Ceaiuri antibalonare – cele mai bune ceaiuri care combat balonarea
Balonarea este o tulburare digestivă destul de frecventă, datorată acumulării în stomac și intestinul subțire a unui volum de gaze mai mare decât în mod normal. Dacă nu este asociată cu o problemă de sănătate, iar cauzele sunt cunoscute, balonarea nu constituie un motiv de îngrijorare, însă disconfortul pe care îl generează este mai greu de trecut cu vederea. Există mai multe soluții pentru a scăpa de acest disconfort, iar una dintre ele este reprezentată de ceaiurile antibalonare.
28.05.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 44 secundeDespre acest remediu vom discuta pe parcursul articolului pe care tocmai îl lecturezi, din cuprinsul căruia poți afla care sunt cele mai eficiente ceaiuri recomandate în caz de balonare și cum acționează ele pentru a calma disconfortul abdominal.
Când e cazul să apelezi la ceaiurile antibalonare
Balonarea apare de obicei după masă si se manifestă printr-o senzație de plenitudine sau presiune apăsătoare la nivelul abdomenului, însoțită de eructații și flatulență iar uneori dureri abdominale. De asemenea, abdomenul devine umflat și oarecum întărit iar simptomele enumerate mai sus determină și o stare de indispoziție.
Dacă la scurt timp după ce te ridici de la masă sau chiar în timpul mesei începi să ai astfel de simptome, aceasta e un semn că ai nevoie de ceaiurile recomandate în caz de balonare pentru a scăpa de acea stare de disconfort și indispoziție.
Cum acționează ceaiurile recomandate în caz de balonare
Acumularea de gaze ce generează balonarea se datorează, în general, consumului unor alimente care se digeră mai greu și fermentează în stomac, consumului de băuturi acidulate, dar și pătrunderii unei cantități mai mari de aer în tubul digestiv atunci când mănânci repede, vorbești în timpul mesei, mesteci gumă sau bei cu paiul. Ceaiurile antibalonare au rolul de reduce și elimina disconfortul abdominal asociat cu această tulburare, rol pe care și-l îndeplinesc în mai multe moduri, în funcție de ingredientele folosite.
Astfel, unele ceaiuri recomandate în balonare au proprietăți carminative, ceea ce înseamnă că facilitează eliminarea gazelor acumulate în tubul digestiv fie prin stimularea motilității intestinale, fie prin absorbția acestor gaze. De asemenea, există și ceaiuri antibalonare ce favorizează digestia și astfel descompun mai rapid alimentele care produc gaze, precum și ceaiuri care inhibă temporar bacteriile implicate în procesul de fermentație care duce la degajarea acestor gaze.
Alte ceaiuri recomandate în balonare au proprietăți antiinflamatoare și sunt recomandate atunci când problema este cauzată de inflamarea tractului digestiv, în cazul persoanelor cu boli intestinale sau anumite intoleranțe alimentare.
Care sunt cele mai eficiente ceaiuri în caz de balonare
Din fericire, există o gamă destul de largă de ceaiuri antibalonare la care poți apela în caz de nevoie, iar în cele ce urmează ți le prezentăm pe cele mai bune dintre ele.
Ceaiul de mentă
Este unul din cele mai cunoscute ceaiuri recomandate în caz de balonare, atât datorită acțiunii digestive, cât și faptului că menta are o aromă plăcută și conferă totodată un efect calmant. Calitățile acestor ceaiuri anti balonare se datorează în special mentolului – un compus natural specific mentei – care, printre altele, are proprietăți carminative și antispasmodice. Datorită acestora, ceaiul de mentă relaxează mușchii intestinali, stimulează digestia, reduce fermentația și totodată absoarbe o parte din gazele intestinale.
Ceaiul de ghimbir
Deși nu se numără printre ceaiurile antibalonare folosite la noi în mod tradițional, ceaiul de ghimbir a devenit rapid cunoscut datorită numeroaselor sale proprietăți benefice. Ghimbirul conține o substanță numită gingerol, căreia i se datorează gustul ușor picant și aroma specifică acestei plante.
Folosită ca ingredient în ceaiurile recomandate pentru balonare, rădăcina de ghimbir eliberează această substanță care are proprietăți carminative, antispasmodice și antiinflamatoare. Datorită acestor proprietăți ceaiul de ghimbir favorizează eliminarea gazelor prin îmbunătățirea motilității intestinale și în același timp ameliorează inflamația care poate fi o cauză a balonării. De asemenea, ceaiurile antibalonare pe bază de ghimbir reduc senzația de greață și vărsăturile ce pot apărea uneori în cazul acestei tulburări digestive.
Ceaiul de mușețel
Acesta se numără printre ceaiurile recomandate în caz de balonare datorată unei boli inflamatori intestinale sau unei intoleranțe alimentare, care determină la rândul său inflamarea intestinului subțire.
Mușețelul are efect antiinflamator datorită căruia reduce inflamația la nivelul tractului digestiv și odată cu ea balonarea generată de procesul infamator. În același timp, ceaiul de mușețel calmează și durerile de stomac având totodată un efect relaxant asupra întregului organism.
Ceaiul de fenicul
Vorbim de o altă apariție mai nouă în lista de ceaiuri anti balonare folosite la noi în mod frecvent, dat fiind faptul că feniculul a ajuns aici mai târziu decât alte plante utilizate de sute de ani în medicina tradițională. E mai puțin important acest detaliu, iar ceea ce contează cu adevărat este că feniculul este la fel de eficient împotriva balonării.
Ceaiurile pentru balonare preparate pe bază de semințe de fenicul conțin un compus specific acestei plante numit anetol. Acesta are proprietăți carminative prin faptul că ajută la relaxarea mușchilor netezi din pereții intestinali și eliminarea gazelor acumulate în exces. Totodată, ceaiul de fenicul stimulează secreția de suc gastric și enzime digestive, îmbunătățind astfel digestia și grăbind descompunerea alimentelor care provoacă gaze.
Ceaiul de sunătoare
Sunătoarea este un alt remediu eficient împotriva problemelor digestive, datorită unei substanțe active numite hipericină. Aceasta are proprietăți carminative și totodată stimulează digestia, reducând astfel cantitatea de gaze din tractul digestiv. De aceea, sunătoarea este un alt ingredient recomandat pentru ceaiurile antibalonare, având totodată și efect antiinflamator.
Ceaiul de cimbru
Cimbrul este cunoscut mai ales ca ingredient culinar și mai puțin ca plantă medicinală, însă are o serie de proprietăți ce îl recomandă ca remediu împotriva problemelor digestive, inclusiv a balonării. Prin proprietățile carminative, ceaiul de cimbru relaxează mușchii intestinali și facilitează eliminarea gazelor ce determină balonarea. În același timp, îmbunătățește și digestia, ceea ce înseamnă că alimentele care fermentează în stomac vor fi descompuse mai ușor, înainte de a genera un volum mare de gaze.
Ceaiul de coriandru
Vorbim de un alt ingredient prezent cu precădere pe raftul de condimente și mai puțin în dulapul cu remedii naturiste, însă coriandrul poate fi folosit deopotrivă și în ceaiurile pentru balonare. Ca și celelalte plante enumerate până acum, și coriandrul conține un compus natural ce îi conferă proprietăți carminative antispasmodice și antiinflamatoare. Acest compus se numește linalool și lui i se datorează aroma puternică a coriandrului, care este transmisă și ceaiului. Datorită linaloolului, gazele din tubul digestiv sunt eliminate mai ușor, iar alimentele greu digerabile sunt descompuse mai rapid, fiind rezolvate astfel două dintre cauzele principalele balonării.
Totodată, ceaiul de coriandru este recomandat și pacienților cu boli inflamatorii intestinale sau intoleranțe alimentare care generează balonare, întrucât linaloolul acționează și ca antiinflamator.
Trebuie să reții că ceaiurile antibalonare sunt o soluție recomandată atunci când o astfel de problemă apare accidental, iar cauza poate fi identificată cu ușurință. Dacă balonarea apare fără vreun motiv explicabil sau dacă te confrunți tot mai frecvent cu o astfel de problemă, cel mai probabil cauza este una de natură medicală, ce necesită un control medical și un tratament adecvat, în funcție de diagnostic. Ceaiurile prezentate pot fi de folos și în astfel de cazuri, însă nu vor face decât să amelioreze efectul fără a influența în vreun fel cauza. Din contră, apelând doar la ceaiuri fără a consulta un medic, problemele medicale care determin balonarea se pot agrava, ducând la apariția unor complicații mai severe.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024