Ce apa minerala sau plata bei? Alege-ti apa in functie de necesitatile organismului!
Consumul de apa este esential functionarii organismului, insa nu toate tipurile de apa plata sau minerala au aceleasi proprietati si beneficii pentru sanatate. O persoana care se simte obosita frecvent nu are nevoie de aceeasi hidratare si de aceleasi minerale ca o femeie insarcinata, de exemplu. In functie de particularitatile tale, poti alege o apa mai bogata in calciu, mai mult sau mai putin mineralizata, asa ca studiaza eticheta apei conform sugestiilor din acest articol!
21.01.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 28 secundeDescopera ce apa plata sau minerala trebuie sa bei in functie de necesitatile organismului tau!
Apa este o componenta esentiala a corpului nostru – inseamna 60% din greutatea unui adult, adica 36 de litri de apa in cazul unei femei de 60 de kilograme. Rezervele noastre de apa ajuta, printre altele, la mentinerea temperaturii organismului si asigura eliminarea naturala a toxinelor. In fiecare zi, pierdem 2 pana la 3 litri de apa prin transpiratie, urina sau respiratie, de aceea este esential sa consumam zilnic cel putin 1,5 litri de apa pentru a ne mentine echilibrul hidric.
Specialistii recomanda sa variezi tipurile de apa minerala pe care le bei si sa nu consumi in exces ape foarte mineralizate. In schimb, poti face cure de sanatate cu unele ape minerale, in functie de necesitati. Iata cateva repere ce te vor ajuta sa alegi mai usor!
- Tii cura de slabire sau un alt regim alimentar
Atunci cand urmezi un regim, este recomandat sa bei mai mult de 1,5 l de apa pe zi. Nu numai ca te ajuta sa elimini mai repede kilogramele in plus si toxinele, dar organismul tau are nevoie de o compensatie pentru carentele survenite in urma restrictiilor alimentare.
Dietele si regimurile sunt adesea sarace in alimente bogate in calciu si magneziu, de aceea poti suplimenta prin ape minerale cu un continut ridicat de calciu si magneziu. Acest tip de ape minerale te ajuta sa te mentii in forma si sa fii energic in perioadele in care tii o dieta. Aceasta recomandare este de asemenea valabila pentru persoanele care au o alimentatie dezechilibrata.
- Esti la menopauza
Odata cu apropierea menopauzei si in timpul acesteia, densitatea minerala osoasa are tendinta de a se diminua. Un aport mare de calciu, de exemplu de 1.200 mg pe zi, reduce riscul instalarii osteoporozei corelat cu fragilizarea oaselor. O apa minerala bogata in calciu (mai mult de 150 mg/litru) contribuie la mentinerea densitatii osoase.
- Esti insarcinata sau alaptezi
In timpul sarcinii si in perioada in care alaptezi, necesitatile organismului tau se schimba. Trebuie sa te hidratezi si mai mult: este recomandat sa bei 1,6 litri de apa pe zi daca esti insarcinata si 2,1 litri de apa pe zi daca alaptezi. De asemenea, organismul tau are nevoie de 100 mg de calciu in plus pe zi si de 30-40 mg de magneziu in plus pe zi. Alege o apa minerala care sa corespunda acestor necesitati!
- Te simti stresat si/sau obosit
Impotriva stresului si a oboselii temporare, mizeaza pe o alimentatie bogata in magneziu (ciocolata neagra, cereale integrale, leguminoase), pe care sa o completezi cu o apa cu un continut mare de magneziu, de cel putin 50 mg/litru. Acest tip de apa minerala este ideala in curele anti-oboseala cu durata de 2-3 zile.
- Ai probleme cu digestia
Apele bogate in bicarbonat faciliteaza digestia si accelereaza golirea gastrica. Asadar, apele minerale cu un continut mare de bicarbonat sunt excelente in special in perioadele in care esti predispus la excese alimentare.
- Faci sport in mod regulat
Cand faci sport, elimini foarte multa apa prin transpiratie. Un antrenament intens de o ora poate sa te faca sa pierzi unul pana la doi litri de apa! Prin urmare, trebuie sa bei apa inainte, in timpul si dupa antrenament pentru a contrabalansa aceste pierderi de apa. In plus, apa ajuta la calmarea crampelor si a durerilor, eliminand prin urina acidul lactic cauzat de efort. In timpul unui antrenament, alege o apa plata; pentru a te recupera mai rapid dupa efortul fizic, alege o apa minerala cu un continut mare de bicarbonat.
- Ai hipertensiune
In cazul in care suferi de hipertensiune arteriala sau alta afectiune cardiovasculara, trebuie sa urmezi un regim sarac in sare (hiposodic). De aceea, sodiul ingerat prin apa minerala nu trebuie sa depaseasca 200 mg/litru.
Sursa: topsante.com
Raluca Baciu
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024