Ceai de mesteacan – proprietati pentru corp
Mesteacanul (numit popular si arborele vietii) este un arbust foios de talie mica sau medie care creste in general in zonele cu clima temperata nordica. In mitologia slava, mesteacanul era considerat un copac sfant datorita proprietatilor terapeutice, dar si datorita frumusetii sale. Frunzele mesteacanului au forma dintata si se pot culege in toata perioada anului, acestea avand multe proprietati terapeutice.
23.11.2016
8633


Timp estimat de citire:
1 minut, 42 secundeSe pot face bai cu ceai de frunze de mesteacan care ajuta la intarirea radacinii parului si impiedica formarea matretii. Mugurii de mesteacan contin ulei esential, benefic pentru caile respiratorii. Seva din mesteancan era numita in Evul Mediu “apa de mesteacan”, datorita proprietatilor nutrivite, mineralizante, antiinflamatoare si energizante.
Proprietatile ceaiului de mesteacan
- Bogate in vitamina C si E, frunzele de mesteacan se folosesc cel mai des in ceaiuri si infuzii, datorita proprietatilor anti-inflamatoare, antimicrobiene, antiseptice, diuretice. Prin diureza se elimina excesul de toxine si de acid uric.
- Este recomandat consumul de ceai de mesteacan atunci cand dorim eliminarea kilogramelor in plus, ajutand la accelerarea metabolismului.
- Datorita proprietatilor diuretice, ceiul de mesteacan ajuta la eliminarea excesului de apa din tesuturi si a toxinelor din organism.
- Frunzele de mesteacan tinere ajuta la dizolvarea calculilor urinari.
- Infuzia cu frunze de mesteacan este benefica in probleme dermatologice, boli ginecologice, boli respiratorii sau artrita.
- Ceaiul de mesteacan este benefic pentru intregul organism. Datorita continutului de vitamina C, ceaiul de mesteacan este recomandat pentru prevenirea sau chiar combaterea racelilor si gripelor.
- Ceaiul de mesteacan este benefic in tratarea simptomelor de reumatism, problemelor articulare.
Mod de preparare
Ceaiul de mesteacan se prepara foarte usor. Ai nevoie de cateva frunze de mesteacan si 250 mililitri de apa. Se adauga apa intr-un ibric si impreuna cu frunzele se fierb pret de 10-15 minute. La final, ceaiul se poate indulci, dupa gust, cu miere sau zahar. Se consuma de preferinta cu aproximativ 30 de minute inainte de mese.
Contraindicatii
Nu este recomandat consumul de ceai de mesteacan in perioada de sarcina sau alaptare. De asemenea, datorita proprietatilor diuretice ale frunzelor de mesteacan nu este recomandat un consum de peste 100 grame pe zi.
Marius Vasilescu

5 plante pentru sănătatea ficatului
09.09.2022