Xylitolul si efectele sale benefice pentru sanatate
Xylitolul este un produs natural care se gaseste in concentratii mici in fibrele multor legume si fructe, iar in concentratii ceva mai mari in coceanul de porumb, in scoarta unor copaci, sau in cojile de nuci sau de alune. El a fost descoperit aproape simultan in Germania si Franta la sfarsitul secolului al XIX-lea, dar vreme de peste 60 de ani nu a avut nicio intrebuintare.
30.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeAfla mai multe despre xylitol, induclitorul sanatos pentru organism, ideal pentru diabetici.
Datorita continutului scazut in calorii (2.4 kcal, cu 40% mai putin decat zaharul), xylitolul are un efect pozitiv in mentinerea greutatii normale, putand fi utilizat ca indulcitor de catre pacientii diabetici, evident in cantitati rezonabile. In plus, indicele glicemic al xylitolului este extrem de scazut (aproximativ 7), comparativ cu cel al zaharului (care este de aproximativ 70-80) sau al glucozei (care este de 100).
Indicele glicemic reprezinta cresterea glicemiei (valoarea zaharului din sange) dupa administrarea unei cantitati fixe de produs ce contine o anumita cantiate de zaharuri. Datorita indexului glicemic scazut, la pacientii diabetici xylitolul are avantajul de a determina cresteri postprandiale (dupa masa) ale glicemiei mai mici, prin comparatie cu zaharul sau glucoza.
Beneficiile xylitolului sunt certe, acesta contribuind la un mai bun control al valorilor glicemice, ceea ce poate duce la scaderea riscului complicatiilor cronice ale diabetului zaharat. In plus, datorita continutului caloric mai redus, xylitolul poate avea efecte benefice la persoanele supraponderale, limitand cresterea excesiva in greutate si putand preveni evolutia acestora catre diabet zaharat. Acesta este motivul pentru care de cateva decenii s-au cautat solutii de obtinere a lui ca indulcitor natural si o alternativa a zaharului.
Spre deosebire de zahar care contine un numar mai mare de calorii (si in plus reprezinta un bun mediu de cultura a germenilor in cavitatea bucala favorizand aparitia cariilor dentare), xylitolul, este un zahar/alcool nefermentabil. In plus, el favorizeaza transportul calciului in saliva si remineralizarea smaltului dintilor, scazand frecventa cariilor dentare. De aceea, el a fost denumit si „un prieten” al dintelui si este utilizat in unele paste de dinti si unele produse (gume de mestecat, bomboane, ape si spray-uri de gura) care au un efect de protectie a dintelui.
De asemenea, prin rolul antibacterian, xylitolul aduce beneficii in afectiunile ORL (nas/gat/urechi), prevenind dezvoltarea bacteriilor si scazand riscul de otite. De aceea, el este folosit si in produse naturale de decongestie nazala, care pot ajuta la tratarea alergiilor (la polen, poluare), a rinitelor, a sinuzitelor etc.
Din punct de vedere gastronomic, principalul avantaj al Xylitolului, spre deosebire de alti indulcitori sintetici, este ca poate fi folosit la prepararea alimentelor (dulciurilor), inclusiv pentru indulcirea bauturilor reci sau calde, fara a le schimba gustul. Este importanta identificarea in piata a produselor ce contin Xylitol obtinut natural prin fermentatie (nu prin sinteza) si care sa nu provina din organisme modificate genetic, spre exemplu XyloSweet, produs 100% natural obtinut din porumb. Este important ca magazinele sa comercializeze numai astfel de produse naturale.
Produs disponibil in farmaciile Catena.
Prof. Dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste
Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. N. C. Paulescu”
Membru Corespondent al Academiei Romane
Totul despre beneficiile consumului de măsline
23.10.2024