Adevarul despre alimentele degresate
Cu scopul de a pierde cat mai multe kilograme, oamenii consuma frecvent produse degresate. Companiile producatoare de alimente au vazut in acest lucru o oportunitate excelenta de marketing si au reinventat o mare parte dintre produse in varianta degresata (cu un continut scazut de grasime sau deloc). Ceea ce nu se stie e ca aceasta metoda de degresare presupune de multe ori cresterea continutului de sare, de zaharuri sau adaugarea unor E-uri pentru a compensa lipsa gustului sau a texturii.
03.03.2014
Timp estimat de citire:
2 minute, 31 secundeAfla cum poti integra cu succes in dieta alimentele degresate!
Studii facute in America au aratat beneficii ale acestor produse doar pentru unii indivizi, pe cand, la nivel national, greutatea americanilor de rand a ramas la fel sau a crescut. Desi se consuma produse degresate, obezitatea este o problema tot mai grava cu fiecare an.
De ce scaderea grasimilor din dieta nu a avut rezultatele asteptate?
Cercetarea amanuntita (facuta la universitatea Harvard) a aratat ca suma totata a grasimilor din alimentatie nu este legata de boli sau de greutate. Ceea ce conteaza este tipul grasimilor si totalul de calorii din alimentatie. Grasimile rele, adica trans si saturate (grasimi de origine animala), cresc riscul bolilor cardiovasculare. Grasimile bune, adica mononesaturate si polinesaturate (grasimi de origine vegetala-ulei de masline, masline, avocado, somon, nuci si seminte, unt de arahide) produc efectul invers: protejeaza inima.
Grasimile bune din alimentatie
O problema cu dietele fara grasimi e ca majoritatea inceteaza sa mai consume grasimi bune odata cu cele rele. O alta problema e ca prin renuntarea la produsele ce contin grasimi, se trece la consumul unor cantitati mult mai mari de alimente bogate in carbohidrati rafinati (paine alba, orez alb, cartofi, bauturi carbogazoase). Corpul digera acesti carbohidrati rapid, cauzand cresterea glicemiei. In timp, acestea pot creste riscul bolilor cardiovasculare la fel ca si consumul de grasimi saturate.
Evitati lactatele degresate in alimentatia copiilor
Este important ca lactatele degresate sa nu le fie administrate copiilor. Din cauza continutului scazut de grasimi, acestea nu ofera o satietate de durata si astfel foamea se instaleaza mult mai repede decat daca ar fi mancat varianta integrala. In timp, copiii ajung sa consume mai multe calorii decat ar fi indicat si astfel poate aparea obeziteta.
In cadrul unui studiu realizat de o echipa de medici pediatri de la Scoala de Medicina de pe langa Universitatea din Virginia, au fost chestionati circa 11.000 de parinti cu privire la sortimentul de lapte administrat copiilor in varsta de doi ani: lapte integral cu 3% pana la 6% grasimi sau degresat (1-2%) ori de soia.
Copiii au fost cantariti la varsta de doi ani, la inceputul experimentului, si inca o data la patru ani. S-a constatat ca printre cei care consumau lapte degresat la varsta de doi ani 14% erau supraponderali, iar la varsta de patru ani, 16%. In general, in 57% din cazuri, micutii din aceasta categorie au luat kilograme in exces dupa doi ani de experiment.
In concluzie, se recomandarea este sa inlocuiti grasimile rele (saturate, trans) cu cele bune (mononesaturate, polinesaturate) si nu sa le inlaturam total din alimentatie.
Iulia Hadarean
Nutritionist-dietetician
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024