Ai slabit? Mentine-ti noua greutate!
Multi cred ca partea cea mai grea a unei cure de slabire este scaderea in greutate. Aceasta este insa doar jumatate dr drum, primul pas, prin care ti-ai dovedit ca poti sa reusesti. Urmeaza insa pasul 2 – mentinerea greutatii obtinute, o provocare serioasa pe care nu iti permiti sa o pierzi. Statisticile spun ca doar o persoana din 20 isi mentine greutatea dupa un regim de slabire. Nu e prea incurajatoar. Totusi, urmand sfaturile noastre, cu vointa si determinare, iti va fi mai usor sa iti pastrezi greutatea si sa imbunatatesti statisticile.
01.12.2008
Timp estimat de citire:
3 minute, 24 secundeMentinerea inseamna schimbarea permanenta a stilului de viata, un angajament pe termen lung, adoptarea unei noi atitudini fata de propria persoana si daruirea totala unui nou mod de a trai. Dieta din timpul perioadei de mentinere trebuie sa fie similara cu cea din timpul curei de slabire. Principala greseala, frecventa din pacate, este reluarea alimentatiei hipercalorice. Evita alimentele capcana; nici macar nu le tine in preajma. Mai devreme sau mai tarziu te vor tenta.
Pastreaza echilibrul: aport alimentar – activitate fizica
Creste constant aportul zilnic cu cate 25-50 calorii, pana vei gasi un echilibru confortabil intre a nu pierde si a nu castiga in greutate (monitorizeaza permanent, cantarindu-te). Pentru a mentine o greutate sanatoasa este intotdeauna important sa tii cont de cantitatea de calorii ingerata zilnic, raportata la cea consumata. Intre cele doua trebuie sa fie un echilibru. Astfel, nu renunta la exercitiile fizice zilnice. Fa din acestea o parte indispensabila a rutinei tale si programeaza-ti mereu timpul pentru ele – cel putin 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pe zi, 5 zile pe saptamana, sub orice forma (inot, mers pe jos, plimbari cu bicicleta etc.).
Urmeaza principiul putin si des
Nu te abate de la obiectivele tale in timpul weekendurilor sau sarbatorilor. Ai grija la sare si zahar. Nu uita sa te hidratezi cu cat mai multe lichide – apa plata, ceaiuri, sucuri de fructe naturale. Urmeaza principiul alimentatiei sanatoase: putin si des. Manaca incet si mai ales cand iti e foame. Tine minte ca dureaza aproximativ 15 min. pana semnalele de satietate ajung de la stomac la creier. Invata sa faci fata diverselor probleme fara sa te bazezi pe mancare. La nevoie, cauta consiliere profesionala pentru un succes pe termen lung. Cauta suport moral din partea familiei, prietenilor, persoanelor care te incurajeaza in ceea ce ti-ai propus.
Concentreaza-te asupra starii de sanatate. Analizeaza in permanenta cum te simti si cata energie ai. Continua sau incepe un jurnal de dieta in care sa-ti notezi caloriile ingerate (cantitate, sursa), exercitiile efectuate, sentimentele, greutatea. Acest lucru te poate ajuta sa intelegi mai bine ce trebuie sa mananci.
Mai multe fructe
Se recomanda cel putin 5 portii de fructe si legume in fiecare zi. Incearca sa inlocuiesti cu fructe si legume alimentele mai calorice si mai putin hranitoare, cum ar fi snacks-uri, cookies, sticks-uri, chips-uri. Nu renunta la alimentele bogate in fibre (cereale integrale, legume, fructe, leguminoase) – fibrele pot induce mai repede starea de satietate, cu calorii mai putine, prin capacitatea crescuta de absorbtie a apei si cresterea volumului alimentelor ingerate. Niciodata nu sari peste micul dejun si nu lasa sa treaca mai mult de 5 ore intre mese, pentru ca vei manca mai mult la masa principala. Gustarile sanatoase hipocalorice te pot ajuta in acest sens. Pe cat posibil consuma alimente preparate in casa. Vei avea un control mai bun asupra calitatii.
Odihna, o conditie importanta
Somnul este foarte important in controlul apetitului, confera energie pentru exercitiile fizice si planificarea meselor. Un studiu desfasurat in cadrul Universitatii din Chicago a demonstrat ca doar cateva nopti nedormite sunt suficiente pentru a scadea nivelul leptinei cu 18%. Leptina este un hormon secretat de celulele adipoase, responsabil cu inducerea senzatiei de satietate. Mai mult decat atat, s-a constatat cresterea secretiei de grelina (hormon secretat de mucoasa gastrica, responsabil de cresterea apetitului) cu pana la 30%. Aceste schimbari au determinat si o crestere a apetitului pentru produse ca prajituri, chipsuri si paine cu pana la 45%.
Urmand toate aceste sfaturi, mentinerea greutatii obtinute in urma curei de slabire nu va mai fi o problema.
Medic diabet, nutritie si boli metabolice
Dieta Keto de 21 de zile - reguli, cât poți slăbi, întrebări și răspunsuri
06.09.2024