Bucura-te de toamna: drumetii montane de o zi
Inceputul toamnei ne imbie sa petrecem mai mult timp in aer liber si sa ne bucuram de soarele bland si vremea mai prietenoasa decat canicula verii. Ce metoda mai buna exista pentru a te conecta la ritmul naturii decat sa faci o drumetie de o zi la munte? Din Bucuresti, dar si din alte orase mari, poti ajunge in statiunile montane in mai putin de doua ore. Pregateste-ti bocancii si rucsacul – in weekend mergi la munte!
30.08.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 13 secundeAfla reteta unei drumetii de succes la munte – arzi calorii, iti umpli plamanii cu oxigen si vezi peisaje minunate.
Ciripitul pasarilor, frunzele deja aramii si aerul tare de munte iti incarca bateriile si te revigoreaza dupa o vara fierbinte, fierbinte! In plus, iti poti invita prietenii si familia si puteti petrece impreuna cateva ore placute si active, pe un traseu de munte usor, aproape ca o plimbare. Suna bine? Incearca propunerile noastre!
Pentru o drumetie montana reusita, trebuie sa fii, in primul rand, incaltat corespunzator. Sandalele cu toc, tenisii sau balerinii nu se impaca bine cu terenul accidentat si conditiile de la munte, asa ca ia-ti o pereche de bocanci peste glezna. Imbraca-te lejer, ia-ti o pelerina de ploaie in rucsac, cateva gustari, o sticla cu apa si esti gata de drumetie!
Drumetie lejera: Poiana Tapului – Cascada Urlatoarea (1.100 m)
Una dintre cele mai usoare drumetii montane pe care le poti face este traseul catre Cascada Urlatoarea. Poti porni din Busteni, insa daca deja ai incercat acest traseu, poti varia pornind din Poiana Tapului. Se merge pe un drum forestier ce isi croieste drum direct la cascada prin padurea ce filtreaza aerul atat de bine, incat uiti ca in urma cu cateva ore erai intr-un oras mare, plin de poluare. Apa de la cascada este foarte rece si revigoranta, iar multa lume se incumeta sa o bea, pentru ca ar fi potabila. Odata ajuns la destinatie, te poti relaxa pe una dintre bancute sau te poti afunda in padure pentru un picnic.
Durata: 1 ora
Marcaj: punct albastru
Peisaje spectaculoase: Sinaia – Poiana Stanii (1.265 m)
Daca iti este dor de un peisaj de munte ca in cartile postale, rezerva-ti o zi pentru o drumetia la Poiana Stanii! Poti zabovi mai mult si in frumoasa statiune Sinaia, unde poti vizita numeroase puncte de interes turistic, apoi poti porni intr-o scurta drumetie pana la Poiana Stanii. Sus, pe munte, te vei bucura de o pajiste alpina superba si de peisaje ce iti clatesc ochii si, de asemenea, poti lua masa la restaurantul de acolo. Daca mai mergi cateva sute de metri, poti ajunge la un punct de belvedere cu telescop, de unde poti admira si mai bine peisajul.
Durata: 1 ora
Marcaj: banda albastra
Daca traseul este in urcus sustinut, poti arde si 600 de calorii/ora in timpul unei drumetii montane!
Mai multe variante: Predeal – Cabana Trei Brazi – Poiana Secuilor
Drumul din Predeal pana la Cabana Trei Brazi este aproape drept, asfaltat si are doar 5 km, pe care ii poti parcurge in nu mai mult de o ora. Drumul este inconjurat de padure, iar gura de aer proaspat pe care o vei lua de acolo este cat se poate de placuta! In plus, de la cabana Trei Brazi poti face o sumedenie de lucruri: poti admira privelistea de neuitat sau poti porni catre un alt obiectiv turistic – Poiana Secuilor. Drumul la Trei Brazi pana la Poiana Secuilor dureaza doar 15 minute si este marcat cu banda galbena.
Daca alegi sa ajungi cu masina direct la Cabana Trei Brazi, te poti aventura in drumetii mai indelungate, precum este cea catre Ghimbavul Mic (1 ½ ora), catre Muntele Fetifoi sau la Sipote (minim 2 si maxim 4 ore). Orice varianta ai alege, vei avea parte de peisaje minunate si o portie buna de oxigen. Noi iti dorim sa prinzi si vreme buna si… sa arzi cat mai multe calorii in drumetiile pe care le vei face in aceasta toamna!
Raluca Baciu
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024