul are efect de indepartare a toxinelor din celulele pulmonare, eliminand compusii nocivi din agentii poluanti si fumul de tigara.
In plus, studiile arata ca sulforafanul distruge bacteria Helicobacter pylori, raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Sulforafanul este de mare ajutor diabeticilor, reducand nivelul glicemiei, dar si in prevenirea leucemiilor, cancerului de san, de prostata, cancerului gastric. Continutul mare de carotenoizi pe care il are broccoli ajuta la acuitatea vizuala si preventia cataractei.

Se recomanda consumul de broccoli crud sau cat mai putin procesat, oparit sau la aburi, pentru mentinerea principiilor nutritive pe care le contine.

Varza de Bruxelles
 „Sora” verzei obisnuite arata ca o varza in miniatura. Este foarte bogata in substante nutritive, fiind in primul rand o buna sursa de vitaminele C si K. Are in compozitie saruri minerale (mai ales mangan, potasiu, calciu, fier), folati, vitamina A, vitamine din complexul B, toate insotind o mare cantitate de fibre. Varza de Bruxelles poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea a numeroase afectiuni: artrita reumatoida, boli cardiovasculare, tulburari ale sistemului digestiv. La fel ca celelalte legume din familia cruciferelor, contine sulforafan.

Hreanul 
Este apreciat pentru gustul dulceag si foarte iute, fiind frecvent utilizat cu salata de sfecla rosie (combinatie care aduce organismului pe perioada iernii principii nutritive valoroase), dar si impreuna cu preparatele din carne. De la hrean se pot utiliza frunzele tinere si radacina. Radacina de hrean este foarte bogata in vitamina C, substante fitoncide, saruri minerale, enzime, aminoacizi, cantitati moderate de complex B si carotenoizi. Hreanul are efecte asupra tractului respirator datorita compusilor volatili, este foarte bogat in vitamina C (10 g de hrean asigura necesarul zilnic), are proprietati antibiotice si stimulente asupra metabolismuluisi glandelor suprarenale, scade tensiunea arteriala, are efect vermifug si diuretic. Datorita efectelor sale, hreanul se recomanda in infectiile respiratorii, astm bronsic si alergii, infectiile urinare, pentru reglarea metabolismului si a digestiei, in hipertensiune arteriala, astenie, oboseala.

Dr. Lacramioara Brinduse
Medic specialist sanatate publica

Etichete:

broccoli, conopida, hrean, varza de bruxelles

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin
Graviola este un fruct tropical care se bucură de popularitate datorită aromei unice și numeroase..

08.01.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Surse de vitamina C în sezonul rece

28.12.2020

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Citricele – asemănări și deosebiri

28.12.2020

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
(P) Sunt acizii Omega-3 sursă magică de sănătate? Iată ce boli țin, cu siguranță, deoparte!

22.12.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Cum alcătuim un prânz sănătos: exemple și sfaturi de la medici

16.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
5 rețete vegane pentru cină

08.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Care sunt cei mai periculoși 10 aditivi alimentari?

03.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.07.2013
    306 1015974
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 332032
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 337773
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 284369
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 141792



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Editorial Noutati Sport

Recomandări din alte categorii

(P) De ce este uleiul de pește aliatul sistemului imunitar și al funcționării optime a creierului?
Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare
Retete de sanatate de la Naturalis
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne