logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • STUDIU: În România, doar 1% dintre cei vaccinați cu Pfizer s-au infectat ulterior cu SARS-CoV-2

          aprilie 13, 2021

          Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului

          aprilie 8, 2021

          O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

          aprilie 5, 2021

          Carnea procesată, boală curată: s-a confirmat legătura cu riscul de deces prematur

          aprilie 1, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Trucuri de slăbit de la medicul nutriționist Mihaela Bilic

          aprilie 14, 2021

          Depășește faza de platou!

          aprilie 14, 2021

          Mic ghid pentru kilograme în minus

          aprilie 13, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Cele mai bune alimente pentru micul dejun

          aprilie 12, 2021

          Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea

          aprilie 9, 2021

          Cele mai sănătoase fructe din lume

          aprilie 5, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă

          aprilie 6, 2021

          Rețete cu puține calorii pentru prânz sănătos

          martie 31, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?

          aprilie 7, 2021

          (P) Susținerea sistemului imunitar

          aprilie 5, 2021

          De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

          martie 29, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice acasă pentru talie subțire

          aprilie 12, 2021

          Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse

          aprilie 7, 2021

          Exerciții pentru picioare tonifiate

          aprilie 6, 2021
  • Psihologie
        • Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
          Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Alimentele si toxinele pe care le contin

Tot mai des auzim in zilele noastre termenul de aliment toxic. Desigur, sub influenta filmelor cu teme apocaliptice, mai nou si alimentul a devenit o arma sau un dusman redutabil, iar nu o componenta esentiala a traiului de zi cu zi, fara de care fiinta umana (ca si oricare alta fiinta) nu ar putea sa traiasca.

14.10.2011

tonica

3639

Timp estimat de citire:

4 minute, 15 secunde

Milenii intregi oamenii au sperat ca va veni si momentul in care vor avea de mancare pe saturate iar acum, cand aceasta aspiratie s-a implinit, li se spune ca in farfurie sau frigider sta de fapt ascuns dusmanul. Ironic, nu-i asa?!

Stra-stra-bunica noastra, care jumulea la ocazii o gaina sau o gasca din batatura cu care trebuia sa sature o familie extinsa, nu ar fi visat nici in cele mai fericite reverii ca stra-stra-nepoata ei va putea sa vada in galantarul unui magazin sute de pasari gata taiate, ambalate, portionate si adesa prajite, sarate si piperate, numai bune de asezat in farfurie. Dar, stra-stra-nepoata e privita, de fapt, din rafturi, de otrava preambalata, la care, vezi-doamne, codul nostru genetic se uita cu stupoare si are probleme in a o descifra.

Cand vezi sau auzi astfel de afirmatii, nu poti face altceva decat sa te intrebi cu se face de astazi oamenii au o speranta de viata mai mare ca niciodata in istorie. Daca nici macar ADN-ul nostru nu pricepe ce mancam, cum se face de nu cadem secerati de cum pasim pe lume, sau cum se face de se mai nasc inca oameni ?! Care mai si traiesc de cele mai multe ori destul de sanatosi pana pe la 70-80 de ani! Da, este “vina” cumulata a progreselor medicale, de igiena, economice, sociale. Dar dincolo de asta, si alimentatia noastra, asa “otravita” si “indescifrabila” cum este ea, a pus umarul. Si nu e vina alimentelor ca oamenii pofticiosi nu au stiut sa le reziste si ca, indemnati de aspiratia noastra originara, aceea de a lupta cu foamea, au mancat mai mult decat era necesar, s-au ingrasat uneori peste masura si din cauza aceasta s-au imbolnavit. Lipsa de masura e de vina! Stiu, o sa spun un cuvant banal: moderatie. El ar fi atat de simplu de aplicat si in ceea ce priveste consumul de alimente, dar si referitor la afirmatiile catastrofiste vehiculate despre mancare.

 Dar cine sa mai aiba urechea deschisa catre cuvinte simple, cand doar Sfarsitul Lumii (fie el si in forma comestibila) mai poate sa ajute la vanzari! Vanzari de carti (si ele tot despre sfarsitul lumii alimentar), vanzari de paine, gemuri si cate altele, vanzari care pana la urma au ca scop final castigul. Doar banii fac lumea sa se invarteasca, este un adevar vechi si astazi mai mult ca niciodata valabil. Vitelul de aur arata cu degetul catre tovarasul sau de specie, vitelul comestibil si-l numeste “modificat genetic sau clonat sau dopat cu hormoni”, zicandu-ne ca  el e de vina pt ca ne este rau! El, cu gainile crescute in baterii sau cu graul selectionat si colorantii din bomboane sunt de vina pentru tot raul din lume… Chiar daca jumatate din aceasta lume moare de foame si suntem avertizati ca alimentele vor deveni o mare problema in deceniile ce urmeaza.

 Le recomand tuturor ca atunci cand se simt asaltati de articole, filme, emisiuni despre catastrofa adusa de alimentatia moderna sa stea un pic locului si sa se intrebe “Qui prodest?!” Cui ii foloseste teama indusa in mod eronat si atat de pagubitor?! Sa fiti siguri, dragi cititori, ca la capatul celealalt al “firulului” cineva isi freaca mainile bucuros, cu privirile la fisicurile de bani care se strang de pe urma naivilor si credulilor. Creduli ce platesc bani grei parca intr-o placere mazochista de a fi bagati in sperieti de smecherii care stiu sa invarteasca, precum scamatorii, notiuni ca aliment, nutrient, genetica, aditiv, organic, conservant…

 Nu vreau sa inchei inainte de a raspunde la intrebarea “in alimente sunt sau nu toxine?!”. Da, alimentele contin toxine si astfel, evident, si alimentul poate fi toxic. Este vorba de toxine naturale, cum sunt cele din ciupercile otravitoare, de solanina din cartofii incoltiti, de amigdalina din samburii de caise si migdale, de toxinele din unii pesti, de micotoxinele produse de mucegaiuri, etc. Pot fi si toxine care au rezultat din actiunea unor enzime proprii alimentului, ce se activeaza in procesul de alterare, astfel rezultand cadaverina, putresceina, histamina(in procesele de putrefactie). Si in fine pot fi toxine datorate contaminarii microbiene a alimentelor, toxine produse de microbi(toxina holerica,botulinica, stafilococica, etc). Respectarea unor reguli elementare de igiena, selectia atenta a alimentelor si respectarea de catre producator a regulilor in vigoare in domeniu sunt principalele mijloace prin care ne putem feri de alimentele toxice. Cat despre restul…sa-i multumim lui Dumnezeu pentru painea cea de toate zilele, si daca o fi si o bucatica de branza si o rosie langa ea, cu atat mai bine…Dramele alimentare , regizate in studiouri si difuzate pe ecrane, au tot atata in comun cu adevarul, pe cat are un balaur, cu o micuta salamandra…

Etichete:

aditivi, alimente, conservanti, modificat genetic, toxine

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea
Privită adesea cu scepticism – nu este o legumă preferată de prea multe persoane, sfecl..

09.04.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Cele mai sănătoase fructe din lume

05.04.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Stii cate beneficii se ascund in naut?

02.04.2021

tonica
nutritie sanatoasa
Alternative la paste: idei creative cu legume spiralate

31.03.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Mit: gălbenușul nu este sănătos!

30.03.2021

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Indicele glicemic al fructelor si legumelor de primavara

28.03.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Laptele - beneficii și limitări în consumul la diverse vârste

28.03.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1018628
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 334391
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 339599
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 286341
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 144819

Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sport Noutati Reviste Editorial

Recomandări din alte categorii

Exerciții fizice acasă pentru talie subțire
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”
(P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?
O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor
Retete de sanatate de la Naturalis
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne