Ciresele, motive pentru care ar trebui sa le consumi
Originare din Asia Mica, ciresele sunt unele din cele mai populare fructe, caracterizate prin culorile atractive, textura, aspectul apetisant si gustul delicios. In tara noastra exista trei varietati principale si peste 25 de soiuri cultivate, fiind accesibile la sfarsitul primaverii si inceputul verii.
24.05.2017
3791


Timp estimat de citire:
2 minute, 41 secundePot fi consumate proaspete sau deshidratate, sub forma de dulceata, compoturi, bomboane, vin si din alte alimente procesate. Bineinteles ca specialistii le recomanda in cea mai sanatoasa forma de consum, adica in stare proaspata sau deshidratate, dar fara adaos de zahar.
Vitamine, minerale si putine calorii
In afara faptului ca au putine calorii, sunt caracterizate prin indice glicemic mic si sunt o sursa buna de potasiu, vitamina C, retinol, melatonina si fibre. Au continut bogat de antioxidanti, cum sunt antocianinele caracterizate prin pigmentii de culoare rosie, si quercitina, care are un puternic rol antiinflamator. Fitonutrientii (terpenele) au un rol important in prevenirea cancerului.
Fiind o buna sursa de potasiu, ciresele sunt considerate un reglator al tensiunii arteriale, iar prin aportul caloric redus si prin efectul laxativ usor pot fi recomandate pacientilor cu obezitate.
Recomandate in numeroase afectiuni
Aceste fructe delicioase contin pana la 90% apa, din acest motiv pot fi considerate un bun diuretic. Pe langa aceste proprietati, mai au si actiune de purificare a organismului, astfel incat ele se pot recomanda in afectiuni renale, (de exemplu in litiaza renala), reumatism, artrita, guta si ateroscleroza (impiedicand depunerea colesterolului). Trebuie insa sa se acorde mare atentie la introducerea cireselor dulci in alimentatia diabeticilor, deoarece acestea contin 13-14% carbohidrati.
Din cauza ca sunt usor acide, consumul lor este benefic in colitele de fermentatie si in hepatitele cronice, pentru ca ajuta la regenerarea parenchimului hepatic.
Au rol antistres
Ciresele sunt fructe bogate in melatonina, substanta avand numeroase beneficii asupra sanatatii umane. Este un hormon produs in mare parte de glanda pineala si se deriva din serotonina, hormon caruia i se mai spune si ,,hormonul fericirii”. Melatonina mai are rol antioxidant si antistres si da efecte antidepresive si neuroprotectoare. Fiind si un hormon cu o importanta aparte in reglarea somnului, cercetatorii recomanda consumul cireselor inainte cu o ora de somn.
In mai multe studii s-a demonstrat ca datorita acestui hormon-minune si a compusilor bioactivi din cirese, ele pot fi foarte eficiente in prevenirea si tratarea cancerului mamar, deoarece melatonina scade numarul de receptori de estrogeni si poate inhiba dezvoltarea cancerului mamar estrogeno-dependent. De asemenea, mai ofera o buna protectie impotriva cancerului de prostata si a celui de colon.
Gustare recomandata sportivilor
Ciresele primesc in ultima vreme o atentie tot mai mare datorita capacitatilor lor antiinflamatorii si antioxidante. Sunt recomandate sportivilor deoarece s-a observat ca dupa antrenamente consumul cireselor este benefic in recuperarea functiei musculare, in inhibarea inflamatiei induse de efortul fizic si de stresul oxidativ si, mai important, in reducerea durerilor musculare. Aceste efecte au fost demonstrate atat la alergatul pe distante lungi, cat si la antrenamentele de forta.
Daca te-am convins sa le incluzi in dieta datorita proprietatilor extraordinare pe care le au, nu uita ca trebuie consumate cu moderatie, ca toate alimentele de altfel, fiind recomandate ca gustari sau desert la mesele principale.
Valori nutritionale pentru 100 g de cirese:
- 173 mg de potasiu
- 10 mg vitamina C
- 1283 UI vitamina A (DZR 2500 UI)
- 2 g fibre alimentare
- 72 kcal (dulci)/50 kcal (acrisoare)
Oana-Teodora Balaniuc
Nutritionist-dietetician

10 legume diuretice și beneficiile lor pentru sănătate
25.08.2022