Aspartamul, posibil cancerigen?
De curând, a făcut înconjurul lumii o știre care arată că Organizația Mondială a Sănătății spune că aspartamul e cancerigen. Ea a fost precedată de o altă afirmație a aceleiași organizații, anume de a nu se recomanda îndulcitori artificiali în curele de slăbire. Aceștia nu numai ca nu ar ajuta la slăbit, ba chiar ar face rău. Ce facem cu aceste informații, cum le luam în considerare?
07.08.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 55 secundeAm sa încep cu a doua, deoarece prima trebuie nuanțata și am să o fac mai încolo. Într-o lume în care kilogramele în plus sunt cauza tuturor relelor, este foarte important să ai la dispoziție soluții fără calorii. Și cum omul are filogenetic o preferință pentru dulce, pe care o moștenește de la înaintașii îndepărtați, îndulcitorii fără calorii au fost întotdeauna o soluție bună. Există un corp de studii important care arată că, indiferent de eventuale alte probleme, alegerea de a consuma băuturi răcoritoare cu îndulcitori în detrimentul celor cu zahăr a dus la pierdere în greutate pe termen lung.
Sigur, băuturile răcoritoare sunt departe de a fi produse utile sau recomandate. Poți trăi fără ele și chiar este de dorit să le eviți cu orice preț. Dar știința a arătat că în locul celor cu zahăr e mai bine să folosești din cele cu îndulcitori. Ei nu sunt o soluție, ci un fel de… bandaj pus peste o rană… aceea a consumului de răcoritoare. Dacă nu te poți abține, bea răcoritoare cu puține sau cu zero calorii… și fă-o cât mai rar cu putință. Una peste alta, declarația celor de la OMS a ridicat multe semne de întrebare (De ce a fost emisă? Care sunt bazele ei?!) și rămâne să vedem în continuare ce vor spune oamenii de știință.
Aspartamul și riscul de cancer
Problema cu aspartamul este puțin mai complicată, nu în sine, ci din punct de vedere al felului în care a fost comunicată către public. Nu pentru că publicul ar fi needucat și nu ar înțelege, ci pur și simplu pentru că respectiva clasificare este în sine dificil de comunicat. Autoritatea de evaluare a riscului în Europa este EFSA și ea a evaluat recent aspartamul spunând ca nu prezintă niciun risc dacă este consumat în cantități mai mult decât generoase. Este un îndulcitor de 200 de ori mai dulce decât zahărul, deci nu e nevoie de mult ca să ai o băutură foarte dulce.
Mai nou, EFSA a luat din nou aspartamul la “puricat”, analizând cele mai noi studii. Și asta mai ales pentru că există o preocupare și o îngrijorare din partea consumatorilor. La nivel mondial, însă, el a fost clasificat în clasa 2B de către IARC (asociația internaționala de cercetări asupra cancerului), ceea ce a speriat pe mulți. Această clasă îl include in categoria substanțelor posibil cancerigene (deci despre care nu există date certe că ar fi, dar nici nu se poate exclude 100% că ele există). În aceeași categorie intră, printre multe altele, acidul cafeic (îl bei în cafea și ceai). Care ar fi reacția ta dacă ți-aș reaminti că în categoria 2A a IARC, adică a substanțelor probabil cancerigene, este carnea roșie?! Sau că în categoria 1, cert cancerigen, intră mezelurile?! Te-a speriat aspartamul, dar nu și parizerul?! Ce e drept, aspartamul e regăsit în produse de care, așa cum subliniam anterior, ne putem lipsi cu ușurință. Ba chiar e indicat să o facem, cu sau fără aspartam.
Efecte care apar în timp din cauza multor factori
Desigur, în mediul înconjurător sunt foarte multe substanțe care “pun umărul” la apariția neoplasmelor. De la radiația solară, la fumul de țigară și unele pesticide folosite în exces, lista este foarte lungă. Efectele apar în timp și sunt mult timp ascunse de capacitatea organismului nostru de a repara ADN-ul “stricat” de feluriți agenți din mediu. Nu poți trăi sub un glob de sticlă, poți însă lua măsuri de evitare a substanțelor și alimentelor despre care știm sigur că sunt cancerigene. În ceea ce privește aspartamul, însă, poți sta liniștit, cel puțin deocamdată. Cutia de cola dietetică pe care o bei (când și când, nu de mai multe ori pe zi) nu îți va face rău… cel puțin din punct de vedere al aspartamului.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024