Ce nu stiai despre fructul noni

Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog-nutritionist

Timp estimat de citire2 minute, 47 secunde

Acoperit de anonimat vreme indelungata, noni a cucerit in ultimii ani atentia intregii lumi. A devenit subiect de cercetare stiintifica si parte din topul celor mai cautate alimente cu vocatie de medicament. O performanta datorata in mare masura unui marketing agresiv, arata specialistii.

Cate dintre proprietatile fructului noni sunt reale si cate sunt lauda curata, ne lamureste dr. Adrian Copcea, medic nutritionist si diabetolog din Cluj-Napoca.

Denumit in cultura indiana „fructul vietii” sau „fructul zeilor”, noni isi are originea in Australia si Asia de Sud-Est. Se trage din aceeasi familie cu arborele de cafea si este cultivat intens in India, Malaezia, Polinezia, Filipine, Hawaii si America de Sud. In aceste zone, fructul este folosit in medicina traditionala in special pentru vindecarea ranilor si combaterea oboselii si a diareei. Perimetrul lui de competenta a fost extins considerabil, odata cu largirea pietei de desfacere a produselor care-l au ca ingredient principal: suc, sirop sau capsule.

„Exista in prezent un marketing agresiv centrat pe efectele imunomodulatoare, tonice si antioncogene ale fructului noni. Desi adesea invocate, aceste efecte benefice au fost putin cercetate, iar dovezile stiintifice se rezuma, deocamdata, la studii restranse. Cercetarile cele mai largi in medicina umana, care s-au efectuat doar in legatura cu tratamentul cancerului mamar, au fost dezamagitoare”, precizeaza dr. Adrian Copcea.

Fumatorii au motive temeinice sa-l consume

Faptul ca administrarea fructului noni nu a dat rezultate promitatoare contra cancerului la san nu inseamna ca acesta nu are alte beneficii potentiale in numeroase alte domenii si chiar actiuni anticanceroase in alte situatii, admite medicul clujean. El citeaza, in acest sens, rezultatele unui studiu realizat pe 203 fumatori in ceea ce priveste capacitatea extrasului de noni de a reduce riscul de cancer pulmonar. „Studiul desfasurat la Universitatea Illinois Chicago, utilizand tehnica de laborator a dozarii ADN-ului aromatizat in limfocitele periferice la fumatori, a aratat efecte benefice asupra acestui indicator surogat al riscului de cancer”, puncteaza dr. Copcea.

Protejeaza sistemul cardiovascular

La fel ca multe alte fructe, noni are in compozitie substante cu proprietati antioxidante si previne deteriorarea celulara si ateroscleroza. Noni poate scadea riscul de angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic si prin prisma actiunii sale usor hipotensive, un mecanism suplimentar de protectie impotriva bolilor aterosclerotice.

„Aceste efecte nu au valoare absoluta, ci sunt foarte strans legate de caracteristicile generale ale persoanei, cum ar fi prezenta factorilor de risc: dislipidemii, fumat, obezitate, diabet zaharat, sedentaristm etc.”, semnaleaza specialistul.

Benefic, dar nu miraculos

Cat despre lista lunga de alte beneficii mentionate in materialele prezentate de producatorii/comerciantii preparatelor de noni, dr. Adrian Copcea atrage atentia ca majoritatea lor sunt atribuite unor componente care apartin exclusiv micronutrientilor prezenti si in alte fructe si legume, in diferite proportii. „Noni nu trebuie privit ca un miracol. Este un fruct exotic la fel ca multe altele. Ca si componenta alimentara, noni este incadrat de catre FDA (Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente) in categoria GRAS (generally recognized as safe – recunoscute in general ca fiind sigure), alaturi de zahar”, specifica medicul.

Riscuri si contraindicatii

Persoanele care sufera de insuficienta renala ar trebui sa evite consumul unor cantitati mari de noni, la fel si cei care au probleme cu ficatul. Au existat unele cazuri de toxicitate hepatica. De asemenea, el trebuie exclus in cazul celor care urmeaza un tratament chimioterapic. Conform CancerNetwork, extrasul de noni are interactiuni defavorabile cu medicamente anticanceroase, carora le scade eficienta.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

medic specialist diabetolog-nutritionist

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate