Beneficiile visinelor
Este vara, asa ca este sezonul fructelor proaspete, aromate si zemoase! Printre cele mai iubite fructe de vara se numara si visinele, in special datorita gustului specific, racoritor, dulce-acrisor. Pe langa aroma intensa, visinele au o multime de alte beneficii pentru sanatatea si pentru silueta ta – haideti sa le descoperim impreuna!
25.06.2014
Timp estimat de citire:
2 minute, 26 secundeDescopera beneficiile visinelor pentru sanatate si ce vitamine, minerale si nutrienti contin!
Ce proprietati benefice au visinele?
Fie vara sau iarna, poti consuma visinele sub diferite forme, de la starea cruda pana la compoturi, gemuri sau prajituri. Insa, pe cat posibil, este indicat sa consumi cat mai multe visine crude, pentru ca isi mentin proprietatile benefice si cantitatea maxima de nutrienti.
Proprietatile si beneficiile cele mai importante ale visinelor sunt:
- Regleaza somnul: Un studiu de la Universitatea de Stat din Louisiana arata ca persoanele care sufera de insomnie pot avea un somn mult mai odihnitor daca beau cate un pahar de suc natural de visine, de doua ori pe zi. Explicatia consta in faptul ca pigmentii pe care ii contin visinele au o enzima ce reduce inflamatia si echilibreaza ciclul natural al somnului, dat de melatonina si de un aminoacid numit triptofan.
- Te ajuta sa slabesti: visinele au foarte putine calorii – doar 50 de calorii la o suta de grame! De aceea, visinele sunt fructe indicate in cura de slabire. In plus, visinele contin multe fibre, ce stimuleaza digestia si te ajuta sa elimini toxinele din organism in mod natural.
- Au efect antioxidant: visinele sunt adevarate “bombe” de antioxidanti! Printre proprietatile uimitoare ale visinelor se numara si faptul ca acestea contin mai multe tipuri de antioxidanti, precum flavonoizii sau acidul fenolic. Exista chiar specialisti care sustin ca antioxidantii pe care ii contin visinele ar avea proprietati anti-tumorale. Un studiu realizat de Universitatea din Michigan arata ca persoanele care au consumat zilnic o cana si jumatate de visine au obtinut un nivel vizibil crescut al antioxidantilor din organism.
- Au rol antiinflamator: datorita continutului mare de quercetina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, visinele lupta impotriva inflamatiei si a deteriorarii oxidative cauzate de radicalii liberi. Un studiu publicat acum cativa ani in Jurnalul Britanic de Nutritie arata ca aceasta substanta, quercetina, contribuie si la diminuarea riscului de afectiuni cardiovasculare.
- Diminueaza nivelul de zahar din sange: doua studii stiintifice au demonstrat ca antocianinele pe care le contin visinele au capacitatea de a crese productia de insulina in celulele pancreatice cu 50%, la persoanele cu diabet carora li s-a administrat zahar. Mai mult, acesti antioxidanti (antocianinele) pot bloca unele procese ce duc la complicatii ale diabetului.
Visinele: vitamine si minerale
Visinele sunt un aliment grozav in curele de slabire, intrucat au putine calorii si contin multi nutrienti. Iata ce continut de nutrienti se afla in 100 g de visine!
- Vitamina A: 26% din DZR (doza zilnica recomandata)
- Vitamina C: 17% din DZR
- Fibre: 6% din DZR
- Potasiu: 5% din DZR
- Fier: 2% din DZR
- Calciu: 2% din DZR
- Cupru: 5% din DZR
- Mangan: 6% din DZR
- Proteine: 2% din DZR
Raluca Baciu
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024