Adevarat sau fals… despre alimente
Caldura sufocanta a verii te determina sa vrei sa te racoresti cu orice pret. Berea, inghetata, iesirile la gratar sunt solutiile cele mai la indemana, agreate de majoritatea. Sunt ele solutii adevarate… sau false?
12.12.2011
4400


Timp estimat de citire:
2 minute, 8 secundePe timp de vara o bere te racoreste cel mai bine.
FALS
Berea este o bautura alcoolica obtinuta din patru produse naturale: drojdie de bere, malt, hamei si apa. Are aproximativ 5% alcool, iar cea denumita „bere fara alcool” are intre 0 si 0,5% alcool. In timpul verii, toti cautam sa ne racorim cu ajutorul bauturilor reci, pentru multi berea rece fiind cea mai “racoritoare“ bautura. Este o impresie falsa, de moment, pentru ca berea, prin continutul alcoolic, determina, la fel ca orice alta bautura cu alcool, vasodilatatie si creste temperatura corpului. Cele mai indicate bauturi pe timpul verii sunt cele non-alcoolice si cu continut scazut in zahar (glucidele au o actiune dinamica specifica ce creste cu 6% temperatura corpului).
Inghetata are foarte multe calorii.
FALS
Inghetata simpla, fara adaos de frisca si fara cornet nu are foarte multe calorii. In timpul verii este un desert delicios, racoritor si, in realitate, cu destul de putine calorii, de aceea este de preferat cand alegi desertul. Valori nutritive pentru inghetata la 100 g: 164 calorii, 2,2 g proteine, 4,5 g lipide, 27,8 g glucide. Aceste valori variaza, dar in limite foarte mici: de exemplu, o inghetata de fructe are 138 calorii.
Carnea gatita pe gratarul cu carbune e mai sanatoasa decat cea gatita in cuptor.
FALS
Carnea gatita pe gratar este intr-adevar gatita fara ulei si se presupune ca este mai sanatoasa pentru ca nu are grasimi. Carnea gatita in cuptor, fiind gatita cu ulei, are mai multe calorii si un continut suplimentar de lipide (grasimi).Care este mai sanatoasa? La prima vedere carnea gatita la gratar, pentru ca nu creste nivelul colesterolului in sange. Vestea proasta este ca, gatita pe gratar, carnea sufera un proces de ardere incompleta si rezulta hidrocarburi aromatice policiclice care au potential carcinogen (implicate ca factori favorizanti in aparitia cancerului gastric).
De retinut insa ca si prajirea repetata in acelasi ulei sau untura duce la descompunerea acestora si rezulta aceleasi hidrocarburi carcinogene.
Dupa efort fizic intens in caldura nu se recomanda energizantele.
ADEVARAT
Exista teoria conform careia dupa efort fizic intens este bine sa consumi energizante pentru a te revigora. Energizantul, prin continutul in taurina si cofeina revigoreaza organismul, insa nu trebuie sa confunzi revigorarea cu rehidratarea. Energizantul nu rehidrateaza, si din acest motiv trebuie sa consumi mai multa apa sau bauturi de rehidratare care contin glucoza si refac rezervele de energie.
medic medicina sportiva
bara_laura@yahoo.com

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
09.03.2023

Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare
07.03.2023