Combateti astenia de primavara prin alimentatie
Astenia de primavara… iata un termen familiar noua, tuturor. Se pare ca unul din zece oameni o resimte, iar cauzele ei sunt multiple, pe primele locuri aflandu-se modificarile de temperatura, cresterea expunerii la lumina sau modificarile de presiune atmosferica. Astenia se manifesta adesea prin simptome depresive, cu scaderea tonusului muscular si nervos, anxietate, scaderea increderii in sine sau instabilitate emotionala. Intervine nutritia in aparitia acestei astenii?
01.03.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeEi bine, da, lucrurile sunt cunoscute si demonstrate de multa vreme. Alimentatia, mai precis defectele ei, are un rol esential in debutul asteniei de primavara. Si tot alimentatia este cea care poate rezolva sau minimaliza simptomatologia depresiva din primele saptamani ale noului sezon.
Vitamina C, utlia impotriva asteniei
S-a dovedit ca un element determinant al problemelor, alaturi de factorii climatici, este deficienta de vitamina C (acid ascorbic), care este cauzata de aportul redus de legume si fructe proaspete din perioada de iarna. Studii efectuate chiar in Romania au aratat ca in luna martie cei mai multi dintre noi avem o ascorbinemie (nivel de vitamina C in sange) redusa. Mai mult, s-a apreciat ca daca iarna ar mai dura o luna, am incepe sa avem semne de scorbut. Din fericire, in aprilie alimentatia noastra se poate imbogati cu ceapa verde, salata, urzici, spanac si alte legume-frunze autohtone, accesibile tuturor si foarte bogate in vitamina C.
Indiferent de sezon, un deficit de vitamina C incepe exact cu manifestari astenice, la care se adauga (si pot fi adesea observate si primavara) epistaxis (sangerare nazala), usoare sangerari ale gingiilor la periaj si o crestere a susceptibilitatii la infectii respiratorii.
Cum ne protejam de astenie?
Este bine cunoscut faptul ca primavara racim mai usor, vitamina C fiind una din principalele arme antiinfectioase ale corpului uman. Asadar, ce-i de facut? Cum putem evita problemele de primavara? Din cate se poate deduce, este destul de simplu, mai ales ca azi avem la dispozitie legume si fructe proaspete sau congelate pe perioada intregului an.
– Indiferent de sezon, nu lasati sa treaca o zi fara cateva portii de legume si fructe. Probabil stiti acest lucru, dar incercati sa transpuneti teoria in practica. Ca sa va fie mai usor, asigurati-va din timp o rezerva de spanac sau urzici in congelator. Sau daca nu ati fost precauti, cautati produsele in supermarket (spanacul este chiar accesibil din punct de vedere al pretului).
– Mariti aportul de legume si fructe in luna martie. Schimbarile climatice devin in aceasta luna mai intense si nutrientii din vegetale va pot scuti de neplaceri.
– Consumati o extra-doza de alimente cu nutrienti tonici pentru sistemul nervos central. Acestea va vor ajuta sa treceti mai usor peste eventualele simptome de astenie. Exemple: cereale integrale si leguminoase bogate in tiamina, banane bogate in magneziu si vitamina B6, peste plin de acizi Omega- 3, vitamine din complexul B si fosfor. Este buna si o cafea din cand in cand, dar fara exagerare.
Si nu uitati sa priviti viata cu optimism! In fond, un tonus pozitiv completeaza nutritia efficienta si ne poate ajuta sa depasim problemele sezoniere.
Dr. Corina Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei sI nutritie
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024