Chirurg bariatric: „Cu balonul gastric se pot da jos zeci de kilograme”
Montarea balonului gastric a devenit o optiune tot mai tentanta pentru persoanele cu exces ponderal. Si asta deoarece reduce la tacere senzatia de foame, unul dintre cei mai mari inamici in lupta cu kilogramele in plus. In ce consta mai exact aceasta procedura si ce trebuie sa stim inainte de a opta pentru ea, aflam de la unul dintre cei mai apreciati specialisti din domeniu.
15.03.2018
Timp estimat de citire:
5 minute, 31 secundeDr. Simona Filip este medic specialist in chirurgie generala si chirurgie metabolica, in cadrul Ponderas Academic Hospital. Are o experienta operatorie vasta si detine competente in ecografie si endoscopie. Este membru al Colegiului Medicilor din Romania, al Societatii Romane de Chirurgie si al Asociatiei Romane de Chirurgie Endoscopica (ARCE), precum si al European Association of Transluminal Surgery (EATS) si European Association for Endoscopic Surgery (EAES), doua importante organisme din Europa.
Slab sau Gras: Explicati-ne cum anume intervine balonul gastric in controlul greutatii?
Dr. Simona Filip: Implantarea balonului intragastric determina o senzatie permanenta de plenitudine si ajuta la obtinerea satietatii cu o cantitate redusa de mancare. Altfel spus, persoana care poarta balonul se satura mai repede si cu portii mai mici, ceea ce conduce la scaderea in greutate.
Cine poate alege aceasta metoda de slabit? Cui i se potriveste cel mai mult?
La aceasta procedura poate recurge oricine doreste sa scada in greutate, ea fiind indicata mai ales celor care obisnuiesc sa manance mult la o masa. Nu este eficienta insa in cazul celor care consuma zilnic dulciuri, bauturi dulci, alcool sau care „ciugulesc” toata ziua, adica mananca putin, dar cu frecventa crescuta. In general, aceasta procedura se adreseaza persoanelor supraponderale care nu au inca indicatie chirurgicala, persoanelor obeze care se tem de o interventie chirurgicala si cauta o metoda mai putin invaziva pentru reducerea greutatii, dar si celor cu obezitate morbida, care necesita reducerea excesului ponderal inainte de interventia chirurgicala bariatrica pentru a minimiza riscurile operatorii.
Care sunt principalele avantaje prin comparatie cu alte interventii?
Primul si cel mai mare atu este reprezentat de faptul ca nu este o procedura chirurgicala, ci una endoscopica. Asadar, este o metoda minim invaziva. Un alt avantaj major este instalarea rapida a satietatii, motiv pentru care pacientului ii este foarte usor sa se adapteze rapid unui stil alimentar corect. Invata sa manance in cantitati mici in timp ce nu simte foame, iar acest lucru il va ajuta sa deprinda un comportament alimentar sanatos si sa se mentina in forma pe termen lung.
Cum se implanteaza balonul? Cat dureaza interventia?
Balonul se monteaza sub control endoscopic la vedere. Pacientul nu simte absolut nimic, deoarece procedura se efectueaza sub sedare profunda sau anestezie generala. Interventia este de scurta durata, de aproximativ 10-15 minute.
„E foarte importanta monitorizarea consumului de lichide si alimente foarte moi, care pot trece cu usurinta pe langa balon si astfel nu se va obtine senzatia de satietate. Tocmai de aceea, pentru a ajunge la rezultatele dorite, pacientul trebuie sa tina dieta si sa fie atent la ce mananca.”
Cat de sigura este aceasta metoda? Care sunt posibilele riscuri?
Balonul este confectionat din silicon, un material pentru care nu exista intolerante. Drept urmare, complicatiile in urma acestei proceduri sunt foarte rare, daca sunt respectate toate protocoalele impuse intr-un centru de chirurgie bariatrica si metabolica acreditat. Un posibil risc este spargerea balonului intragastric. In astfel de situatii, el trebuie extras de urgenta pentru a nu permite migrarea la nivelul intestinului subtire, unde exista probabilitatea de a produce ocluzie intestinala, caz in care s-ar impune interventia chirurgicala.
Cum isi poate da seama pacientul ca s-a spart balonul. Ce simptome apar?
Spargerea balonului determina varsaturi, dureri abdominale intense, absenta tranzitului intestinal, mictiuni cu urina de culoare verde (in cazul baloanelor cu lichid, acestea fiind umplute cu ser fiziologic si albastru de metil). Personal, nu am avut niciun pacient cu balon gastric spart pe perioada termenului garantat de producator. Evenimente de acest fel pot fi intalnite mai ales la pacientii care depasesc termenul de extragere a balonului, ca atare nu recomand depasirea acestui interval; nu merita asumat acest risc.
„Am avut si pacienti care dupa utilizarea balonul intragastric au putut efectua interventii chirurgicale in sfera ortopedica, pe care anterior nu le puteau realiza din cauza obezitatii.”
Si cat timp se poate tine balonul in stomac? Cand si cum se scoate?
In functie de producator, balonul intragastric poate fi umplut cu lichid sau cu aer si poate fi tinut maximum 6 luni sau 1 an. Extragerea lui se face tot cu sedare sau anestezie generala si tot sub control endoscopic. Procedura dureaza in jur de 15-30 minute.
Exista restrictii sau reguli ce trebuie urmate pe perioada purtarii balonului? Care sunt acestea?
In principiu, nu exista restrictii majore, insa traumele importante abdominale trebuie evitate. Activitatea fizica este permisa, chiar recomandata, iar pacientul are o viata absolut normala.
Care este rata de succes a acestei proceduri?
In cazul balonului gastric, rezultatele depind foarte mult de dorinta pacientului de a scadea in greutate si masura in care respecta recomandarile medicale in ceea ce priveste modificarea stilului de viata. Balonul ajuta, dar nu poate face totul in locul nostru.
Si, totusi, ne puteti oferi date concrete, un orizont de asteptare?
Se pot da jos cateva zeci de kilograme. De regula, greutatea dorita se poate obtine atunci cand excesul ponderal nu depaseste 20-25 kg. Cei cu exces ponderal mai mare pot pierde chiar si 30 kg sau mai mult, insa rareori ajung la normopondere.
Cine nu are voie sa recurga la aceasta procedura?
Daca la endoscopia efectuata inainte de montarea balonului se constata suferinte ale esofagului, stomacului sau duodenului, balonul nu va fi indicat. La fel si in cazul unei hernii hiatale de dimensiuni medii-mari. In cazul unui ulcer gastric sau duodenal, acesta trebuie intai tratat si vindecat si de-abia apoi se va lua din nou in discutie montarea balonului. In cazul lui, balonul intragastric este contraindicat. De mentionat este si faptul ca, daca pacientul prezinta o boala de reflux gastroesofagian sau o mica hernie hiatala, simptomele de tipul pirozisului (arsuri) sau durerilor epigastrice pot fi agravate de prezenta balonului, acesta nefiind insa contraindicat in astfel de situatii.
Aveti vreun caz care v-a impresionat cel mai mult?
Fiecare caz este deosebit. Ma impresioneaza intotdeauna bucuria pacientilor care scad in greutate, atat a celor care ajung la normopondere si stralucesc, isi recapata respectul fata de sine si increderea in ei, dar si a celor care isi reduc gradul de obezitate si-si amelioreaza bolile asociate.
„In cazurile de obezitate extrema sau superobezitate, balonul intragastric este folosit ca o prima metoda prin care pacientul pierde un numar semnificativ de kilograme, pentru ca mai apoi sa poata fi operat in conditii mult mai bune si cu riscuri mai mici.”
Articole recomandate din categoria Sanatate
Ce este colesterolul și cum îl menținem în limite normale - interviu dr. Gabriela Profir (video)
24.09.2024