Adevarat sau fals despre alimente
Fiecare dintre noi avem cel putin o incertitudine cu privire la alimentatie. Diversitatea sortimentelor din supermarketuri poate fi deseori dezarmanta: Care este cel mai bun? Care ingrasa cel mai putin? Contine conservanti? Sunt doar cateva dintre dilemele cumparatorului de rand aflat in labirintul unui hipermarket. Continuam, luna aceasta, excursul nostru in cautarea adevarului… despre alimente.Legumele congelate contin mai putine vitamine decat cele proaspete. Fals
Cantitatea de vitamine din legumele congelate este asemanatoare cu cea din legumele proaspete (chiar superioara). Aceasta pentru ca vitaminele din legume sunt fragile si, in parte, sunt distruse de lumina si depozitarea in aer liber. Procesul de congelare pastreaza calitatile nutritionale ale legumelor pentru ca acestea sunt rapid tratate (culese, curatate, spalate) si inghetate. Legumele din piata sau de pe rafturile magazinelor pot pierde o parte din vitaminele lor intre momentul recoltei si punerea lor in vanzare. De asemenea, daca legumele congelate vor fi fierte, vor pierde din vitamine.
Zaharul brun este mai sarac in calorii decat zaharul alb. Fals
Zaharul pe care il consumam provine fie din trestia de zahar, fie din sfecla de zahar. Pentru obtinerea zaharului alb, trestia sau sfecla sunt prelucrate pentru extragerea sucului. Acesta va contine 85% apa, 15% zahar si de la 1 la 3% impuritati. Sufera mai multe tratamente (filtrare, evaporare, fierbere), pana la faza finala de rafinare, care permite obtinerea zaharului alb. Zaharul brun sufera exact aceleasi tratamente, dar este mai putin rafinat la final si contine cateva mici impuritati, ceea ce explica culoarea sa. In 100 de grame de zahar alb se gasesc 99,6 grame zaharoza, iar in 100 grame de zahar brun - 99,1 grame zaharoza. Deci, diferenta continutului in zaharoza este infima, in concluzie, si numarul de calorii este aproximativ egal.
Consumul de bere cauzeaza aparitia burtii. Fals
Multa lume considera burta o consecinta a consumului de bere. Dar, dupa cercetarile in domeniu, nu s-a dovedit a fi decat un mit. Ultimele studii au demonstrat ca aceasta bautura, consumata moderat, (500 ml de bere pe zi - adica o sticla sau doua pahare mari) nu modifica greutatea. Efectiv jumatate de sticla de bere va aduce un aport caloric de doar 100 calorii. Ceea ce ii face pe bautorii de bere sa se ingrase este, de fapt, regimul alimentar pe care il urmeaza, in general consumul de bere fiind asociat cu consumul de alune, chips-uri, saratele, cartofi prajiti, carnaciori de bere etc. Dispozitia grasimii la nivelul abdomenului are si ea o explicatie - de regula, cei care sunt mari consumatori de bere sunt barbatii, a caror dispozitie a grasimii este, in principal, la nivelul partii superioare a corpului, ei putand dezvolta asa-numita obezitate androida.
01.03.2008
1571

Timp estimat de citire:
2 minute, 40 secundeVitaminele din fructe si legume sunt calitativ superioare celor sintetizate. Adevarat
Vitaminele din pastile sunt intr-adevar mult mai usor de administrat si, pentru ca se cunosc cantitatile exacte, se poate lua doza dorita. Insa, multe dintre aceste comprimate contin vitamine de sinteza, care au o calitate inferioara celor naturale pe care le gasim in fructe si legume. Vestea buna este ca nu toate aceste vitamine din suplimentele alimentare sunt de sinteza, dar, in orice caz, este mult mai bine sa invatati sa mancati multe fructe si legume pentru a asimila cat mai mult din vitaminele naturale pe care acestea le contin.

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021