Beneficiile terapeutice ale ceaiului de sunătoare
Sunătoarea se numără printre cele mai cunoscute plante medicinale, datorită numeroaselor sale proprietăți terapeutice, cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.
28.08.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 8 secundeCea mai des întâlnită formă de utilizare este ceaiul de sunătoare, care se obține prin infuzarea florilor sau frunzelor uscate și preia toate calitățile benefice ale plantei.
Beneficiile terapeutice ale ceaiului de sunătoare sunt cunoscute de mai bine de 2000 de ani, iar primii care le-au descoperit au fost romanii și grecii din Antichitate. Pe atunci, ceaiul de sunătoare era folosit pentru tratarea rănilor și a problemelor de sănătate mintală, considerându-se totodată că sunătoarea are și darul de a asigura o legătură spirituală cu zeii.
Aceeași credință a fost preluată și în Evul Mediu, când sunătoarea ere un ingredient frecvent în ritualurile de exorcizare, datorită presupusei sale puteri de a îndepărta spiritele malefice.
Cu timpul, această plantă a început să fie utilizată doar în scopuri terapeutice, iar în prezent, ceaiul de sunătoare este consumat în principal pentru beneficiile sale asupra stării de spirit și a unor afecțiuni precum depresia ușoară și anxietatea. Aceste beneficii ale consumului de ceai de sunătoare nu se rezumă doar la atât, după cum vei constata pe parcursul acestui articol.
Ceai de sunătoare: proprietăți și compuși
Ceaiul de sunătoare conține o serie de compuși care interacționează între ei pentru a genera beneficiile terapeutice despre care urmează să vorbim în capitolul următor.
Cel mai important dintre aceștia este hipericina, care conferă ceaiului de sunătoare proprietăți antidepresive și anxiolitice. De asemenea, același compus are și proprietăți antioxidante, acționând totodată împotriva unor bacterii și virusuri.
Ceaiul de sunătoare conține și flavonoide, care au efect antioxidant, antiinflamator și imunomodulator.
O altă categorie importantă de substanțe din ceaiul de sunătoare este reprezentată de uleiurile volatile, recunoscute pentru proprietățile lor antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare. Totodată, uleiurile volatile conferă ceaiului de sunătoare acel efect sedativ și relaxant pentru care acesta este atât de apreciat.
Nu în ultimul rând, în compoziția ceaiului de sunătoare se găsesc și triterpene, care sunt compuși chimici cu proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și imunomodulatoare.
Ceai de sunătoare: beneficii pentru sănătate
Datorită proprietăților pe care i le conferă compușii de care tocmai am amintit, consumul de ceai de sunătoare aduce o serie de beneficii pentru sănătate, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
Gestionarea stărilor de anxietate și depresie
Spuneam mai devreme că ceaiul de sunătoare este cunoscut în mod special pentru efectul său antidepresiv și anxiolitic, iar acest fapt se datorează în primul rând hipericinei. Prin intermediul hipericinei, ceaiul de sunătoare determină creșterea nivelurilor de serotonină și norepinefrină, care sunt neurotransmițători cu un rol important în reglarea stării de spirit și a anxietății.
În același timp, ceaiul de sunătoare poate ajuta la reglarea disfuncțiilor neuronale și la echilibrarea sistemului nervos, fapt ce contribuie la îmbunătățirea stării de bine și la reducerea simptomelor asociate cu anxietatea și depresia.
Îmbunătățirea calității somnului
Efectul relaxant al ceaiului de sunătoare are un impact pozitiv și asupra calității somnului, făcând din această băutură un remediu natural eficient împotriva insomniei. Prin scădere nivelului de stres și anxietate, ceaiul de sunătoare induce un somn profund și odihnitor.
În același timp, consumul de ceai de sunătoare contribuie și la reglarea ritmului circadian, responsabil cu alternanța perioadelor de somn și a celor de stare de veghe. Astfel, te poate ajuta să ai un program de somn regulat, ceea ce te va face să fii mai odihnit și mai încărcat de energie la trezire.
Ameliorarea durerilor menstruale
Consumul de ceai de sunătoare vine și beneficii în ceea ce privește gestionarea simptomelor specifice perioadei menstruale, datorită efectelor sale calmante și antiinflamatorii. Astfel, flavonoidele și triterpenele ajută la reducerea inflamației, iar în acest mod ameliorează durerile menstruale. De asemenea, la ameliorarea durerilor contribuie și faptul că ceaiul de sunătoare ajută la relaxarea mușchilor uterini.
Totodată, combate depresia și anxietatea – stări psihice negative care apar frecvent în perioada menstruației – fiind și un remediu împotriva stărilor de indispoziție sau iritabilitate.
Menținerea sănătății pielii
Ceaiul de sunătoare poate fi folosit și pentru uz extern, având un efect benefic asupra pielii, mai ales datorită calităților sale antiinflamatorii și antibacteriene. Acestea fac din ceaiul de sunătoare un bun remediu pentru tratarea acneei, dar și a iritațiilor cutanate, inclusiv a arsurilor solare.
De asemenea, compresele cu ceai de sunătoare aplicate pe leziunile cutanate stimulează procesul de regenerare a pielii și grăbesc vindecarea.
Nu în ultimul rând, prin efectul său antioxidant datorat în special flavonoidelor, ceaiul de sunătoare previne îmbătrânire prematură a pielii și contribuie la menținerea elasticității și a unui aspect sănătos.
Îmbunătățirea digestiei
Ceaiul de sunătoare se poate dovedi benefic și pentru digestie, datorită efectului calmant, care ajută la relaxarea mușchilor stomacului și eliminarea senzației de disconfort abdominal. Prin proprietățile sale antiinflamatorii, ceaiul de sunătoare reduce inflamația din tractul digestiv, ameliorând astfel anumite tulburări precum balonarea sau indigestia.
Chiar și prin efectul său calmant și relaxant ceaiul de sunătoare este benefic pentru digestie, dat fiind faptul că stresul poate genera anumite probleme digestive. De asemenea, în situații de stres, oamenii tind că mănânce compulsiv, consumând de multe ori alimente nesănătoase, ceea ce crește riscul unor tulburări digestive.
Totodată, datorită calității sale de a combate stresul, se poate spune că ceaiul de sunătoare contribuie întrucâtva și la menținerea siluetei, pentru că ne calmează înainte de a începe să mâncăm compulsiv.
Reducerea stresului oxidativ
Stresul oxidativ este datorat acțiuni radicalilor liberi, atunci când numărul acestora depășește capacitatea organismului de a se proteja. Radicalii liberi sunt molecule instabile și reactive chimic, care sunt produse în mod natural în organism în urma proceselor metabolice, dar și în urma expunerii la factori externi precum poluarea, radiațiile ultraviolete și substanțele toxice. Stresul oxidativ generat de aceștia afectează celulele, putând produce și modificări ale ADN-ului, ceea ce creează premisele apariției unor boli cronice, precum cancerul afecțiunile cardiovasculare sau diabetul.
După cum am mai precizat, ceaiul de sunătoare conține antioxidanți naturali, care anihilează radicalii liberi și scad astfel riscul bolilor cronice de care am amintit.
Ceai de sunătoare: contraindicații
Deși ceaiul de sunătoare are o serie beneficii pentru sănătate, nu putem încheia acest articol fără a face și o trecere în revistă a contraindicațiilor legate de consumul de ceai de sunătoare.
În primul rând, trebuie precizat că ceaiul de sunătoare poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, contraceptivele orale și alte medicamente cu efect asupra sistemului nervos. Aceste interacțiuni pot reduce eficacitatea medicamentelor sau pot cauza efecte secundare nedorite, iar din acest motiv este recomandat să consulți un medic înainte de a consuma ceai de sunătoare dacă iei astfel de medicamente.
Un efect secundar al consumului exagerat de ceai de sunătoare este fotosensibilitatea, mai precis sensibilitatea la lumină. Astfel, pielea poate deveni mai sensibilă, motiv pentru care se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare sau folosirea unor creme cu factor de protecție ridicat. În caz contrar, există riscul de a suferi arsuri la nivelul pielii, cauzate de razele ultraviolete.
În afară de fotosensibilitate, consumul excesiv de ceai de sunătoare mai poate cauza tulburări digestive ușoare, alergii cutanate, dureri de cap, senzație de gură uscată, oboseală sau irascibilitate.
Trebuie să mai știi că ceaiul de sunătoare poate provoca hipertensiune arterială sau tulburări de ritm cardiac, dacă este consumat în combinație cu anumite alimente. Este vorba de brânzeturi maturate, varză murată, mezeluri, carne uscată, ficat, pește marinat, afumat sau uscat, sos de soia, fasole, linte și ciocolată. Toate aceste alimente conțin tiramină – o substanță care interacționează cu cele din compoziția ceaiului, dând naștere efectelor adverse despre care am amintit anterior.
Ce este iarba grasă și ce beneficii are?
18.07.2024