Bei cafea. Dar știi ce bei?
Românii iubesc cafeaua. Băută la orice ora, acasă sau în oraș. Desigur, iubesc și cafenelele sau locurile de unde, în drum spre serviciu, pot lua “la purtător” o cafeluță. Dacă te uiți în jur, în toate orașele, mari sau mici, au proliferat locuri de unde se poate cumpăra o cafea, fie făcută direct de barista, fie scoasă dintr-un dozator. Cafeaua, ca atare, a reprezentat obiectul multor studii științifice, care au arătat că un consum moderat aduce chiar avantaje pentru sănătate.
11.05.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 33 secundeMulte doamne beau cafea sau iau suplimente cu cofeină tocmai pentru ca substanța miraculoasă stimulează metabolismul și ține de foame, ceea ce ajută în curele de slăbit. Numai că nu toate cafelele sunt egale, și aici nu mă refer doar la gust. Dintr-o licoare parfumată și benefică, ea poate deveni un “monstru” care îți face rău. La ce ar trebui să acorzi atenție?! Încercăm să te ajutăm în continuare:
- Ai grijă de unde bei cafea. Sigur, nu toată lumea are bani de cafea de specialitate și, în fond, se poate bea o cafea bună și fără să îți superi contul din bancă. Dar trebuie ca “la sursă” să fie respectate reguli elementare de igienă. Am văzut de numeroase ori cum acestea sunt încălcate: ceștile și lingurițele nu sunt igienizate corespunzător, dacă se folosesc pahare de unică folosință, acestea sunt expuse la praf, muște și mâini murdare, cârpa cu care se șterge țeava de spumat laptele arată ca o cârpă de șters masa etc. Mulți sunt amatori de băuturi cu cafea și lapte. Atenție ca laptele să vina de la frigider și, dacă poți, urmărește dacă și alții cer băuturi cu lapte. Nu de alta, dar cutia ar putea fi deschisă cu mult timp în urmă.
- În ceea ce privește cafeaua de la dozator, am auzit multe lucruri rele. Personal, însă, am avut multe experiențe pozitive. Mașinile automate care îți pun cafeaua direct în pahar sunt controlate în ceea ce privește respectarea condițiilor de calitate și de igienă. Așa încât cel puțin teoretic nu ar trebui să fie probleme. Nu îți face iluzii deosebite referitoare la calitate, dar în fond când ești în grabă, te poți mulțumi și cu o cafea de la “mașină”, provenită din automatul de la ieșirea din supermarket.
- Cafeaua face bine la siluetă, dar atunci când este simplă. În ultimii ani s-au înmulțit “specialitățile”, comercializate mai ales de un lanț internațional de cafenele care este imitat și de unele cafenele locale. Sigur, gusturile diferă și mi se pare o adevărată crimă să “stric” gustul cafelei cu diverse arome. Dar ceea ce contează este să știi că frișca, zahărul, siropurile și câte altele nu fac altceva decât să adauge o grămadă de calorii. Nutriționiștii spun că nu este chiar nicio problema dacă punem în cafea o linguriță de zahăr. Dar în “specialități” zahărul este prezent cu… polonicul și vine în compania prietenei lui, grăsimea din lapte sau frișcă. Uneori aromele în sine vin din amestecuri în care domină zahărul, deci barista nu îl adaugă din proprie inițiativa, însă nu are cum să îl evite. Mi s-a întâmplat să primesc o băutură foarte dulce deși solicitasem expres să nu mi se adauge zahăr sau sirop și aceasta a fost explicația. Una peste alta, dacă ești amatoare de frapucino și alte variante similare, ține cont că au probabil caloriile unei porții de desert.
- Nu exagera totuși cu cafelele. Chiar diluate, pot să se adune și să îți dea o stare de surescitare și să îți facă inima să bată mai tare și mai repede. Indiferent de recomandări, avem sensibilități diferite la cofeina din cafea, deci ai grijă sa nu bei atât de multă incât să te agitate sau să ai tulburări de somn.
În concluzie, poftă bună la cafea, însă, repet, cafelele nu sunt toate la fel!
Alimente bogate în zinc. Surse naturale de zinc
12.09.2024