logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Directorul General Catena și Directorul General Fildas Trading, în Top 100 cei mai admirați CEO din România

          februarie 9, 2023

          Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • 5 metode de a ține post intermitent: pro și contra

          februarie 6, 2023

          Și noi cum (mai) slăbim?! Diete de slăbit eficiente și sănătoase

          februarie 2, 2023

          Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top 5 surse de grăsimi “bune”

          februarie 2, 2023

          Top alimente care luptă cu inflamația

          ianuarie 30, 2023

          Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă

          februarie 2, 2023

          Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Berea Secretele celei mai populare bauturi alcoolice

Ce te-ar racori intr-o dupa-amiaza caniculara? O bere rece ca gheata ar fi raspunsul a mai mult de 50% dintre barbati. In Romania, consumul de bere este de aproximativ 90 de litri pe cap de locuitor in fiecare an, ceea ce ne situeaza printre primele 10 tari din lume la acest capitol. Slab sau Gras iti spune mai multe despre compozitia berii, valorile sale nutritive si legatura ei cu eventualul surplus de kilograme.



17.11.2010

Dr. Alin Popescu

4834

Timp estimat de citire:

4 minute, 59 secunde

Licoarea-minune contine 90% apa, malt, hamei, zahar si drojdie. Iata ce rol are fiecare ingredient:

  • Apa Mai mult de 90% din bere este apa. De aceea, nu este de mirare ca fabricile producatoare de bere pun pe locul intai in cerinte ca apa utilizata in procesul de fabricatie sa fie de inalta calitate. Apa este importanta deoarece contine diverse saruri si minerale, iar cantitatea si calitatea lor afecteaza gustul final al berii.
  • Maltul Este obtinut prin fermentarea cerealelor folosite la prepararea berii. in general, cel mai utilizat este orzul, uneori se foloseste ovazul si ocazional graul. Materiile prime inferioare ca si calitate din care se obtine malt sunt porumbul si orezul. Spre exemplu, sake-ul japonez este clasificat ca bere, pentru ca se obtine prin fermentarea orezului. Maltificarea se realizeaza prin punerea in apa a granelor, care apoi sunt lasate sa germineze, sunt uscate si astfel se obtine zaharul fermentabil. Cel mai important, dupa cum spuneam, este maltul obtinut din orz, dar si cel din grau poate fi utilizat, avand o inalta calitate. Graul poate fi utilizat la producerea de bere si nemaltificat, obtinandu-se berile din grau, asa-numitele beri albe.
  • Zaharul Zaharul se adauga in plus alaturi de apa si malt de cereale pentru a ajuta la fermentare.
  • Hameiul Hameiul este un conservant natural si da berii aroma. Florile de hamei contin lupulina, o substanta rasinoasa care da aceasta aroma tipica berii – amara. Hameiul mai contine si substante care fac ca berea sa aiba perioada de conservare mai mare. Cu cat hameiul folosit este mai tanar, cu atat berea este mai amara. Berea alba face exceptie pentru ca este suficient de amara ca sa mai necesite adaugarea de hamei. Hameiul contine si fitoestrogeni, cu rol important in valorile nutritive ale berii.
  • Drojdia Drojdia este necesara in procesul de conversie a zaharurilor fermentabile in alcool si dioxid de carbon. Inainte de proces, apa si maltul sunt fierte impreuna, iar dupa racire se adauga drojdia. Cele mai multe fabrici de bere au propriile culturi de drojdie.

Valorile nutritionale ale berii
Pentru ca mai mult de 90% din bere este reprezentata de apa, aceasta poate avea o contributie importanta la cantitatea zilnica de lichide ingerata, care trebuie sa fie de cel putin 1,5-2 litri. Pe de alta parte insa, consumul de alcool are un efect de deshidratare celulara!
Berea nu contine grasimi, foarte putine proteine (mai putin de 0,5%) si o cantitate mica de zahar (in jur de 3%). Cantitatea de proteine din bere nu are valoare nutritionala. Pe de alta parte, zaharurile provenite din orz de obicei au o anumita valoare nutritionala si sunt reprezentate in general de maltoza si glucoza, iar cantitatea lor variaza intre 35 si 40 g pe litru de bere. Unele beri contin o cantitate destul mare de zaharuri fermentate.
Vitaminele din bere provin din drojdia de bere adaugata in timpul procesului de preparare si sunt reprezentate de vitamine din grupul B. insa cu cat berea este mai filtrata se pierd mai multe vitamine. Un pahar (250 ml) de bere contine 0.07 mg de vitamina B2, 0.01 mg vitamina B1, si 0,12 mg vitamina B6. Ca o comparatie, o felie de paine neagra contine 0.02 mg de vitamina B2, 0.06 mg vitamina B1 si 0,05 mg vitamina B6. Cu un consum moderat, berea poate aduce necesarul zilnic de vitamine din grupul B. Pe de alta parte, un consum excesiv nu duce la crearea unor depozite de vitamine, ci dimpotriva, va crea o carenta (in special de vitamina B1)!

Cele mai importante si benefice minerale continute de bere sunt fierul, cromul, cuprul si potasiul. Continutul in sare al berii este aproape absent, ceea ce este un lucru pozitiv, mai ales daca avem de urmat o dieta fara sare.
 
Berea si surplusul de kilograme
Pentru o mare parte a oamenilor, berea este o componenta foarte importanta in alimentatie. Alcoolul din bere furnizeaza organismului calorii. Valoarea energetica a alcoolului din bere este de 7 kilocalorii pe suta de grame de alcool. Astfel, la 250 ml de bere (aproximativ 40 grame alcool) se vor furniza organismului 280 calorii, la fel de mult ca 70 de grame de zahar. 4 pahare de bautura racoritoare dulce contin la fel de multe calorii ca si 132 grame de zahar, deci dublu fata de aceeasi cantitate de bere. S-a facut un studiu prin care s-a demonstrat ca, daca adaugam la ratia zilnica normala de 2200 Kcalorii, inca 2000 Kcalorii obtinute prin consumul de bere, persoana respectiva nu se va ingrasa asa de repede ca si in cazul adaugarii a 2000 kcal provenite din consumul de ciocolata. Acest fapt a fost demonstrat experimental, dar nu exista nicio explicatie. Prin urmare, cei care sunt consumatori de bere, nu trebuie sa se ingrijoreze ca vor lua foarte repede in greutate.

Burta de la bere?!
Cercetarile au mai aratat si ca organismul persoanelor care consuma bere regulat arde mai incet grasimile (pentru ca alcoolul duce la depozitarea mai rapida a acizilor grasi liberi in celulele adipoase si pentru ca organismul va arde mai intai alcoolul consumat). Astfel excesul de grasime se depoziteaza sub musculatura abdominala si efectul este renumita „burta de la bere”. Insa, acesta nu este un efect direct al consumul de bere, ci a alimentatiei si stilului de viata nesanatoase asociate cu consumul de bere, in combinatie cu reducerea arderii grasimilor in organism. De aceea este mai bine ca berea sa faca parte din alimentatia zilnica, insa separata de mese (berea are deja aceasta imagine de alcool-aliment).
Unii cercetatori sustin insa ca berea duce la cresterea depozitelor de grasime de pe abdomen datorita continutului bogat in fitoestrogeni din hamei, care favorizeaza depunerea de grasimi, in special pe abdomen.
 

Dr. Alin Popescu
Specialist medicina sportiva
garda1108@yahoo.com



Etichete:

Articole recomandate din categoria Puterea Alimentelor

Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
Cu toate că în ziua de azi putem găsi aproape orice fel de fruct în hipermarketuri, consumul pro..

19.08.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Ce să mănânci și ce să eviți ca să arăți mai tânăr

05.08.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Pepenele roșu - secrete nutriționale

23.07.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Alimente bune de mâncat pe stomacul gol

07.06.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ghimbirul, rădăcina-minune

27.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Peștele, obligație nutrițională

26.04.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Fructele de padure si antioxidantii pe care ii contin

16.04.2021

Iulia Hadarean
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030559
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344589
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347696
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293976
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 159102

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Vedete Reviste Sport

Recomandări din alte categorii

Sfaturi pentru o digestie ușoară și sănătoasă
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
5 metode de a ține post intermitent: pro și contra
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne