5 rețete sănătoase cu cușcuș
Deși nu sunt specifice bucătăriei tradiționale românești și au ajuns aici relativ târziu, rețetele cu cușcuș au fost rapid adoptate și au devenit în scurt timp foarte populare. Cușcuș este un ingredient provenit din zona Africii de Nord și a Orientului Mijlociu unde constituie un element de bază al felurilor de mâncare specifice țărilor din această regiune.
10.10.2023
Timp estimat de citire:
6 minute, 36 secundeDincolo de faptul că se prepară ușor, rețetele cu cușcuș sunt și foarte sănătoase, pentru că acest ingredient conține carbohidrați complecși, proteine, minerale și fibre alimentare. Datorită conținutului lor nutrițional, rețetele cu cușcuș pot fi incluse și în dietele pentru slăbire, având un aport caloric scăzut și fiind lipsite de grăsimi saturate.
Ce este cușcușul?
Vorbim de un produs pe bază de cereale care, în mod tradițional, era preparat din grăunțele mei, însă ulterior a început să fie obținut și din boabe de grâu sau orz. Cerealele sunt umezite, apoi se zdrobesc și se amestecă până când se formează mici pelete de formă rotundă. Se adaugă și puțină făină pentru ca acestea să nu se lipească între ele, după care se lasă la uscat. Astfel se obține ingredientul principal pentru rețetele cu cușcuș care, pentru a putea fi preparat, se lasă la înmuiat câteva minute în apă clocotită, sau se așează într-o strecurătoare deasupra unui vas pus la fiert, pentru a fi expus la aburi.
În continuare îți prezentăm 5 sugestii de rețete cu cușcuș pe care le poți prepara fără efort și într-un timp scurt.
Rețetă cu cușcuș și fasole roșie
Pentru această rețetă cu cușcuș ai nevoie de:
- O cană de cușcuș;
- Două linguri de oțet;
- 4 linguri de ulei de măsline;
- 300 de grame de fasole roșie fiartă;
- O ceapă;
- O linguriță de muștar;
- Sare, piper, mărar, ptrunjel – după gust.
Mai întâi ceapa se toacă mărunt, după care se amestecă bine cu 3 linguri de ulei de măsline, oțetul, muștarul, sarea și piperul, obținându-se astfel un dressing pentru rețeta cu cușcuș.
Apoi, cușcușul se pune la călit 3 minute într-o tigaie, cu uleiul rămas, după care se adaugă o cană de apă și puțină sare. Când apa dă în clocot, se mai lasă la foc mic 5 minute, apoi se adaugă fasolea, se acoperă cu un capac și se mai lasă la foc 3 minute.
Conținutul tigăii se trece prin strecurătoare pentru a elimina apa rămasă, după care se adaugă peste dressing și se amestecă bine. Ultimul pas spre finalizarea acestei rețete cu cușcuș constă în adăugarea mărarului și pătrunjelului, care se toacă mărunt în prealabil.
Rețetă cu cușcuș și migdale
Lista de ingrediente pentru această rețetă cu cușcuș include:
- Două căni de cușcuș;
- Alte două căni de apă;
- Două linguri de ulei de măsline;
- 5 căței de usturoi;
- 100 de grame de migdale zdrobite;
- Pătrunjel;
- Sare, după gust.
Prepararea rețetei cu cușcuș începe cu pisarea usturoiului, în timp ce uleiul de măsline se lasă la încins într-o tigaie. Se adaugă apoi usturoiul pisat și migdalele, care se lasă la călit cam 2-3 minute. După aceea, se toarnă în tigaie apa și se lasă pe foc până dă în clocot. În acel moment se adaugă cușcușul și sarea, se acoperă vasul cu un capac și se ia de pe foc, lăsându-l așa 5 minute. După aceea, se adaugă pătrunjelul tocat, se amestecă bine, iar rețeta cu cușcuș este gata.
Rețetă cu cușcuș și ciuperci
Aceasta este o altă rețetă cu cușcuș sănătoasă și ușor de preparat, pentru care ai nevoie doar de:
- O cană de cușcuș;
- O ceapă;
- Un ardei gras sau ardei kapia;
- 300 de grame de ciuperci;
- Două linguri de unt;
- Sare și piper, după gust.
Ceapa și ardeiul se taie mărunt, după care o lingură de unt se pune la topit într-o tigaie. Când untul s-a încins, se adaugă legumele împreună cu ciupercile spălate și curățate în prealabil. După ce s-au călit, se stinge focul, iar într-o altă tigaie se pune la topit restul de unt. De această dată se adaugă cușcușul, iar după ce începe să se rumenească ușor de adaugă 2-3 cești de apă, care se lasă la fiert până scade.
La final se adaugă amestecul de legume și ciuperci, se condimentează cu sare și piper și se amestecă bine, iar în acest mod ai adăugat în meniu o nouă rețetă cu cușcuș.
Rețetă cu cușcuș și mazăre
Această rețetă cu cușcuș este de inspirație marocană, dar o poți găti ușor și la tine în bucătărie pentru că ingredientele sunt ușor de procurat. Este vorba de:
- 200 de grame de cușcuș;
- 200 de mililitri de suc de roșii;
- 100 de grame de mazăre;
- 3-5 căței de usturoi;
- 3 linguri de ulei de măsline;
- O lingură de unt;
- Un morcov;
- Busuioc proaspăt sau uscat;
- Sare și piper, după gust.
Cușcușul se pune la călit cu o lingură de ulei, iar când începe să își schimbe culoarea se adaugă aproximativ o jumătate de litru de apă și se lasă la fiert.
Apoi, într-un alt vas se pune la încins restul de ulei, nu înainte de a tăia usturoiul și morcovul în bucățele mici (morcovul poate fi dat și pe răzătoare). Când uleiul este încins, se adaugă sucul de roșii, se amestecă bine, după care urmează mazărea, usturoiul și morcovul. Se mai pune puțină apă și se lasă pe foc până aceasta scade, urmărind în același timp și cușcușul pus la fiert în celălalt vas. După ce acesta a absorbit toată apa, se adaugă untul, se amestecă bine până se topește, apoi se pune deasupra amestecul de legume și suc de roșii. Se condimentează cu sare și piper, se pune și busuiocul, apoi vasul se lasă acoperit 15 minute.
Aceasta a fost cea de-a patra rețetă cu cușcuș pe care ți-o propunem, care este la fel de sănătoasă si delicioasă ca cele dinaintea ei.
Rețetă cu cușcuș și legume
Ultima rețetă cu cușcuș din lista noastră este un adevărat mix de vitamine, minerale, proteine și fibre care poate fi servită ca atare sau ca garnitură pentur feluri principale. Ingredientele necesare sunt:
- 200 de grame de cușcuș;
- 300 de mililitri de apă;
- O ceapă;
- Un ardei gras;
- Un ardei kapia;
- Un morcov;
- 2-3 linguri de mazăre;
- 2-3 linguri de porumb;
- 1-2 linguri de ulei de măsline;
- Sare și piper, după gust.
Legumele se curăță, se spală și se taie cubulețe, timp în care uleiul de măsline se pune la încins. Când toate legumele sunt tăiate, se pun la sotat în tigaia cu ulei încins, împreună cu mazărea și porumbul, iar când încep să se înmoaie, se adaugă cușcușul și cei 300 de mililitri de apă.
Vasul se lasă pe foc până când lichidul scade, iar în cazul în care cușcușul nu este suficient fiert la momentu lrespectiv, se mai poate adăuga pe parcurs o cană de apă.
Rețeta cu cușcuș este finalizată după ce ai adăugat sarea și piperul, ai amestecat bine și ai lăsat pentru câteva minute să se răcească.
Chiftele de legume la cuptor - rețete ușoare pentru un stil de viață sănătos
20.07.2024