Ce mancam in 2017: care sunt cele mai hot tendinte?
Daca moda vestimentara se schimba de la un sezon la altul, tendintele in gastronomie par sa fie si ele la fel de... capricioase. Fara a avea pretentia de a reinventa roata, nutritionistii si chefii de top din lumea-ntreaga lanseaza an de an noi trenduri culinare – unele mai ciudate, altele de-a dreptul delicioase. Noi ne-am oprit asupra celor mai interesante care te vor cuceri si pe tine fara doar si poate!
03.01.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 54 secundeAnul 2016 a marcat o continuare fireasca a trendului alimentatiei tot mai sanatoase, mai naturale, mai putin procesate, nascut acum niste ani buni, iar 2017 va urma si el aceasta cale batatorita. In alta ordine de idei, (super)condimentele raman in trend, in timp ce unele alimente pica in dizgratie – cum este cazul verzei kale, detronata de alge, cu al lor gust „savuros”, umami, si continutul bogat de Omega-3. Dar sa le luam pe rand…
Domnia turmericului
Dupa ce ani de zile avocado si quinoa au fost unele dintre cele mai iubite superalimente, in 2017, tronul va fi ocupat de… turmeric, acel condiment galben bogat in curcumina, substanta renumita pentru proprietatile sale antioxidante. Si nu oricum, ci ca ingredient pretios in felurite bauturi sanatoase – mai multe companii au inteles ca turmericul este pe val si au inclus deja in oferta lor sucuri si shake-uri cu acest condiment.
Partea buna este ca nu e nevoie sa le cumperi de-a gata, ci ti le poti pregati chiar tu acasa, din legume si fructe, aromate cu turmeric, dar si piper, ghimbir sau nuca de cocos, spre exemplu, care ar potenta beneficiile condimentului galben.
Adio, varza kale!
Daca varza kale a fost considerata si ea superaliment ani la rand, inca din acest an a inceput sa piarda teren in favoarea algelor, tot mai populare datorita gustului lor umami si al continutului ridicat de acizi grasi Omega-3. In definitiv, atentia este indreptata deja de ani buni spre consumul de alimente cu grasimi sanatoase. Si cum trendul alimentatiei vegane este tot mai popular, algele au castigat si ele, incet, dar sigur, teren, ca surse valoroase de nutrienti pentru toti aceia care opteaza sa nu consume carne, inclusiv de peste.
Dintre legume, conopida va fi vedeta principala in 2017. Bogata in fibre, vitamina C, acid folic si potasiu, dar slab calorica, poate fi inclusa cu usurinta in meniu – de altfel, retetele sanatoase pe baza de conopida abunda!
Ciocolata… la micul dejun
Acum ca s-a dovedit stiintific ca ciocolata consumata la micul dejun contribuie la scaderea ponderala, fiindca reduce poftele „interzise” ulterioare (vestea buna vine de la cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv), n-ar trebui sa ne surprinda explozia de mici opere de arta culinare pe baza de ciocolata in meniurile de mic dejun propuse de restaurantele din toata lumea.
Legumele, ridicate la rang de arta
Restaurantele, ale caror meniuri sunt mai degraba ticsite cu preparate pe baza de legume decat de alt tip (carne, in special), se inmultesc pe zi ce trece. In SUA, spre exemplu, devine firesc pentru toata lumea sa ia masa la restaurante unde sunt servite exclusiv legume pregatite in cele mai gustoase feluri, cu un plating pe masura. Si nici nu este de mirare: platforma Pinterest a inregistrat in acest an o crestere de 336% a cautarilor de preparate culinare care contin cuvantul cheie „legume”.
Nu degeaba vedete ca Beyoncé au investit in 2016 in afaceri cu apa de pepene verde – aceasta bautura racoritoare si hranitoare este una dintre cele mai hot tendinte actuale, fiind cel putin la fel de populara si indragita ca apa de nuca de cocos.
Dana Saporan
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024