Acizii grași Omega-3 – de ce sunt importanți
Acizii grași Omega-3 sunt un grup de acizi grași polinesaturați, importanți pentru diferite funcții ale corpului, incluzand structura și funcția membranei celulare, precum și producerea de molecule de semnalizare numite eicosanoide, care au roluri în sistemele imunitar, cardiovascular și nervos.
31.05.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 39 secundeCele două tipuri principale de acizi grași sunt:
- grăsimile saturate – cunoscute drept grăsimi „rele” sau „nesănătoase” deoarece cresc riscul de apariție a anumitor boli, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral
- grăsimile nesaturate, care se descompun în grăsimi polinesaturate și grăsimi mononesaturate,sunt considerate grăsimi „bune” sau „sănătoase”, deoarece susțin sănătatea inimii atunci când sunt utilizate cu moderație.
Acizii Omega-3, ca formă de grăsimi polinesaturate, sunt alternative mai sănătoase la grăsimile saturate din dieta noastră
Rolul acizilor Omega-3 este de a structura și susțin interacțiunile dintre celule. Deși sunt importanți pentru toate celulele organismului, niveluri ridicate de acizi Omega-3 sunt concentrate în celulele din ochi și creier. De asemenea, susțin sănătatea aparatului cardiovascular și a sistemului endocrin.
Câte tipuri de acizi Omega 3 există?
- EPA (acidul eicosatetraenoic) este un acid gras Omega-3 marin care se găsește în peștele gras și în alte fructe de mare. Acizii grași EPA ajută la scăderea nivelului de trigliceride din sânge, prevenind înfundarea vaselor de sânge și agregarea trombocitelor, care sunt toți factori de risc pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.
- DHA (acidul docosahexaenoic) este un acid gras Omega-3 marin care se găsește, de asemenea, în peștele gras și alte fructe de mare. Acizii grași DHA joacă un rol vital în dezvoltarea creierului și a ochilor și ajută la întărirea și prevenirea deteriorarii memoriei, precum și la funcționarea eficientă a sistemului vizual. Este esențială și pentru sistemul cardiovascular.
- ALA (acidul alfa-linolenic) – este un acid gras esențial, ceea ce înseamnă că organismul nostru nu îl poate produce, așa că trebuie să îl obținem din alimentele și băuturile pe care le consumăm. Este o sursă vegetală de acizi grași Omega-3 și se găsește în concentrații mari în semințele de in, rapiță, nuci și soia. Organismul poate converti o cantitate mică de ALA din dietă în EPA și DHA. Cu toate acestea, acest proces produce o cantitate minusculă de EPA și DHA, insuficiente pentru a satisface nevoile zilnice. Prin urmare, sursele alimentare de EPA și DHA, cum ar fi peștele, sunt esențiale.
Surse de acizi grași Omega-3
Omega-3 se găsesc în mod natural în unele alimente, iar în altele sunt adăugați:
- Pește și alte fructe de mare (în special pește gras de apă rece, cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele)
- Nuci și semințe (cum ar fi semințe de in, semințe de chia și nuci)
- Uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de semințe de in, uleiul de soia și uleiul de canola)
- Alimente îmbogățite (cum ar fi anumite mărci de ouă, iaurt, sucuri, lapte, băuturi din soia și formule pentru sugari)
Beneficiile acizilor grași Omega-3:
- Boala cardiovasculară – consumul de pește gras și alte tipuri de fructe de mare, ca parte a unui model de alimentație sănătoasă, poatet ajuta la menținerea unei inimi sănătoase și la protejarea împotriva probleme cardiace. Obținerea mai multor acizi de tip EPA și DHA din alimente sau suplimente alimentare scade nivelul de trigliceride.
- Sănătatea și dezvoltarea sugarului – În timpul sarcinii și alăptării, consumul de de pește și alte fructe de mare poate îmbunătăți sănătatea bebelușului. Este important însă să alegeți pești care au un conținut mai mare de EPA și DHA și conținut minim de mercur. Exemple sunt somonul, heringul, sardinele și păstrăvul. Laptele matern conține DHA, iar majoritatea formulelor comerciale pentru sugari conțin și DHA.
- Prevenirea cancerului – anumite studii sugerează că persoanele care primesc mai mulți omega-3 din alimente și suplimente alimentare pot avea un risc mai mic de cancer de sân și de cancer colorectal.
- Boala Alzheimer, demența și funcția cognitivă – unele cercetări arată că persoanele care consumă mai mulți omega-3 din alimente, cum ar fi peștele, pot avea un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer, demența și alte probleme legate de funcția cognitivă.
- Degenerescența maculară legată de vârstă – degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o cauză majoră a pierderii vederii în randul adulților în vârstă. Studiile sugerează că persoanele care primesc cantități mai mari de omega-3 din alimentele pe care le consumă pot avea un risc mai mic de a dezvolta DMLV. Cu toate acestea, odată ce o persoană e diagnosticată DMLV, administrarea de suplimente de omega-3 nu împiedică boala să se agraveze și nici nu încetinește pierderea vederii.
- Boala ochilor uscați – Boala ochilor uscați apare atunci când lacrimile nu oferă suficientă umiditate, provocând disconfort ocular și probleme de vedere.
- Artrita reumatoida – provoacă durere cronică, umflături, rigiditate și pierderea funcției articulațiilor. Studiile au arătat că administrarea de suplimente de omega-3 poate ajuta la gestionarea AR atunci când sunt luate împreună cu medicamente standard pentru AR și alte tratamente.
Alimentația potrivită pentru o digestie sănătoasă
26.09.2024