Ce înseamnă când ai gust metalic în gură? Explicația medicului

Timp estimat de citire2 minute, 22 secunde

Gustul metalic apărut din senin în cavitatea bucală poate fi extrem de neplăcut. Mai important de atât este că acesta poate semnala unele probleme de sănătate. Tocmai de aceasta nu trebuie trecut cu vederea.

Apariția gustului metalic în gură atunci când mâncăm, bem sau tușim poate fi reacția adversă a anumitor tratamente medicale, dar și un simptom al unei afecțiuni. De cele mai multe ori acesta creează disconfort marcant, afectând pofta de mâncare. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică în ce circumstanțe ne putem confrunta cu acest fenomen:

1. Boala parodontală

Una din cele mai întâlnite afecțiuni în care este prezent gustul metalic este boala parodontală, o afecțiune a parodonțiului marginal.

Perturbarea echilibrului florei microbiene, urmată de înmulțirea bacteriană, poate provoca boala parodontală. Menținerea unei igiene orale bune este de obicei suficientă pentru a preveni acumularea de bacterii. Fumatul, de asemenea, este un factor favorizant pentru apariția afecțiunilor pardonțiului marginal.

Simptomatologia bolii parodontale cuprinde: respirație urât mirositoare, gingii mărite în volum și dureroase, sângerare gingivală, masticație dificilă, hipersensibilitate dentară. În cazuri mai severe, apare retracția gingivală și mobilitatea dentară.

2. Răceala

Răcelile sunt rezultatul unei infecții la nivelul căilor respiratorii superioare (nas, gât). Sunt provocate de cele mai multe ori de rinovirusuri și sunt foarte contagioase. Majoritatea persoanelor care suferă de răceală prezintă simptome ușoare, care includ dureri în gât, rinoree, nas înfundat și tuse. În funcție de gravitate, poate apărea și febra.

Răceala poate afecta și simțul mirosului, care influențează apoi simțul gustului, iar acest lucru poate provoca perceperea unui gust metalic în cavitatea bucală.

3. Infecția sinusurilor

Sinusurile sunt spații goale din spatele obrajilor și frunții care se conectează la nas. O infecție a sinusurilor poate provoca inflamații în sinusuri și poate induce o pierdere parțială a mirosului, ceea ce poate determina o lipsă de aromă a alimentelor și un gust metalic în gură.

4. Anumite tipuri de medicamente

Unele medicamente pot provoca un gust metalic în gură. De exemplu, unele antibiotice au acest efect secundar. Dacă efectele secundare ale medicamentelor afectează viața de zi cu zi sau îngreunează consumul de alimente și lichide, este indicată vizita la medic. Este esențial să nu fie oprită administrarea acestor medicamente, fără o discuție prealabilă cu medicul curant.

5. Sarcina

Unele femei însărcinate resimt un gust metalic din cauza disgeuziei, o denaturare a simțului gustativ. Gustul tinde să fie sărat sau chiar metalic. Uneori, alimentelor le poate lipsi complet gustul.

Modificările hormonale specifice sarcinii pot provoca această disgeuzie. Disgeusia este frecventă în primul trimestru, iar gustul va reveni la normal în al doilea trimestru.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate