Alimentatia in caz de lipsa de calciu

Timp estimat de citire2 minute, 39 secunde

Calciul este cel mai abundent element mineral din organismul uman. El constituie circa 1,5-2% din greutatea corporala si 39% din totalitatea elementelor minerale din organism. Calciul este un constituent de baza al oaselor si dintilor si mai este necesar pentru ca inima si muschii sa functioneze in mod corespunzator. Iata care sunt cauzele lipsei de calciu si cum poti remedia acest lucru prin alimentatie.

Hipocalcemia (lipsa de calciu) reprezinta scaderea concentratiei de calciu total sub 8,8 mg/dl si a calciului ionic (fractiunea din calciu raspunzatoare de efectele biologice ale acestuia) sub 4 mg/dl.

Care sunt cauzele hipocalcemiei?

Multe persoane au un risc crescut de deficit de calciu pe masura ce imbatranesc. Aceasta deficienta poate fi cauzata de mai multor factori, printre care:

  • aportul redus de calciu pe o perioada lunga de timp, in special in copilarie;
  • medicamente care pot scadea absorbtia de calciu;
  • intoleranta la alimente bogate in calciu;
  • modificari hormonale, in special la femei;
  • anumiti factori genetici.

Este important sa se asigure aportul adecvat de calciu la toate varstele.

Grupa de varsta Doza zilnica recomandata
Copii, 9-18 ani 1,300 mg
Copii, 4-8 ani 1,000 mg
Copii, 1-3 ani 700 mg
Copii, 7-12 luni 260 mg
Copii, 0-6 luni 200 mg

 

Grupa de varsta Doza zilnica recomandata
19-50 ani (Femei/Barbati) 1,000 mg
51+ ani (Femei) 1,200 mg
51+ ani (Barbati) 1,000 mg
71+ ani (Barbati) 1,200 mg

 

Este necesar ca femeile sa creasca aportul de calciu mai devreme, comparativ cu barbatii, incepand cu varsta a doua. Respectarea necesarului zilnic de calciu este deosebit de importanta pe masura ce o femeie se apropie de instalarea menopauzei. In timpul menopauzei este de asemenea necesar ca femeile sa creasca aportul de calciu pentru a reduce riscul de osteoporoza si hipocalcemie.

Hipoparatiroidismul poate cauza deficit de calciu. Persoanele cu aceasta afectiune nu produc o cantitate suficienta de hormon paratiroidian, hormon care controleaza nivelul de calciu din sange.

Cauzele suplimentare ale lipsei de calciu includ:

  • malnutritia
  • malabsorbtia
  • deficitul de vitamina D
  • pancreatita
  • hipomagneziemia
  • insuficienta renala cronica

Care sunt simptomele hipocalcemiei?

Semnele si simptomele hipocalcemiei se pot dezvolta acut sau cronic si pot pune viata in pericol.

Manifestari neuromusculare:

  • Crampe musculare – ce afecteaza in special musculatura spatelui si a gambelor;
  • Dificultati la inghitire;
  • Amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor, picioarelor si fetei;

Manifestari neurologice:

  • Modificari ale dispozitiei, cum ar fi anxietatea, depresia sau iritabilitatea;
  • Oboseala;
  • Confuzia sau pierderea memoriei.

Manifestari cardiace:

  • Aritmii;
  • Hipotensiune;
  • Insuficienta cardiaca congestiva.

Manifestari cutanate:

  • Piele uscata;
  • Par aspru;
  • Unghii fragile;
  • Dentitie deficitara.

Ce alimente furnizeaza calciu?

Cantitatile recomandate de calciu se pot obtine consumand o varietate de alimente, precum:

  • Laptele, iaurtul si branza – principalele surse alimentare de calciu;
  • Legumele cu frunze verzi, precum broccoli, varza, spanacul, stevia, prazul, salata verde, andivele;
  • Pestele cu oase moi, cum ar fi conservele de sardine sau somon;
  • Calciul este adaugat in unele cereale pentru micul dejun, sucuri de fructe, bauturi din soia si orez sau tofu. Pentru a afla daca aceste alimente contin calciu, verificati etichetele produsului.

Continut de Ca al unor alimente/100 g

            Aliment                                     mg calciu/100 g produs

  • Lapte praf                                       912-1300
  • Branza de burduf                          922
  • Cascaval                                          720-750
  • Telemea de oaie                            388
  • Sardine in conserva                     382
  • Tofu                                                201-350
  • Branza de vaci                              164
  • Iaurt                                               150
  • Frunze de patrunjel                    138
  • Lapte de vaca                               125
  • Kefir                                               113
  • Praz                                                59
  • Andive                                           52
  • Brocoli                                          47
  • Varza                                            40
  • Salata verde                                36

Iulia Stan

Nutritionist-dietetician

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate