Adevărat sau fals despre alimente
Fiecare dintre noi avem cel puțin o incertitudine cu privire la alimentație. Diversitatea sortimentelor din supermarketuri poate fi deseori dezarmantă: Care este cel mai bun? Care îngrașă cel mai puțin? Conține conservanți? Sunt doar câteva dintre dilemele cumpărătorului de rând aflat în labirintul unui hipermarket. Continuăm, luna aceasta, excursul nostru în căutarea adevărului… despre alimente.
21.09.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeLegumele congelate conțin mai puține vitamine decât cele proaspete.
Fals
Cantitatea de vitamine din legumele congelate este asemănătoare cu cea din legumele proaspete (chiar superioară). Aceasta pentru că vitaminele din legume sunt fragile și, în parte, sunt distruse de lumină și depozitarea în aer liber. Procesul de congelare păstrează calitățile nutriționale ale legumelor pentru că acestea sunt rapid tratate (culese, curățate, spălate) și înghețate. Legumele din piață sau de pe rafturile magazinelor pot pierde o parte din vitaminele lor între momentul recoltei și punerea lor în vânzare. De asemenea, dacă legumele congelate vor fi fierte, vor pierde din vitamine.
Zahărul brun este mai sărac în calorii decât zahărul alb.
Fals
Zahărul pe care îl consumăm provine fie din trestia de zahăr, fie din sfecla de zahăr. Pentru obținerea zahărului alb, trestia sau sfecla sunt prelucrate pentru extragerea sucului. Acesta va conține 85% apă, 15% zahăr și de la 1 la 3% impurități. Suferă mai multe tratamente (filtrare, evaporare, fierbere), până la faza finală de rafinare, care permite obținerea zahărului alb. Zahărul brun suferă exact aceleași tratamente, dar este mai puțin rafinat la final și conține câteva mici impurități, ceea ce explică culoarea sa. În 100 de grame de zahăr alb se găsesc 99,6 grame zaharoza, iar în 100 grame de zahăr brun – 99,1 grame zaharoza. Deci, diferența conținutului în zaharoza este infimă, în concluzie, și numărul de calorii este aproximativ egal.
Consumul de bere cauzează apariția burții.
Fals
Multă lume consideră burta o consecință a consumului de bere. Dar, după cercetările în domeniu, nu s-a dovedit a fi decât un mit. Ultimele studii au demonstrat că această băutură, consumată moderat, (500 ml de bere pe zi – adică o sticlă sau două pahare mari) nu modifică greutatea. Efectiv jumătate de sticlă de bere va aduce un aport caloric de doar 100 calorii. Ceea ce îi face pe băutorii de bere să se îngrașe este, de fapt, regimul alimentar pe care îl urmează, în general consumul de bere fiind asociat cu consumul de alune, chips-uri, sărățele, cartofi prăjiți, cârnăciori de bere etc. Dispoziția grăsimii la nivelul abdomenului are și ea o explicație – de regulă, cei care sunt mari consumatori de bere sunt bărbații, a căror dispoziție a grăsimii este, în principal, la nivelul părții superioare a corpului, ei putând dezvolta așa-numită obezitate androida.
Vitaminele din fructe și legume sunt calitativ superioare celor sintetizate.
Adevărat
Vitaminele din pastile sunt într-adevăr mult mai ușor de administrat și, pentru că se cunosc cantitățile exacte, se poate lua doza dorită. Însă, multe dintre aceste comprimate conțin vitamine de sinteză, care au o calitate inferioară celor naturale pe care le găsim în fructe și legume. Vestea bună este că nu toate aceste vitamine din suplimentele alimentare sunt de sinteză, dar, în orice caz, este mult mai bine să învățați să mâncați multe fructe și legume pentru a asimila cât mai mult din vitaminele naturale pe care acestea le conțin.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024