Contraceptivele orale – efecte asupra greutatii?
In mod sigur ai auzit de astfel de cazuri in care excesul ponderal este pus pe seama contraceptivelor orale. Poate chiar obisnuiesti sa spui ca « pilulele ingrasa ». Adevarul este ca pilula, pentru cele mai multe femei, este sigura si nu determina o schimbare in greutate, vinovate fiind lipsa de exercitiu si alimentatia in exces."Iau pilule contraceptive de aproximativ sase luni. Sunt incantata de ideea de a nu ramane insarcinata, dar problema mea este cresterea in greutate. Apetitul meu nu a crescut, cu toate acestea sanii s-au marit si simt ca am adaugat un strat la corpul meu, care ma face sa ma simt foarte inconfortabil. Exista ceva care poate fi facut in legatura cu aceasta problema?" (Maria, 24 de ani)
08.02.2009
1013

Timp estimat de citire:
3 minute, 0 secundePilula contraceptiva este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a sarcinii, dar, mai mult, ofera si o serie de beneficii sanatatii. De fapt, unele femei pot lua pilula pentru alte motive decat pentru contraceptie, la recomandarea medicului. Este vorba de reglarea ciclului menstrual, tratarea dismenoreei si sindromului premenstrual, tratarea dezechilibrelor hormonale, acneei, hirsutismului, endometriozei, ovarului polichistic. Contraceptivul oral scade riscul anemiei prin deficit de fier, infectiilor tractului genital feminin, chisturilor non-canceroase ale sanului, sarcinilor ectopice, cancerului ovarian si endometrial si poate asigura protectie impotriva osteoporozei si cancerului colonic.
Ingrijorarea cu privire la cresterea in greutate poate limita utilizarea acestei metode contraceptive foarte eficiente, prin descurajarea initierii in utilizare si in multe randuri cauzeaza intreruperea precoce. Cu toate acestea, o relatie de cauzalitate intre contraceptivele orale si cresterea in greutate nu a fost stabilita.
Studiile confirma: Pilula nu te ingrasa
Mecanismele ipotetice prin care aceste contraceptive pot influenta greutatea includ cresterea retentiei fluidelor, cresterea masei musculare sau grasimii corporale produsa de componentul ethynil-estradiol (hormon estrogen din componenta contraceptivelor orale) sau printr-un efect combinat fiziologic asupra satietatii si apetitului care poate influenta consumul de alimente. Posibila asociere de cauzalitate intre contraceptive si cresterea in greutate este dificil de studiat din mai multe motive. in timpul adolescentei, o oarecare crestere in greutate este normala si corespunzatoare. De asemenea, femeile au tendinta de a castiga in greutate in timp. Un studiu controlat, randomizat, care sa compare o metoda de contraceptie hormonala cu un placebo sau cu o metoda non-hormonala de contraceptie ridica probleme etice. Putine astfel de studii au fost efectuate. Comparatia produselor contraceptive combinate este complicata de o varietate de formule si regimuri. in plus, cele mai multe studii au fost de scurta durata (de exemplu, sase cicluri sau mai putine), si ar fi necesar mai mult timp pentru a evidentia cresterea in greutate.
Trei studii clinice randomizate placebo-controlate nu au gasit dovezi care sa sprijine o asociatie de cauzalitate intre contraceptivele orale si cresterea in greutate. Cele mai multe comparatii intre diferite combinatii contraceptive nu au aratat o diferenta substantiala a greutatii corporale. in aceste studii femeile nu au oprit utilizarea contraceptivelor datorita cresterii in greutate.
Concluziile autorilor acestor studii (cel mai recent studiu – Review Cochrane) au fost ca dovezile disponibile sunt insuficiente pentru a determina efectul contraceptivelor combinate asupra greutatii, dar un efect major de crestere ponderala nu a fost evident.
Important de retinut
- ingrijorari privind cresterea ponderala pot descuraja femeile, in mod particular adolescentele, sa intrerupa sau sa evite utilizarea contraceptivelor.
- Trialuri (studii clinice) placebo controlate, randomizate, nu au gasit probe privind o relatie cauzala intre utilizarea contraceptivelor si cresterea in greutate.
- Majoritatea studiilor comparative nu au raportat diferente substantiale intre diverse preparate (formule) privind greutatea corporala.
- Dovezile disponibile sunt insuficiente pentru a determina efectul contraceptivelor combinate asupra greutatii, dar un efect major de crestere ponderala nu a fost evident.
Medic rezident endocrinolog

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021