Care este ora ideală pentru cină?
În vreme ce viața de zi cu zi este din ce în ce mai agitată, iar stilul de viață suferă unele modificări, o grijă mai atentă asupra alimentației ar putea fi un element care să asigure un element de echilibru. Cu toate acestea, se pare că o sănătate optimă nu depinde doar de ceea ce mâncăm, ci și de momentul în care mâncăm, o arată unele studii. Așadar, nu este de mirare că toată lumea se întreabă care este ora ideală pentru cină!
14.06.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 24 secundeTot mai multă lume se preocupă să afle ora ideală pentru cină, mai ales în cazul persoanelor care vor să slăbească sau care trebuie să aibă grijă la alimentație din considerente de sănătate. Iată ce spun studiile despre moment ideal pentru masa de seară!
Ora ideală pentru cină
Potrivit unui studiu din 2016, se pare că cei mai mulți adulți au modele de alimentație dintre cele mai neregulate. Mai mult de 50% dintre cei 156 de subiecți ce au luat parte la cercetare și-au consumat mesele zilei pe parcursul a 15 ore într-o zi obișnuită. Unii dintre participanți ar fi încetat să mănânce după ora 16:00, în timp ce alții au continuat cu gustările până noaptea târziu.
Când vine vorba pierderea în greutate, una dintre cele mai comune abordări este reducerea numărului total de calorii consumate. Însă și ora meselor poate fi importantă. Sunt studii care sugerează ca masa de seară să fie luată înainte ca organismul să înceapă să elibereze melatonină și să se pregătească de somn. Creierul începe să elibereze melatonină noaptea, ca răspuns la orele de lumină și întuneric ale zilei. Acesta este ritmul circadian sau nictemeral – ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii, ce este strâns legat de metabolismul fiecăruia.
Așadar, un prim răspuns la întrebarea care este ora ideală pentru cină ar putea fi că aceasta se va stabili în funcție de programul fiecăruia, însă fără să se depășească prea mult ora de înserare.
Ce se întâmplă dacă luăm cina mai târziu
Un studiu din 2017 a constatat că obiceiul de a mânca seara târziu, atunci când creierul începe să se pregătească pentru somn, este asociat cu creșterea grăsimii corporale, indiferent de cantitatea sau tipul de alimente consumate sau nivelul de activitate individual.
Alte studii au ajuns la concluzia că mâncatul mai târziu poate perturba ritmul circadian natural al corpului. Acest fapt crește riscul de a lua în greutate și problemele de sănătate asociate. Acest lucru a putut fi observat mai ales la persoanele care lucrează în schimburi și care trebuie să mănânce la ore mai puțin obișnuite.
Cercetările au descoperit că mâncatul mai târziu în seara este asociat cu un aport zilnic de calorii mai mare. Potrivit unui studiu din 2013, mai multe femei cu exces de greutate și obezitate au urmat o dietă timp de 3 luni. S-a constatat că, deși toate aveau în general același aport zilnic de calorii, cele care au consumat mai multe calorii la micul dejun au slăbit de 2,5 ori mai mult decât cele care au mâncat mai mult la cină.
Așadar, când scopul este clar de a pierde în greutate, ora ideală pentru cină va fi programată înainte de apusul soarelui, astfel încât să nu vă perturbe ritmul circadian. Însă dacă există senzația de foame între ultima masa și ora de somn, gustările sănătoase pot avea în continuare loc în program.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu tărâțe de Psyllium: secretul detoxifierii și slăbirii rapide
11.10.2024