Alexandru Arsinel aduce zambetul pe chipul romanilor de mai bine de 50 de ani
Noi, romanii, avem nevoie sa radem chiar si in cele mai grele momente, de aceea il iubim pe Alexandru Arsinel. De mai bine de 50 de ani, Alexandru Arsinel este prezent in casele si in sufletele noastre si reuseste sa smulga zambete bunicilor, parintilor nostri, noua si, speram, si generatiilor ce ne vor urma. Arsinel in sine este o pagina esentiala a comediei romanesti si a istoriei teatrului nostru.
20.09.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 35 secundeIn cartea sa autobiografica, publicata in 2013 la Editura All, Alexandru Arsinel raspunde unei intrebari ce macina multi dintre actorii aspiranti: este mai dificil de jucat comedia sau drama? Alexandru Arsinel noteaza: “Raspunsul meu a fost totdeauna: de departe, comedia. Pentru ca nu gasesti intotdeauna resursele care sa-ti dea inspiratia de a-i face pe oameni sa rada. Pentru ca mai toti oamenii vin cu o oarecare incarcatura negativa la teatru, mai toti au probleme, ca sa nu spun ca si interpretul, la randul lui, e om si are si el problemele lui. Or, ca sa te detasezi de lucrurile acestea si sa-ti creezi tie in primul rand starea de bine – pentru ca numai starea de bine poate sa declanseze zambetul – este mai greu.”
Alexandru Arsinel a locuit intr-o camara pentru a putea deveni actor de comedie
Dupa o copilarie petrecuta in comuna deja celebra acum, Dolhasca, Arsinel a intrat la Facultatea de Teatru din Bucuresti pentru a-si urma visul de a deveni actor. Insa conditiile pe care a fost nevoit sa le indure in capitala sunt greu de imaginat: a locuit intr-o camara de doar 2 metri lungime, fara caldura, ce i-a afectat grav sanatatea. In ciuda acestora, Alexandru Arsinel a perseverat, pana a reusit sa se angajeze la Teatrul de Revista Constantin Tanase.
In anul 1964, singurul teatru care organiza un concurs de ocupare a unui post de actor era Teatrul de Revista Constantin Tanase. Alexandru Arsinel a participat la concurs, unde a recitat poezia Cuiul a lui Arghezi, a cantat Ave Maria si a spus un banc, fiind acceptat imediat. Un membru din comisia de examinare, regretatul Nicolae Frunzetti, a trecut pe fisa de examinare “excelent”. Acesta a fost momentul in care Alexandru Arsinel a inceput sa urce panta abrupta catre sufletele romanilor, prin comedie.
Alexandru Arsinel, comediantul preferat al romanilor
Anii au trecut, iar munca asidua a lui Alexandru Arsinel l-a propulsat rapid in topul actorilor de comedie preferati ai romanilor. A fost distins cu numeroase premii de-a lungul carierei, individual sau alaturi de Stela Popescu, inclusiv cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revista in 2002 si cu Ordinul “Meritul Cultural” in anul 2004. Atat pe scena, cat si pe micile ecrane, Alexandru Arsinel ne-a facut sa radem si sa ne bucuram de cateva clipe frumoase, ce ne-au facut sa uitam putin de cotidianul adesea sumbru. Incepand cu filmul “Ana si hotul” din 1981, “Anotimpul iubirii” din 1986, “Paradisul in direct” (1994) pana la “Cuscrele”(2005) si multe alte filme si piese de teatru de succes, Alexandru Arsinel este o prezenta constanta, iubita si familiara in casele si sufletele a milioane de romani.
Valentina Anghel
STUDIU: Renunțarea la fumat chiar și la 75 de ani crește speranța de viață
10.10.2024
Catena, sponsor al turneelor Concord Iaşi Open ATP Challenger 100 şi UniCredit Iaşi Open WTA 250
11.07.2024